Det arrangeres mange ulike løp rundt om i verden, det er korte løp og lange løp, bratte løp og flate løp, store løp og små løp. Noen løp kan også kalles mer moralske enn andre løp. Blant de mer moralske løpene er Gaza 5k arrangert av UNRWA USA, en frivillig organisasjon som støtter opp under FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA). Overskuddet fra Gaza 5k går til UNRWAs Community Mental Health Program og da særlig for å hjelpe barn på Gaza som sliter med PTSD og andre alvorlige ettervirkninger etter traumer de er utsatt for.

Gaza 5k har tidligere blitt arrangert i Washington DC og San Fransisco, men dette var første gang det ble avholdt i New York. Løpet gikk av stabelen i Prospect Park i Brooklyn, og det var ca. 600 som stilte til start. Av deltagere var det alt fra de som løp for å få en god tid til de som tasset på alle fire. Det var en kjølig lørdag 28. mars, men lite vind gjorde løpsforholdene gode.

Seieren gikk til Magne O. Rønningen fra OSI Friidrett og Norge. Han fikk, sammen med en lokal løper fra Brooklyn, tidlig et forsprang på de øvrige. De holdt forspranget helt inn og Magne startet langspurten allerede etter fire kilometer. Han dro greit ifra og løp kontrollert inn til seier.
– Det var et godt arrangement, og bar preg av å være et solidaritetsløp med god stemning blant deltakerne, forteller vinneren.

Løping er en solitær aktivitet, men deltakerantallet på denne kjølige New York-dagen og stemningen blant løperne tyder på at løpere slettes ikke er så selvopptatte som sitt rykte. Forhåpentligvis vil et løp som dette inspirere andre løpsarrangører til å satse på solidaritetsløp og bidrag til humanitært arbeid. For Magnes del borger resultatet for flere gode løp utover vårsesongen og inspirerer forhåpentligvis til noen gode påskeøkter.

Tekst: Julius Aas

5 beste menn
1    MAGNE RØNNINGEN         19:06    
2    BASSEL AHMAD            19:23    
3    SAMMY NABULSI           21:25    
4    JAMES TARLETON          21:39    
5    KIEL BRENNAN-MARQUEZ    21:45

5 beste kvinner
1    SMAHANE GRIMEH          22:31    
2    KELLIE HUYNH            24:49    
3    RACHEL DESPEAUX         24:52    
4    MAYA TELLMAN            25:27    
5    SAMAR ELHITTI           26:15    


RESULTATER

Arrangementets facebookside

start.jpg
Snart klart for start i New York for solidaritetsløpet for Gaza. (Foto: UNRWA USA)