Fjelløping - en verdensidrett på opptur med mange varianter !
Av Christian Prestegård
Anita Håkenstad Evertsen og Kristin Størmer Steira
Årets norske motbakkedronning Anita Håkenstad Evertsen på opptur mot NM-gull i Skåla 1848 meter rett opp med sølvmedaljevinner Kristin Størmer Steira "på hjul".Her får de praktfulle naturopplevelser som ekstrabelønning. Vi ser vestover Nordfjorden 1800 høgdemeter nedenfor. Denne dagen var Anita's og Kristin's løp på europeisk TOPP-nivå !
Foto: Anne Jenny Dvergsdal.
Fjelløp er fellesbetegnelsen på mange former for fjelløp, jfr. mountain-running på engelsk. Fjelløping er en verdensidrett som de siste årene har blitt svært populær også i Norge gjennom motbakke-fjelløp ( mountain-running uphill) der Skåla 1848m rett opp har blitt selve fyrtårnet for en ny nasjonal løpsbølge på OPPTUR ! 13. august i år var Skåla 1848 m rett opp arena for historiens første NM i motbakke-fjelløp. I år har Norge for første gang også deltatt med et offisielt lag i EM i motbakke-fjelløp. 25. september vil årets motbakkekonge og NM-vinner Jon Tvedt representere Norge for første gang i VM i opp/ned-fjelløping (mountain running up/down) på New Zealand som i år arrangeres i en rundløype på ca. 4,5 km som løpes 3 ganger med samme start og målområde. Samlet stigning er ca. 930 m og løypen er tot. 13,5 km lang i herreklassen. ( det er kortere løyper for damer og juniorklassene). Nesten alle jeg har snakket med forbinder fjelløp med rene motbakkeløp hvor mål ligger vesentlig høyere enn start, men fjelløping internasjonalt er også opp og ned løp i mange varianter som ofte har samme start og målområde.
En hovedhensikt med denne artikkelen
er kortfattet å gjøre kjent de inndelinger og avgrensinger av fjelløpsformer for EM og VM - arrangører som er foretatt av World Mountain Running Association (WMRA). Verdensorganisasjonen for fjelløping blir heretter kun omtalt med den offisielle forkortelsen WMRA. Hvert år arrangeres det både EM, VM og en Grand Prix serie på 6 løp. Jeg anbefaler at du går inn på på WMRAs nettside www.wmra.info for en fullstendig oversikt over terminlisten ( calendar) og ikke minst for oversikt over et meget omfattende reglement m.m.
Det er to hovedformer for fjelløp i EM og VM:
(1) Mountain Running Uphill : Heretter kalt Motbakke-fjelløp, og
(2) Mountain Running Up and Down hill. Heretter kalt Opp/ned-fjelløp
Det er innført en praksis for både EM og VM at det arrangeres motbakke-fjelløp det ene året og opp/ned-fjelløp det neste.
I tillegg arrangeres det hvert år VM i ( 3) Mountain Running Long Distance. Heretter kalt langdistanse-fjelløp som kan være både motbakkeløp og opp/ned løp. Løpstiden for menn skal ligge mellom 1 t. 45 min og 4 timer. Den samlede stigningen ( total climb) må overstige 1600 meter. Den samlede løpsdistansen kan ikke overstige 45 km.
Noen hovedpunkter i WMRAs reglement
Felles for alle løp gjelder :
(a)Maksimum 20% av løypetraseen kan gå på vei
(b)Løypetraseen må ikke ha farlige partier
(c)Evt. vanskelige partier i løypa må ha godt vakthold og være godt sikret
(d)I nedoverbakker skal det ikke være trappetrinn av stein, det skal ikke være løse stener og nedoverbakken skal ikke ha et fall på over 30% målt over en km fra der bakken startet.
For opp/ned-fjelløp som ikke har samme start og målområde kan ikke forskjellen mellom samlet stigning og samlet fall overstige pluss/minus 5%.
For motbakke-fjelløp er regelen også den at nedoverbakkene ikke bør overstige 10% av den totale stigningen. I årets EM i motbakke-fjelløp i Østerrike var den samlede stigningen totalt 1520 meter. Høydeforskjellen mellom start og mål var 1120 meter. Nedoverbakkene utgjorde dermed 400 høydemeter som er 26% av den samlede stigningen. Dette er et av mange eksempler på avvik fra regelverket. Se mer om dette nedenfor.
Når det gjelder løypelenger og høydeforskjeller for motbakke-fjelløp og opp/ned-fjelløp er WMRAs kategoriseringer approximate. Løypene i EM og VM skal være omtrent som vist i tabellen nedenfor:
Historien viser at løypene kan avvike mye fra disse anbefalingene. Imidlertid heter det i reglementet for VM og EM at det ikke tillates avvik på mer enn 20% på parametrene ovenfor.
Når det gjelder ulike nasjonale mesterskap legges disse ofte til dyktige arrangører og populære løyetraseer som har en god historie å vise til. Det blir viktigere enn at løypene skal stemme 100% med reglementet. Det er spesielt store variasjoner i løypetraseer når det gjelder nasjonale mesterskap rundt om i verden. Årets norske mesterskap i Skåla 1848m rett opp ser ut til å ha satt minst 2 europeiske rekorder for nasjonale mesterskap i motbakke-fjelløp: Størst høydeforskjell mellom start og mål med 1819 meter og størst gjennomsnittlig stigning med 22,2%.
Jon Tvedt
Årets norske motbakkekonge Jon Tvedt på opptur mot NM-gull i historiens første NM i Motbakke-fjelløp i Skåla Opp der det deltok hele 457 løpere i konkurranseklassene og 1020 totalt.
Denne dagen 13. august 2005 var Jon's løp på europeisk toppnivå. Jon ble totalt nr. 2 kun minuttet bak Europamester Florian Heinzle, men hele 5 min. foran nr. 2 i NM Odd-Bjørn Hjelmeset. Jon er nå i oppkjøringen til VM i opp/ned-Fjelløp på New Zealand.
Foto: Anne Jenny Dvergsdal
Internasjonal opptur
Årets EM i motbakke-fjelløp i Grossglockner Berglauf i Østerrike 10. juli ble rekordenes EM. Aldri tidligere har så mange land deltatt. 28 land med 162 løpere deltok. I lagkonkurransen deltok 23 land der kan hvert land kan stille med 4 løpere hvorav 3 teller i konkurransen. Norges herrelag debuterte med 13. plass i lagkonkurransen og har store ambisjoner om bedre resultat i neste års VM i motbakke-fjelløp. Da må vi få flere løpere opp på nivået til Jon Tvedt og Anita Håkenstad Evertsen. Både Anitas og Jonss løp da de ble norgesmestre i Skåla Opp var imponerende. Jon var kun minuttet bak europamester Florian Heinzle og ville trolig blitt blant de 4-5 beste dersom Skåla Opp var EM. Han var 4 min. foran nr. 3 Martin Cox som ble nr. 8 i EM og 5 min foran tidligere løyperekordholder Odd-Bjørn Hjelmeset på 4 plass. Anita , med Kristin Størmer Steira på hjul, løp også et imponerende løp da hun slo Grand-Prix-leder Izabela Zatorska fra Polen med over 11 minutter og forbedret den gamle løyperekorden til Unni Ødegård med nesten 10 minutter. Izabela Zatorska trodde at Anitas og Kristins løp ville gitt topp-plasseringer dersom Skåla Opp hadde vert EM.
Internasjonal opptur også i fjelløp for veteraner
10 september fullførte hele 936 løpere fra 27 land det 5. VM i fjelløping for veteraner ( Masters World Mountain Running Championships ) som ble arrangert i Kenswick i England.
Årets løp var et opp/ned-fjelløp. Se kondis.no for reportasje. Neste år arrangeres veteran-VM i fjelløp i Saillon ( Valais) Sveits 23. -24. september. Da er det VM i Motbakke-fjelløp i en løype som er 12km lang med ca. 920 m stigning. Det er en praktfull motbakkeløype med kun 50m unnabakker totalt. Det forventes nye deltakerrekorder og ikke minst god deltakelse fra Norge.
Martin Cox
Martin Cox fra England løper verden rundt på jakt etter stadig nye unike oppturer. Her på veg mot 3. plass i årets Skåla 1848n meter rett opp. Martin har hevdet seg på topp i Europa i mange år og ble i år nr. 8 i EM og ligger nå på 9. plass i årets Grand-Prix i Fjelløping.
Foto: Anne Jenny Dvergsdal
Norske løp bør inn i WMRAs terminliste
Kondis.no-redaktør Heming Leira og undertegnede snakket med med utøvere fra 15-20 nasjoner og representanter for WMRA med president Danny Hughes i spissen. De er imponert over oppturen for motbakke-fjelløp i Norge og viste stor interesse for å komme til årets åpne NM i Skåla 1848 meter rett opp. Mange av utøverne sa at de i fjor hadde lest om Skåla opp på WMRAs nettside og søkt mer info om dette spektakulære og unike løpet via www.skaala.no. Europamester Florian Heinzle fra Østerrike angrer i dag ikke på at han tok turen til Skåla Opp som han vant foran den norske motbakkekongen Jon Tvedt. I dag løper både Florian, Grand Prix-leder Izabela Zatorska fra Polen og Martin Cox fra England verden rundt som levende positive ambassadører for Skåla Opp etter løpet som gav dem mersmak på Vestlandets fjorder og fjell.
Det er slike praktfulle motbakke-fjelløp som er fjelløp og det vi setter størst pris på sier både Martin og Florian. De reiser ikke til årets VM som er opp/ned-fjelløp. Neste år kommer de tilbake til Skåla Opp. Også president Danny Hughes i WMRA sier til undertegnede at han ønsker å ta turen til neste års løp da Skåla Opp kan feire sitt 5-års-jubileum. Nå bør de aktuelle kommunene og lokale reiselivs- og turistkontor gi maksimal støtte til ulike arrangører av praktfulle motbakkeløp i det norske fjord-og fjellandskapet på Vestlandet og smi mens jernet er varmt ! I 2003 ble det norske fjordlandskapet med bratte fjellsider og lange motbakker kåret til verdens mest attraktive reisemål av National Geographics magasin Traveller. Nå kan de også markedsføre verdens mest praktfulle løyptraseer for motbakke-fjelløp. På en opptur opplever du ALT fjord, fjell og brelandskapet med enorme kontraster i naturen og ikke minst spektakulært utsyn og vidsyn som belønning og ekstrapremie på toppen etter å ha forsert nord-Europas lengste motbakker med de største høydeforskjellene som er mulig å finne i nord-Europa mellom fjord og fjelltopper.
Det er dette motbakke-fjelløp og toppturer handler om: Unike naturopplevelser og det å komme til topps. Der strekker ordene ikke til .
Christian Prestegård
Visepresident i Kondis
og leder for motbakkeløputvalget i Norges Fri-idrettsforbund
Tlf 99 52 11 99
christian@prestegaard.no

Årets norske motbakkedronning Anita Håkenstad Evertsen på opptur mot NM-gull i Skåla 1848 meter rett opp med sølvmedaljevinner Kristin Størmer Steira "på hjul".Her får de praktfulle naturopplevelser som ekstrabelønning. Vi ser vestover Nordfjorden 1800 høgdemeter nedenfor. Denne dagen var Anita's og Kristin's løp på europeisk TOPP-nivå !
Foto: Anne Jenny Dvergsdal.
Fjelløp er fellesbetegnelsen på mange former for fjelløp, jfr. mountain-running på engelsk. Fjelløping er en verdensidrett som de siste årene har blitt svært populær også i Norge gjennom motbakke-fjelløp ( mountain-running uphill) der Skåla 1848m rett opp har blitt selve fyrtårnet for en ny nasjonal løpsbølge på OPPTUR ! 13. august i år var Skåla 1848 m rett opp arena for historiens første NM i motbakke-fjelløp. I år har Norge for første gang også deltatt med et offisielt lag i EM i motbakke-fjelløp. 25. september vil årets motbakkekonge og NM-vinner Jon Tvedt representere Norge for første gang i VM i opp/ned-fjelløping (mountain running up/down) på New Zealand som i år arrangeres i en rundløype på ca. 4,5 km som løpes 3 ganger med samme start og målområde. Samlet stigning er ca. 930 m og løypen er tot. 13,5 km lang i herreklassen. ( det er kortere løyper for damer og juniorklassene). Nesten alle jeg har snakket med forbinder fjelløp med rene motbakkeløp hvor mål ligger vesentlig høyere enn start, men fjelløping internasjonalt er også opp og ned løp i mange varianter som ofte har samme start og målområde.
En hovedhensikt med denne artikkelen
er kortfattet å gjøre kjent de inndelinger og avgrensinger av fjelløpsformer for EM og VM - arrangører som er foretatt av World Mountain Running Association (WMRA). Verdensorganisasjonen for fjelløping blir heretter kun omtalt med den offisielle forkortelsen WMRA. Hvert år arrangeres det både EM, VM og en Grand Prix serie på 6 løp. Jeg anbefaler at du går inn på på WMRAs nettside www.wmra.info for en fullstendig oversikt over terminlisten ( calendar) og ikke minst for oversikt over et meget omfattende reglement m.m.
Det er to hovedformer for fjelløp i EM og VM:
(1) Mountain Running Uphill : Heretter kalt Motbakke-fjelløp, og
(2) Mountain Running Up and Down hill. Heretter kalt Opp/ned-fjelløp
Det er innført en praksis for både EM og VM at det arrangeres motbakke-fjelløp det ene året og opp/ned-fjelløp det neste.
I tillegg arrangeres det hvert år VM i ( 3) Mountain Running Long Distance. Heretter kalt langdistanse-fjelløp som kan være både motbakkeløp og opp/ned løp. Løpstiden for menn skal ligge mellom 1 t. 45 min og 4 timer. Den samlede stigningen ( total climb) må overstige 1600 meter. Den samlede løpsdistansen kan ikke overstige 45 km.
Noen hovedpunkter i WMRAs reglement
Felles for alle løp gjelder :
(a)Maksimum 20% av løypetraseen kan gå på vei
(b)Løypetraseen må ikke ha farlige partier
(c)Evt. vanskelige partier i løypa må ha godt vakthold og være godt sikret
(d)I nedoverbakker skal det ikke være trappetrinn av stein, det skal ikke være løse stener og nedoverbakken skal ikke ha et fall på over 30% målt over en km fra der bakken startet.
For opp/ned-fjelløp som ikke har samme start og målområde kan ikke forskjellen mellom samlet stigning og samlet fall overstige pluss/minus 5%.
For motbakke-fjelløp er regelen også den at nedoverbakkene ikke bør overstige 10% av den totale stigningen. I årets EM i motbakke-fjelløp i Østerrike var den samlede stigningen totalt 1520 meter. Høydeforskjellen mellom start og mål var 1120 meter. Nedoverbakkene utgjorde dermed 400 høydemeter som er 26% av den samlede stigningen. Dette er et av mange eksempler på avvik fra regelverket. Se mer om dette nedenfor.
Når det gjelder løypelenger og høydeforskjeller for motbakke-fjelløp og opp/ned-fjelløp er WMRAs kategoriseringer approximate. Løypene i EM og VM skal være omtrent som vist i tabellen nedenfor:
Motbakke-fjelløp | Opp / ned - fjelløp | |||
Løypelengde | Høydeforskjell | Løypelengde | Høydeforskjell | |
Menn senior | 12 km | 1200 m | 12 km | 750 / 750 m |
Kvinner senior | 8 km | 800 m | 8 km | 500 / 500 m |
Menn junior | 8 km | 800 m | 8 km | 500 / 500 m |
Kvinner junior | 4 km | 400 m | 4 km | 250 / 250 m |
Historien viser at løypene kan avvike mye fra disse anbefalingene. Imidlertid heter det i reglementet for VM og EM at det ikke tillates avvik på mer enn 20% på parametrene ovenfor.
Når det gjelder ulike nasjonale mesterskap legges disse ofte til dyktige arrangører og populære løyetraseer som har en god historie å vise til. Det blir viktigere enn at løypene skal stemme 100% med reglementet. Det er spesielt store variasjoner i løypetraseer når det gjelder nasjonale mesterskap rundt om i verden. Årets norske mesterskap i Skåla 1848m rett opp ser ut til å ha satt minst 2 europeiske rekorder for nasjonale mesterskap i motbakke-fjelløp: Størst høydeforskjell mellom start og mål med 1819 meter og størst gjennomsnittlig stigning med 22,2%.

Årets norske motbakkekonge Jon Tvedt på opptur mot NM-gull i historiens første NM i Motbakke-fjelløp i Skåla Opp der det deltok hele 457 løpere i konkurranseklassene og 1020 totalt.
Denne dagen 13. august 2005 var Jon's løp på europeisk toppnivå. Jon ble totalt nr. 2 kun minuttet bak Europamester Florian Heinzle, men hele 5 min. foran nr. 2 i NM Odd-Bjørn Hjelmeset. Jon er nå i oppkjøringen til VM i opp/ned-Fjelløp på New Zealand.
Foto: Anne Jenny Dvergsdal
Internasjonal opptur
Årets EM i motbakke-fjelløp i Grossglockner Berglauf i Østerrike 10. juli ble rekordenes EM. Aldri tidligere har så mange land deltatt. 28 land med 162 løpere deltok. I lagkonkurransen deltok 23 land der kan hvert land kan stille med 4 løpere hvorav 3 teller i konkurransen. Norges herrelag debuterte med 13. plass i lagkonkurransen og har store ambisjoner om bedre resultat i neste års VM i motbakke-fjelløp. Da må vi få flere løpere opp på nivået til Jon Tvedt og Anita Håkenstad Evertsen. Både Anitas og Jonss løp da de ble norgesmestre i Skåla Opp var imponerende. Jon var kun minuttet bak europamester Florian Heinzle og ville trolig blitt blant de 4-5 beste dersom Skåla Opp var EM. Han var 4 min. foran nr. 3 Martin Cox som ble nr. 8 i EM og 5 min foran tidligere løyperekordholder Odd-Bjørn Hjelmeset på 4 plass. Anita , med Kristin Størmer Steira på hjul, løp også et imponerende løp da hun slo Grand-Prix-leder Izabela Zatorska fra Polen med over 11 minutter og forbedret den gamle løyperekorden til Unni Ødegård med nesten 10 minutter. Izabela Zatorska trodde at Anitas og Kristins løp ville gitt topp-plasseringer dersom Skåla Opp hadde vert EM.
Internasjonal opptur også i fjelløp for veteraner
10 september fullførte hele 936 løpere fra 27 land det 5. VM i fjelløping for veteraner ( Masters World Mountain Running Championships ) som ble arrangert i Kenswick i England.
Årets løp var et opp/ned-fjelløp. Se kondis.no for reportasje. Neste år arrangeres veteran-VM i fjelløp i Saillon ( Valais) Sveits 23. -24. september. Da er det VM i Motbakke-fjelløp i en løype som er 12km lang med ca. 920 m stigning. Det er en praktfull motbakkeløype med kun 50m unnabakker totalt. Det forventes nye deltakerrekorder og ikke minst god deltakelse fra Norge.

Martin Cox fra England løper verden rundt på jakt etter stadig nye unike oppturer. Her på veg mot 3. plass i årets Skåla 1848n meter rett opp. Martin har hevdet seg på topp i Europa i mange år og ble i år nr. 8 i EM og ligger nå på 9. plass i årets Grand-Prix i Fjelløping.
Foto: Anne Jenny Dvergsdal
Norske løp bør inn i WMRAs terminliste
Kondis.no-redaktør Heming Leira og undertegnede snakket med med utøvere fra 15-20 nasjoner og representanter for WMRA med president Danny Hughes i spissen. De er imponert over oppturen for motbakke-fjelløp i Norge og viste stor interesse for å komme til årets åpne NM i Skåla 1848 meter rett opp. Mange av utøverne sa at de i fjor hadde lest om Skåla opp på WMRAs nettside og søkt mer info om dette spektakulære og unike løpet via www.skaala.no. Europamester Florian Heinzle fra Østerrike angrer i dag ikke på at han tok turen til Skåla Opp som han vant foran den norske motbakkekongen Jon Tvedt. I dag løper både Florian, Grand Prix-leder Izabela Zatorska fra Polen og Martin Cox fra England verden rundt som levende positive ambassadører for Skåla Opp etter løpet som gav dem mersmak på Vestlandets fjorder og fjell.
Det er slike praktfulle motbakke-fjelløp som er fjelløp og det vi setter størst pris på sier både Martin og Florian. De reiser ikke til årets VM som er opp/ned-fjelløp. Neste år kommer de tilbake til Skåla Opp. Også president Danny Hughes i WMRA sier til undertegnede at han ønsker å ta turen til neste års løp da Skåla Opp kan feire sitt 5-års-jubileum. Nå bør de aktuelle kommunene og lokale reiselivs- og turistkontor gi maksimal støtte til ulike arrangører av praktfulle motbakkeløp i det norske fjord-og fjellandskapet på Vestlandet og smi mens jernet er varmt ! I 2003 ble det norske fjordlandskapet med bratte fjellsider og lange motbakker kåret til verdens mest attraktive reisemål av National Geographics magasin Traveller. Nå kan de også markedsføre verdens mest praktfulle løyptraseer for motbakke-fjelløp. På en opptur opplever du ALT fjord, fjell og brelandskapet med enorme kontraster i naturen og ikke minst spektakulært utsyn og vidsyn som belønning og ekstrapremie på toppen etter å ha forsert nord-Europas lengste motbakker med de største høydeforskjellene som er mulig å finne i nord-Europa mellom fjord og fjelltopper.
Det er dette motbakke-fjelløp og toppturer handler om: Unike naturopplevelser og det å komme til topps. Der strekker ordene ikke til .
Christian Prestegård
Visepresident i Kondis
og leder for motbakkeløputvalget i Norges Fri-idrettsforbund
Tlf 99 52 11 99
christian@prestegaard.no
Siste medlemssaker
Annonse