De fikk oppleve et av verdens største og mest folkelig løp forrige søndag. Bare eliten og noen til fikk vite hvor fort de løp. Men også mange av de øvrige deltakerne løp fort samtidig som de danset og dang gatelangs. Addis Abeba ligger ca.2300 til  2400 m over havflaten. Det forhindret ikke den etiopiske eliten å løpe fort. Vinnertiden i det 10 km lange løpet ble på 28.37, og hele 27 løpere løp under  30.00.

Etiopiskefødte Alemayehu Sitotaw var eneste norske løperen som fikk notert tid. Han ble nr. 268 på tiden 37.19. 50 år gamle Alemayehu har tidligere i år løpt 10 km på 34.16, så for de som ikke er akklimatisert for å løpe i så stor høyde tar det noen minutter ekstra å løpe 10 km. Men også de som bor i så stor høyde må regne med 1-2 minutter ekstra på en 10 km.

Ingressbildet: Alle løperne fikk en grønn T-skjorte sammen med startnummeret og farget dermed byen byen grønn.

De raskeste tidene:

Menn:    
1. Hagos G/Hiowt Tigray Region 00:28:37
2. Berhanu Legesse Individual 00:28:41
3. Belete Assefa Federal Maremya Betoch 00:28:45
4. Kinde Atonew Individual 00:28:58
5. Yigrem Demelash Federal Maremya Betoch 00:29:14
…..    
268. Alemayehu Sitotaw IL Varegg 00:37:17
     
     
Kvinner:    
1. Aberu Kebede Federal Maremya Betoch 00:33:27
2. Tsegereda Girma Federal Maremya Betoch 00:33:30
3. Belaynesh Oljira CBE 00:33:33
4. Rutti Aga Federal Maremya Betoch 00:33:41
5. Werkinesh Individual 00:33:53
     


Knarvikmila driver et hjelpeprosjekt i Etiopia, som er et av verdens fattigste land hvor tett på 40 %, ifølge FN, lever i ekstrem fattigdom. Landet ligger på 157. plass av 169 nasjoner på FNs liste for økonomisk utvikling. Knarvikmila har i år samlet inn 650.000 birr (tett på 200.000 norske kroner) til sitt skoleprosjektet for fattige barn i Addis Abeba. I tillegg hadde de også med seg 1200 skolegensere på turen. I fjor opplevde de at mange fattige barn ikke hadde råd til den obligatoriske skoleuniformen. Gleden var stor på skolen de støtter da alle elevene fikk seg nye skolegensere.


Tett i tett: 35000 løpere fylte gatene i Addis Abeba. (Foto: Oda  Linnea Brekke Iden)

Great Ethiopian Run: Eit løp utan sidestykke

Eg har vore så heldig og fått oppleva Great Etiopian Run to gongar. Begge gongane tenkte eg ” Ein slik unik atmosfære og løpeglede har eg aldri opplevd”. Ein kan spørja seg – er det folka eller sjølve løpet det er noko spesielt med? Etter mi oppfatning er det begge delar.
 
Då eg sprang gjennom løypa, fekk eg og oppleva den særprega stemninga til publikum. Alle løparane vart ” borne fram” av heiarop og musikk, folk dansa og smilte. Det såg ut som dei feira noko stort – og det gjorde dei – dei feira si eiga livsglede.
 
Eg har vore på svært mange av dei største maratonløpa i Europa. Nemner ein del av dei: Berlin, London, Paris, Roma, og Amsterdam. Alle er gode og flotte arrangement med god økonomi i ryggen og eit flott og godt publikum, men dei har ikkje sjela og livsgleda som kjem så tydeleg til uttrykk i Great Ethiopian Run.
 
Eg gler meg over veremåten til det etiopiske folket. Me i KnarvikMila og Knarvik ungdomsskule er stolte og glade over at me får samarbeida med Great Etiopian Run og delta i hjelpearbeidet for born og unge i Etiopia.

Det er ei stor ære for oss å få bidra til hjelpearbeidet og få samarbeida med den største av dei store – Haile Gebrselassie.
helsing Helge Brekke
Løpsleiar for Knarvikmila
 


Et imponerende syn: Startfeltet i Great Ethiopian Run er blant de mest spektakulære i hele verden.


Idrettsglede: Glade og smilende deltakere før start.


I godt selskap: Alemayehu Sitotaw var eneste norske som fikk registrert sin tid i løpet. Her han fått årets OL-mester på maraton, Tiki Gelena, ved sin side. Hun var til stede for å kaste glans over arrangementet. Alemayehu har også representert Etiopia i OL. Det var i Moskva i 1980, og disiplinen var sykkel. Alemayehu var den gang bare 18 år gammel. 


I startfeltet: Knarvikmil-general Helge Brekke (71 år) var selvsagt på plass i startfeltet og passerer straks startstreken. Han er en av fem nominerte til årets Frivillighetspris. Se: Stem på din kandidat til Frivillighetsprisen Avstemning avsluttes mandag 3. desember kl. 10.


650.000 birr: Helge Brekke kunne overrekke en sjekk på nesten 200.000 norske kroner til tidenes langdistansekonge, Haile Gebrselassie, til hans skoleprosjekter for fattige barn.


Glade skolebarn: Tidligere rektor på ungdomskolen i Knarvik, Helge Brekke, lærer barna på skolen i Addis Abeba at de må rekke opp hånda før de tar ordet. Barna har akkurat fått sine nye skolegensere som en gave fra ungdomskolen i Knarvik og Knarvikmila.


I turkis: Også de litt større barna var i godt humør og fornøyd med sine nye gensere. (Foto: Oda Linnea Brekke Iden).


Preget av stundens alvor: To av de aller minste elevene var blyge på grunn av all oppmerksomheten, mens Helge Brekke smilte bredt i begeistring over gjestfriheten og livsgleden han møtte i et fattigt Etiopia. 

Oljepenger er ikke alt i verden. Heller ikke for Lindås kommune og Knarvik, som huser oljeraffineriet på Mongstad. Det ble kjent på grunn av den store overskridelsen i byggearbeidet på 6 milliarder kroner på 1980-tallet. Dette beløpet ble derfor døpt til en "mong". Kanskje Knarvikmila neste år kan ha med seg en "millimong" i gave? For den som lurer på hvor mye det er, så kan dere gange året gave med 30.

Hovedstaden Addis Abeba har 3,5 millioner innbyggere og mer enn 500.000 skoleelever. Etiopia har 88 millioner innbyggere.Utfordringene er med andre ord store.