Ny suksess
Dagens 6 timers på Trandum bød på to nordiske og to norske rekorder.
Sensasjonelt løp av Margrethe Løgavlen (bildet).
Rekorder også til Helge Hafsås.
Kjempedebut av 16-åring.
.
Resultatliste
(link til ChamiponShips komplette resultatliste, med klasseresultater og maratontider kommer senere).

Margrethe kom, løp og vant!
Det er fristende å bruke store bokstaver når man skal beskrive Margrethe Løgavlens debut på 6 timers i dag. Med en liten vri på et kjent sitat fra historien kan en si at "hun kom, løp og vant".

For to år siden debuterte hun på maraton med å bli Norgesmester, i dag løp hun seg rett inn i den internasjonale eliten. Forhåndstipsene gikk ut på at hun burde ha kapasitet til å true Torill Fonn Hartikainens norske rekord på 64.287 km fra Eidsvoll for to år siden. Den rekorden hadde Løgavlen i boks med over halvannen time igjen, og spørsmålet reiste seg om hun også skulle klare å slå Anni Lønstads "uslåelige" nordiske rekord på 76.344 km, som ble satt i Stein i mars 1998.

Margrethe Løgavlen løp utrolig jevnt, og da hun ble klar over at det kunne bli ny nordisk rekord, hentet hun fram litt ekstra, og fortsatte i samme jevne, harde tempo. Det var noe mindre enn et kvarter igjen da også den rekorden hadde skiftet eier. Hun fortsatte kjøret, og endte til slutt opp med sensasjonelle 79.090 km! Til sammenligning kan nevnes at IAU’s ranking liste for 2006 toppes av tyske Marion Braun med 71.370 km fra Stein i begynnelsen av mars i fjor.
Vi har så langt bare funnet to resultater som er bedre enn Margrethe Løgavlens vinnerløp i dag: Marina Bytsjkova med 80.600 km fra innendørsbanen i St.Petersburg i februar 2003, og Marina Mysjljanova med 79.296 km fra samme løp.
Det kan godt hende det er flere, men mange kan det ikke være! Dette resultatet kommer ganske sikkert til å vekke internasjonal oppsikt!

For en debut av en 16-åring!
Men det var ikke bare Margrethe Løgavlen som presterte på Trandum i dag. Wenche Dørum debuterte med solide 61.890 km, mens Lise Lithun satte ny pers med 61.540 km. Begge plasserte seg dermed godt oppe på årets nordiske 6 timers statistikk.
Og hva skal en si om debutanten Karen Skaali? Hun fyller 16 år om en måned, men satset med ungdommelig pågangsmot, og stikk i strid med spådommene holdt hun faktisk helt inn. 60.780 km er ganske enkelt fantastisk av en så ung løper. Her er det talent i massevis!
Karen er forøvrig en svært lovende skøyteløper som konkurrerer for Arendal skøyteklubb i hovedidretten sin.

Helge Hafsås fikk hard konkurranse av ung debutant.
At Helge Hafsås skulle sette norsk rekord var ingen overraskelse, men han fikk nok hardere konkurranse enn ventet av debutanten John Strupstad, som lenge lå i teten. Men han åpnet muligens i hardeste laget, og fikk en tung periode et godt stykke ut i løpet, samtidig som Hafsås holdt tempoet. I løpet av 4.5 km tok han 4 minutter på sin 15 år yngre konkurrent, og selv om Strupstad kviknet til igjen, hadde han ingen mulighet til å hente inn forhåndsfavoritten. Hafsås endte opp med 85.490 km og slettet dermed både Reima Hartikainens tidligere nordiske rekord på 84.251 km fra Eidsvoll i 2005 og Runar Gilbergs norske rekord på 82.899 km fra i fjor. John Strupstad, som har en maratonpers på i underkant av 2.30, løp 83.210 km, og slo også Runar Gilbergs gamle norske rekord.
Også tredjemann, Per-Olav Bøyum, kom over 80 km. Han er dermed den eneste norske med to løp over 80 km.

Eidsvoll 6 timers langt mer enn bare jakt på rekorder.
Men Eidsvoll 6 timers er noe langt mer enn rekordjakt. Her er det et sosialt miljø med et flertall av vanlige mosjonister som stortrives side om side med "proffene".
Her har løpsleder Bjørn Hytjanstorp og hans lille, men meget dyktige stab av medhjelpere, virkelig fått til et løp som i stor grad har bidratt til den positive utviklingen ultraløping har hatt i Norge de siste årene.