Telemarks Tøffaste ble en stor suksess i sitt første år. 6.september inviteres det til 42 og 82 kilometer nok en gang. Primus motor Helge Reinholt kan i tillegg glede seg over at løpet har fått status som (uoffisielt) NM i terrengultra.

Bildet: Den dansande mannen i Harald Valles skikkelse møtte løperne etter ca 20 kilometer av fjorårets løp.  Løpets logo - her levendegjort av Harald Valle, er altså "Den Dansande Mann". I Treungen finnes Sør-Norges eldste hellemalinger, 3-5.000 år gamle. Den tydeligste av disse kalles den dansande mann. I deler av løypa skal man løpe i de faktiske sporene av urfolka i bygda, på de eldste stiene som finnes.

Nå er altså påmeldingen åpnet til 2014-utgaven av løpet.
MELD DEG PÅ HER
Løpets hjemmeside

Reportasje fra fjorårets løp:
Sandness og Asprusten vant 81 km i Telemarks Tøffaste

IMG_2813_Helge_Reinholdt_energiintervju.jpgStolt løpsleder
Vi har tatt en prat med primus motor for Telemarks Tøffaste, Helge Reinholt. 

Den nyfrelste ultraløperen er oppriktig stolt av både løpet, naturen og medhjelperne i Treungen.

Han innleder med: -Telemarks Tøffaste har en ramme og en egenart i natur, trase og kulturhistorie som vi er alene om, og som vi ønsker å tydeliggjøre  - løpet skal skille seg ut, løperne skal sitte igjen med gode minner og en flott opplevelse  - det bestreber vi oss virkelig på, sier Helge - før han trekker pusten og fortsetter:
 
-Løpet vårt var norges tredje største terrengultra på første forsøk i fjor, med 70 startende i ultraklassen og 200 startende totalt inkl barneløp og topptur-trimklasse. Det var en glimrende start, og i år har vi dessuten fått status som NM i terrengultra (uoffisielt NM)

Forbedret løype
Om selve løpet sider Helge: -Løpet har manuell tidtaking men oppdaterer på nettet underveis i løpet. Vi satser på å gi tilbakemeldinger på tidene bakover til de som ligger først i løpet (eller som spør om det).
Løypa blir forbedret på de stedene der det i fjor var mye våt myr, gress og lyng - det blir bredere stier. Samtidig er det et terrengløp, og alle må regne med å bli våte på beina. Vi er uansett sikre på at dette er noe av det flotteste og vakreste man kan løpe.

-Jeg vil påstå at over 50 km er på herlige skogsstier, seterveier, heistier/ heilandsap og svaberg. Samme gode merking som sist  - vi tar mål av oss å ha landets best merkete ultraløype, noe tilbakemeldingene i fjor beviste, sier Helge.

Så gjenstår det å se om de beste fra 2013 kommer tilbake, og om løyperekordene blir slått.  -Det kan godt hende vi setter opp en egen premie til de som setter løyperekord, sier Helge. -Vi regner med bra med påmelding og mange toppløpere, fortsetter Helge - som selvsagt skal løpe selv. 

-Telemarks Tøffaste er allerede blitt et godt og kjent merkenavn i løpermiljøet. Arrangørgruppa begynte arbeidet allerede før jul. Vi satser på kvalitetssikring og –heving på alle punkter. Og så håper vi at det blir klarvær, slik at løperne i år får sett den fantastiske utsikten fra toppene, sier Helge og tenker tilbake på fjorårets gråvær.

Noen stikkord om løpet:

 • Løyper på 42 km (første runde på ultraløpet) og 82 km.
 • Lagtevling som ifjor, men nå både i maraton og ultra.
 • Priser; Maraton 500,- ultra 700,- Kondisrabatt. 50,- Friidrettslisens 50,-.
 • Arrangøren tilbyr TOPP service for prisen (vi siterer nettsida):
 • Løpets medalje til alle deltagere
 • Eksklusive, lokalt håndlaga keramikkpremier til de på pallen og alle klassevinnere (laget av John Skognes).
 • Sosialt tilrettelagt arena
 • Flere mat- og drikkestasjoner
 • Resultat- og fotoservice
 • Vi satser på live webkamera fra målgangen/ arenaen.
 • Finisher-trøye ved målgang, på Treungendialekt: "Eg he fullført Telemarks Tøffaste terrengultra" (eller terrengmaraton)
 • Ca 10 bemanna poster, høy sikkerheit med blant annet Nissedal Røde Kors i topp beredskap
 • Elgsuppe og mjød ved målgang
 • Beltespenne til ultraløperne
 • Egen lagpremie (de tre beste plasseringssiffer fra ein klubb uansett kjønn) i både maraton- og ultradistansen. Laget er automatisk påmeldt med minst tre fra samme klubb.
 • Arrangementet har andre aktiviteter for å sikre folk og stemning i løypa og på arenaen.

P1030027_Starten_har_gaatt (1024x770) (640x481).jpg

Starten i 2013-løpet. (Foto:Olav Engen)