Trass i både knallsterk tid og fantastisk plassering klarte ikke Henrik å unngå å irritere seg over at han ikke hadde starta spurten litt før. Han hadde en utrolig avslutning der han passerte flere løpere, og inn mot mål hadde han også klart større fart enn de foran seg.

– Jeg er forbanna på meg selv. Mellom 450 og 200 meter igjen ble jeg ganske passiv. De siste 200 meterne var bra, men jeg hadde enda mer inne, sa Ingebrigtsen til NRK etter målgang.

Men i en slik stund er det ikke nødvendig å fokusere alt for mye på det som kunne vært, for det Henrik har gjort i London har vært av så bra at det har overgått alle forventninger. Den ny norske rekorden er på 3.35.43, noe som var nesten et sekunds forbedring av hans egen som ble satt i vår.

Og opplevelsen i London har bare forsterka Henrik Ingebrigtsens motivasjon til å satse mot nye mesterskap.

– Jeg er ikke skremt over nivået, og i VM neste år skal jeg være med og kjempe om medaljene, fortalte Henrik til Stavanger Aftenblad.

1500 m-finalen bød også på andre overraskelser enn Henrik Ingebrigtsens storløp. Riktignok var ikke Taoufik Makhloufi seier noen stor overraskelse etter det som hadde skjedd i forsøk og finale. 22-åringen fra Algerie var like dominant og uanfekta som i kvalifiseringsrundene, og da han satte inn et rykk 300 m fra mål, var det ingen som kunne svare. Til slutt vant han med god margin på 3.34,08.

Sølvet gikk til amerikanske Leo Manzano på 3.34,79 og bronsen til marokkanske Abdalaati Iguider som med minimal margin holdt unna for amerikaner nummer to, Matt Centrowitz.

Det som kanskje overraska mest, var den svake kenyanske innsatsen. De hadde tre løpere i finalen, og den regjerende olympiske mesteren, Asbel Kiprop, ble aller sist, 15 sekunder bak sin egen pers. Nixon Chepseba ble nest sist mens Silas Kiplagat var best på sjetteplass. Men med 3.36,19 var også han langt unna både persen på 3.29,27 og nivået som gav  han VM-sølv i fjor, bak Asbel Kiprop.

Også mannen som tok sølvet i forrige OL, Nich Willis fra New Zealand, løp noe svakere enn forventa ved å bli nummer ni. Muligens hadde Henrik litt for stor respekt for - og lå litt for lenge bak - mannen som 20. juli i år løp på 3.30,35.

Henrik Ingebrigtsen var på nytt Europas beste 1500 m-løper. Den eneste utenom Henrik som klarte å kvalifisere seg til finalen, var Ilham Özbilen fra Tyrkia. Den opprinnelige kenyaneren ble nummer 8 på 3.36,72. Gull-løpet i EM var med andre ord ingen tilfeldighet. Henrik Ingebrigtsen er best i Europa, og tirsdag 7. august 2012 var han numer fem i en ganske så stor verden.