%3Cb%3EGod+gammel+%E5rgang%3A%3C%2Fb%3E+Kristen+Aaby+%28nr.+600%29+er+tidligere+vinner+av+Birkebeinerl%F8pet+og+l%F8p+ogs%E5+meget+godt+i+fjor+da+han+var+bare+to+minutter+bak+Arne+Post%2C+som+vant.
God gammel årgang: Kristen Aaby (nr. 600) er tidligere vinner av Birkebeinerløpet og løp også meget godt i fjor da han var bare to minutter bak Arne Post, som vant.

Det er gledelig at arrangørene nå også setter opp pengepremier i Løpet. I Rennet og Rittet har det vært en selvfølge i mange år. I Birkebeinerrittet i år deltok stort sett alle gode terrengsyklister i Norge minus de to som var opptatt med verdenscup. Det å vinne Birkebeinerrennet har alltid hatt stor prestisje. Nå kan også Birkebeinerløpet trekke til seg de beste løperne i Norge.

Pengepremiene er satt opp i eliteklassen. Foreløpig er det tilnærmet ingen gode løpere som er påmeldt i eliteklassene. I startlistene oppdatert i går, er det 23 kvinnner og menn i eliteklassene..

I klassen for kvinner er det bare Hilde Hovdenak som i det hele tatt er kvalifisert for å løpe i den første startpulja. Totalt er 8 kvinner påmeldt i eliteklassen. fem ser ut til å være havnet der ved en feiltakelse og enda to til er på langt nær god nok til å løpe under 1.37, som er kravet for å løpe i startpulje 1.

17 år gamle Tuva Toftdal er påmeldt i aldersklassen sin, og blant de påmeldte er hun den som kan komme nærmest Hilde Hovdenak. Guro Flatekval, som ble nr. 6 i NM i terrengløp sist lørdag, har antydet at hun vil stille i Birkebeinerløpet. I så fall kan det bli spennende om seieren.

Kunngjøringen om pengepremier kom seint. Vi tror derfor at det kan dukke opp flere sterke løpere innen starten går kl. 10 lørdag. Det kan da fort bli tre fra eliteklassene som kommer først i mål. Men slik startlista er per i går, vil det i klassen for kvinner gå kr 5000 og kr 2500 til løpere som vil være langt etter Tuva Toftdal og kvinner i startpulje 2.

Blant 15 menn i eliteklassen er det bare fem som har noe i en eliteklasse å gjøre. Best av dem er Vegard Raaum med Odd Snerthammer som sterkeste utfordrer.

I aldersklassene er det imidlertid mange gode løpere. 19 år gamle Sindre Buraas, som ble verdensmester for junior sist søndag i motbakkeløping, kan bli førstemann i mål. Han vant klasse 16-19 år i fjor og var da femte løper i mål. Kristen Aaby, 47 år, var nr. 6 i mål i fjor og er trolig tredje best av de som så langt er påmeldt. Men det er også mange andre gode veteraner på startlista.

Et godt råd til arrangørene er å la de tre første i mål av alle som starter kl. 10.00 (startpulje elite og startpulje 1) få pengepremiene så lenge påmeldingen til eliteklassen er så tilfeldig som den er og har vært i Birkebeinerløpet.

I Birkebeinerrittet ble de veteranene som stilte i eliteklassen, også plassert og premiert i veteranklassene. Slik er også reglene i løping. Slik burde det også være i Løpet. Da ville de beste veteranene også stille i eliteklassen.
Ikke forsent å melde seg på.
%3Cb%3EStartpulje+1%3A%3C%2Fb%3E+Det+var+mange+endringer+i+fjor%E5rets+l%F8ype+som+ogs%E5+var+ca.+minst+1+km+lenger+enn+f%F8r.+Her+fra+starten+med+vinner+Arne+Post+%28nr.+44%29+til+venstre+og+en+av+%E5rets+favoritter%2C+Sindre+Buraas+%28nr.+630%29+helt+til+h%F8yre.
Startpulje 1: Det var mange endringer i fjorårets løype som også var ca. minst 1 km lenger enn før. Her fra starten med vinner Arne Post (nr. 44) til venstre og en av årets favoritter, Sindre Buraas (nr. 630) helt til høyre.

De som møter fredag i Håkonshall mellom kl. 12 og 21 kan fortsatt melde seg på til Birkebeinerløpet. Men det er ingen etteranmelding lørdag. Trolig vil minst 200 etteranmelde seg. Hvis det blir 300 deltakere i Barnas Birkebeinerløp, hvor det også er anledning til å melde seg på lørdag, vil det bli rundt 6500 påmeldte totalt.

Da begynner Birkebeinerløpet å likne litt på sine storebrødre i størrelse, selv om det fortsatt er langt opp til de rundt 20.000 som var påmeldt til Birkebeinerrittet (16.500 lørdag, 2.500 fredag, 700 i Ungdomsbirken pluss noen hundre i Barnebirken.)