Nå til helga møtes løpere fra Vest- og Østlandet på Finse for å se hvem som kan løpe Rallarvegen fortest. Over 60 sprekinger er påmeldt det 81 km lange Rallarvegsløpet som går fra Flåm til Haugastøl. 

Todagersøpet med etapper på 54 og 27 km  følger den over 100 år gamle Rallarvegen som går parallelt med Bergensbanen. Og akkurat som togstrekningen binder Vest- og Østlandet sammen, så blir Rallarvegen denne helga en arena der langløpere fra vest og øst møtes til både sosialt samvær og djerv kappestrid. Hvem behersker den tøffe løypa best? Skal en vest- eller østlending vinne?

I fjor ble det 1-1. Oslobosatte Jan Helgesen vant herreklassen mens Marit Årthun fra Kvinnerad sikret Vestlandet seieren i kvinneklassen. Begge stiller opp på nytt i år, men de vil garantert få tøff konkurranse.

BFG Fana, Lørenskog FIL eller SK Vidar?

I herreklassen stiller Bergen som vanlig sterkt, og troppen ledes an av de to lettføtte BFG Fana-løperne, Bjarte Eikanger og Anders Daltveit. O-løperen Ivar Haugen har også bergensgener i blodet og er i sitt ess når han får løpe fort i fjellet. Stord-bosatte Peter Tubaas, som i fjor høst ble nummer to på Bislett 24-timers, bruker årvisst å være med i teten i Rallarvegsløpet, og det samme vil vi nok se også i år.

Men østlendingene vil helt sikkert ikke gi seg uten sverdslag. Lørenskog FIL stiller med to spreke ultradebutanter, Sverre Gunnar Brunstad og Ole Gorm Berg. Runar Gilberg, som har fem andreplasser, men ingen Rallarseire, må som vanlig regnes med, og det samme er tilfelle for Gilbergs klubbkamerat i SK Vidar, Tero Paivarinne.   


Ved Finsevatn: Hvem av mennene har tenkt å stikke av med seieren i år? (Foto: Tore Sekkelsten)

Fra fjerdeplass i VM til Rallartriumf?

Om ikke Marit Årthun skulle ha fjorårsformen inne, kan vestlendingene likevel ha godt håp om seier. To gode kandidater er Anne Jorunn Hodne og Åslaug Golf Kaardal. Hodne, som løper for GTI Stavanger, har så sterk maratonpers som 2.47.15. Golf Kaardal, som ble nummer fem i Rallarvegsløpet for to år siden, trives alltid i fjellet.

Østlendingene må først og fremst sette sin lit til en Oslo-bosatt svenske. Gloria Vindstedt ble i fjor høst nummer fire i VM 100 km, og hun har også en fjerdeplass fra det store ultrafjelløpet Swiss Alpine Marathon. Nå gyver hun løs på Rallarvegen for første gang, og det kan fort bli både seier og løyperekord på Gloria.

Andre toppkandidater fra øst er Nina Wavik Ytterstad fra Oslo og Ann Kristin Tverås Kristoffersen fra Sandefjord.


Svensk seier? Gloria Vinstedt ble nummer fire i VM 100 km i fjor. Nå er hun påmeldt Rallarvegsløpet og er helt klart en av favorittene. (Foto: Tommy Kristiansen)

Nord og sør

Så må det nevnes at det ikke er bare øst og vest som møtes til Rallarvegsdysten. Også Nord- og Sør-Norge er representert. Trøndelag stiller med Randi Mo Lilleberre fra Overhalla og Troms med Aleksander Jankov fra Bardu.  Sørlandet har sin sterke representant i Svein Vestøl fra Grimstad.

Tre lokale Finsehelter og noen utlendinger er også blant de påmeldte, og hvem vet om ikke både vest- og østlendinger må se seg slått av en av heimefavorittene.

Sjøl om det knyttes stor spenning til hvem som skal stikke av med seieren, handler det likevel for de fleste om å fullføre løpet, oppleve den storslagne naturen og å ta del i det sosiale samværet som automatisk oppstår når en løper og lever i lag ei helg til ende.

Etteranmelding

Rallarvegsløpet arrangeres for niende gang, og deltakerrekorden på 59 fullførende løpere ble satt i fjor. Ennå er det mulig å etteranmelde seg, forutsatt at en klarer å skaffe seg overnatting på Finse.


Langs stabbesteinene: Smil og tomler i været bruker å prege Rallarvegsløpet. Forhåpentligvis blir det mye av det i år også - sjøl om værmeldingen ikke er den aller beste. (Foto: Børre Tollefsen)  


Rallarvegsløpets heimeside

Påmeldte deltakere