Rapporten fra Northman Challenge er skrevet av Renate Solheim:

Nothman Challenge 4. mai

Etter at sommeren nærmest hadde meldt sin ankomst i Rogaland i april, skiftet været akkurat i tide før Northman Challenge gikk av stabelen lørdag 4. mai. Dagen før arrangementet kunne det meldes om snøbyger og en gradestokk så vidt på plussiden. 

Flere løpere fryktet for en kald fornøyelse i Sandnes, og arrangøren tok også grep i forkant av løpet for å unngå å utsette deltagerne for mer vann enn nødvendig som følge av den lave temperaturen; en elvekryssing ble droppet, og det ble også en vanncontainer. Utrivelige temperaturer virket likevel ikke å spille inn på folk sitt ønske om å delta på hinderløp; av 1 200 påmeldte stilte i underkant av 1 100 til start denne lørdagen. 

Heiagjeng.jpgHeiagjeng på plass! Foto: FotoGen 

Løpsdagen var kald, men bød på sol fra skyfri himmel store deler av dagen. Startområdet var preget av spente - og enkelte skeptiske – deltagere. Noen hadde allerede hentet startnummer hos Løplabbet i Sandnes tidligere i uken, men dette kunne også plukkes opp ved starten. Northman Challenge har start og mål på ulike steder. Praktisk ble dette løst veldig bra, og deltagerne kunne levere inn bagasje ved start som deretter ble transportert til målområdet. 

Dette var andre gang Northman Challenge ble arrangert, og i år var løpet også kvalifiseringsløp til EM og VM. Det var kun løpere i klassen Nomade Elite som kunne konkurrere om en kvalikplass. I denne klassen er det ikke lov å be om hjelp, og det stilles krav til påmeldingen. For å kunne oppnå en kvalikplass, måtte løperne plassere seg blant de ti beste i dame- eller herreklassen, og alle hindre måtte forseres. Dersom et hinder ikke ble godkjent, mistet eliteløperne armbåndet de fikk utdelt ved start og var ute av kampen om en kvalikplass. Dersom det var færre enn 20 deltagere i klassen ville kvalifiseringsplass gå til topp 50 % damer og herrer. 

Vinner_dameklassen_Floriana_Alija.jpg
Vinner av dameklassen, Floriana Alija. Foto: FotoGen 

Nomade Elite var først ut av startblokkene. Deretter startet nomadene – som løper aleine, men kan be om hjelp underveis. Til slutt startet klanene. Først små klaner, og helt til slutt store klaner, som var lag bestående av 4 – 9 løpere. Stemningen var god ved start, men noen deltagere etterlyste oppdateringer fra målområdet ettersom det befant seg 9 km unna. En storskjerm som deltagerne kunne fulgt med på, eventuelt hyppige oppdateringer på stillinger og resultater av speaker underveis, hadde vært topp!

Northman Challenge starter ved Stokkalandsvannet på Ganddal i Sandnes. Etter først å ha fulgt gamle togskinner et lite stykke, fulgte løypen Sandvedparken fra Ganddal til Sandnes sentrum. Gjennom hele parken går også elven "Storåna". Denne fikk løperne, som i fjor, stifte god bekjentskap med gjennom hele parken; man løp i elven, man krysset elven, man dukket hodet under i elven for å nevne noe. 

Dukkert_i_Storåna.jpg
Deltagerne fikk seg en forfriskende dukkert i Storåna. Foto: FotoGen

Team_OCR_Norway.jpg
Team OCR Norway var som vanlig godt representert i løpet. Foto: FotoGen 

Vel ute av parken, gikk løypen gjennom gatene i Sandnes, hvor flere hinder var plassert, før den endte opp på "Ruten" midt i Sandnes sentrum. 

Løpet var som annonsert fullspekket med hinder. Det begynte med en vegg rett fra start, plassert mellom startportalen og sensoren som startet tiden til deltagerne. Hindrene var plassert tett gjennom hele løypen, og det var ikke mange lange løpestrekk. Det er ingen tvil om at løpet favoriserte de teknisk gode hinderløperne, og det var derfor heller ikke uventet at Luke Cambridge stakk av med seieren i herreklassen. 

Jump_the_fence_Luke_Cambridge_i_tet.jpg
Jump the fence! Luke Cambridge i tet. Foto: FotoGen

Litt over halvveis i løpet, kom løpets eneste drikkestasjon. Drikkestasjonen inneholdt kun vann. Mange deltagere hadde holdt på lenge da muligheten for litt væske dukket opp, og flere savnet noe mer energirikt. Til neste år har arrangør lovet flere drikkestasjoner! 

Inne i målområdet – midt på "Ruten" i Sandnes sentrum – var hindrene plassert tett. En engasjert speaker fikk opp stemningen både blant deltagere og tilskuere. Det avsluttende hinderet var ett av de som fremkalte størst frykt hos deltagerne; Dragon's back. Både speaker, funksjonærer og ivrige tilskuere prøvde å heie frem nølende deltagere. For noen gikk det – og gleden og mestringsfølelsen som var å spore for de som turte å hoppe var overveldende. Andre igjen måtte innse at dette var deres nemesis denne dagen. Men da vet de i alle fall at de har noe ugjort med Northman, og kan stille opp igjen og knuse dette hinderet til neste år! 

Dragons_Back.jpg
Den beryktede Dragons Back. Tør du hoppe? Foto: Privat

I følge arrangør var det 75 hinder om man teller de 18 gjerdene som skulle hoppes over etter hverandre, "jump the fence", som ett hinder. I motsatt fall var det betydelig flere… Hindrene inkluderte – i rekkefølge; liten vegg, sandsekkbæring, "Trang fødsel", blåsehopp, elverappellering og – vandring, over elvekuler, bæring av tømmerstokk, "Destroyer" ut av elven, terrengvandring, sikksakktrær, balanse, Blades, container, monkeybeam, vipper, "Urban jungle", Northmantunnelen, vegger, "pinnsvinet", kryping, høy vegg, Sikksakkhaugen, elvekryssing, vipper, trommelhopp, stigespill, elvedypp, motbakkeløp, shackle bæring, dekk pull, sandsekkbæring, gjerdeklyver, kettlebells hoist, cargo nett, gjerdeklyver, elvekryssing, dekkløp, "jump the fence", krypenett, BMX løp, elvekryssing, tauklatring, elvekryssing, dekkfelt, "Trang fødsel", spinning wheel med stige, 2 vegger, roman rings, inn i røret, z-walls, container, "Trang fødsel", dekkvelt, "Stairway to heaven", tak over byen, dips walk, irish table, kannebæring, opp Kirkebakken, ned sykehusparken, Sandnes Raiders, ninja traverse, atlassteiner, wave hanger, supersnakes, ring tube og dragons back. Flere av hindrene var sponset av lokale aktører, fra videregående skole til næringsliv. 

Teamwork.jpg
Teamwork! Foto: FotoGen

Sikksakkhaugen.jpg
Sikksakkhaugen. Foto: FotoGen

Som i fjor var dette et godt organisert løp! Det var flinke og blide hindervakter rundt i løypen, og løypen var godt merket. Til tross for dette løp dessverre teten for herrene ørlite feil i slutten av løypen, men dette ble raskt ordnet opp i, og det ble ikke rapportert om mer feilløping. 

De 5 raskeste menn/kvinner:

1 Luke Cambridge  GBR Team NorthmanOCR. 1:02:55
2 Cato Håkonsen  NOR The Beast Ocr Team 1:03:19
3 Øystein Høines Larsen  NOR The Beast Ocr Team 1:03:23
4 Erik Forbord  NOR Romerikes Råeste 1:03:48
5 Stian Arnesen  NOR Søgne Cheeseburger Klubb 1:05:09

 

1 Floriana Alija  NOR The Beast Ocr Team 1:14:53
2 Katrine Haaland Leveraas  NOR   1:21:36
3 Hilde Rherese Remø  NOR The Beast OCR team 1:27:48
4 Elisabeth Hernes  NOR The Beast OCR team 1:29:16
5 Ingrid Hove  NOR   1:33:25
6 Ida Grotterød  NOR Team OCR Norway 1:37:18


ALLE RESULTATER

Northman Challenge er for alle! Å slite seg gjennom 80 hinder og 9 km er tungt, men absolutt gjennomførbart. Arrangøren har lovet nytt løp til neste år – og muligens blir kapasiteten utvidet enda mer enn årets tak på 1 200 deltagere. Jeg stiller – stiller du?

Northman Challenge hjemmeside
Facebook
 
Hva_er_din_unnskyldning_alle-foto-FotoGen.jpg
Hva er din unnskyldning? Foto: FotoGen