Med til sammen over 100 års erfaring fra skismøringsbransjen geleider Torgersen Axell, Aaland og Stuvseth oss gjennom et felt de alle er svært dyktige på. Leseren får først en kort introduksjon til historien bak skismøring. Dette følges opp med kapittelet «Teoretisk grunnlag for skiløping». Videre følger delen om «Skismøring i praksis». Til slutt kommer Torgersen Axell med informasjon om og generelle ski- og smøretips i rennene Vasaloppet, Marcialonga og Birken. I denne delen legges det spesielt vekt på Birken, og temaer som føre, temperatur, aktuell smøring og rennets vinnere fra 1965 til i dag blir gjennomgått.

Tips for alle

At dette er interessant for både smørere og løpere på et høyt nivå, mosjonister som «kunne gått ti minutter fortere dersom ikke gliden hadde vært så dårlig eller skiene så bakglatte», eller den som rett og slett har lyst til å lære mer om skismøringens kunst, er det liten tvil om. Vi settes systematisk inn i ulike aspekter ved skismøringem, og det levnes ingen tvil om at forfatterne har en enorm kompetanse og kunnskap på området.

Språklig er boka godt skrevet og lettlest i den grad en slik bok blir det siste. Med unntak av ukonsekvent bruk av glidsone/glidesone og rubbe/røbbe, er det lite å utsette på språket.

Flott om historien og teorien

Første del, det historiske aspektet, er interessant lesning. Visste du for eksempel at skismøring og -gliding var avansert vitenskap så langt tilbake som på midten av 1800-tallet?

Også bokas andre del som er teoretisk rettet, er en lesestund – eller to – verdt. Her kommer mye informasjon på en gang, og kanskje er det en idé å lese det steg for steg om du har liten forkunnskap og ønsker å få med deg alt.

Bibel?

I kapitlet "Smøring i praksis" leder forfatterne oss gjennom et tema der forvirringen ofte rår. Smørevisningene er detaljerte med fine bilder. Spesielt kapitlet om zeroski er godt og informativt. I denne tredje delen er det generelt mange gode tips å snappe opp, men jeg har også en del innvendinger.

For å kunne kalle boka for «bibel» blir del tre, som jeg personlig anser for å være den viktigste, altfor tynn. Jeg presiserer at det er tittelen jeg reagerer på, og at innholdet for det meste er mer enn bra nok for en mosjonist. Og ikke misforstå, det forfatterne skriver er stort sett bra, og det kan umulig være lett å skulle skrive en bok om noe så tilsynelatende komplisert. Torgersen Axell beroliger oss med at dette kan være enkelt og viser sammen med Aaland enkle grep for behandling av glider, cera, festevoks og klister, rensing av ski etc. Men noen ganger blir det rett og slett for lite detaljert til å få med seg hele prosessen, og jeg undrer på om en del ting er så selvsagte for forfatterne, at de glemmer å legge det fram.

På samme måte kan leseren noen steder misforstå. For eksempel når Stuvseth / Torgersen Axell snakker om innarbeiding av sålen og gliding. Selv om begrepet «etterbehandling» brukes, kommer det ikke klart fram når dette skal gjøres. I verste fall kan leseren tro at han skal mette skiene tolv ganger mellom hver økt…

Når «den gamle måten» å måle ski på illustreres, kan også disse tegningene misforstås. Her mangler det for eksempel opplysninger om tyngdefordeling på skiene/beina under manuell målig, og et par av illustrasjonene kan være mer forvirrende enn oppklarende.

Det som står om struktur og sliping er bra og innholdsrikt. Likevel savner jeg mer informasjon om manuell strukturbehandling. På samme måte skulle jeg gjerne lest mer om varmeskap, samt tilegnet meg bedre og utførlig kunnskap om klisterski vs. tørrvoksski.

I tillegg ville bilder og illustrasjoner av blant annet utstyr gjort det hele mer fortellende. Et stikkordsmessig sammendrag etter hvert kapittel eller avslutningsvis ville også gjort det enklere å orientere seg. Jeg hadde også sett at enkelte begreper som roto-børste, partikkelmaske og smeltende polytylenstang hadde blitt forklart.

For «alle»

Når det er sagt: Strålende og veldig interessant om «de tre store»: Birken, Vasaloppet, Marcialonga. Her er det mange tips å snappe opp! De små historiske tilbakeblikkene fra Birkebeinerrennet vil nok være interessante og føre til mimring for mange.

Dette er en bok de fleste med interesse for smøring vil ha nytte av. Boka er både et godt oppslagsverk og et stykke lesing som gjør den informativ og lettlest på samme gang. Det anbefales selvsagt å spe på med egen praktisk erfaring, testing og tips fra andre.

Den tematiske kapittelinndelingen er god, selv om jeg gjerne skulle sett at delen «Skismøring i praksis» hadde vært mer utfyllende. Boka er såpass kort at man enkelt orienterer seg i den. Men å bruke begrepet «bibel» i tittelen blir for meg direkte misvisende.

Solfrid Braathen

 

Smørebibelen – lær av Norges fremste eksperter

Forfatter: Leif Torgersen Axell

Forlag: Kagge

124 sider, innbundet, rikt illustrert

Veil. pris: kr 339

Selges fra Kondis-kontoret:
Kondis’ medlemspris: kr 290 inkl. frakt

 

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr.9
KONDIS-Årgang 2010
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)