Forholdene var flotte for løping i den 25. utgaven av Atlanterhavsløpet mellom Averøy og Fræna kommuner. Mens fisketuristene stod i kø langs fiskebruene, var det nesten kø av folk som ville ta turen over den vakre veien langs havet.

Fra start lørdag var det ingen tvil om hvem som kom til å vinne. Ebrahim Abdelaziz fra Eritrea har bodd på asylmottaket i Tingvoll det siste året, og venter på oppholdstillatelse. Magne Wullum har vært hans trener, og nå satser løperen aktivt mot Oslo halvmaraton. Med 61 minutter som pers for noen år siden, håper 37-åringen igjen på god form.

På Atlanterhavsløpet lå han an til rekord, men måtte innse at det ble minuttet bak til slutt der han løp i ensom majestet.

Mens vinneren snuste på løyperekorden, ble det en tøff duell mellom far og sønn Hjertvik i det som kan bli siste utgave av Atlanterhavsløpet.

Atlanterhavs-startfelt.jpg

I jubileumsløpet lørdag ble det en markert økning i deltakelsen. Men det var turgåere og løpere som bidro til dette, mens det var en svak nedgang av de som løp på tid.

– Han utfordret meg til å stille, og måtte bare prøve å gjøre mitt beste, sier Knut Johnny Hjertvik.

23-åringen fra Kårvåg som studerer i Trondheim lot seg overtale til å teste seg mot sin 60 år gamle far. Kolbjørn Hjertvik har flere ganger i år vist at han er i toppen både i Norge og internasjonalt med løpesko.

Etter at Embrahim Abdelaziz som løper for Tingvoll vant suverent på nesten løyperekord, kom bare to løpere i mål før den 23 år gamle debutanten på landeveisløp.

– Jeg var med på dette løpet i barndommen, men har ikke deltatt i senere årene. Jeg trener ikke noe spesielt til daglig, så jeg er godt fornøyd med å slå ham, sier Knut Johnny og ser på Kolbjørn.

Mens han løp på 49,21 etter en spurt, kom Kolbjørn inn fem sekunder etterpå.

– Jeg løp to minutter raskere i fjor, så dette var ikke helt topp i dag, mener 60-åringen.

Han ble likevel nummer fem i mål i flotte forhold med over 20 varmegrader. Men flere klaget på varmen som var uvanlig høy med litt sidevind.

Men for vinneren var det ikke mer enn passelig. Embrahim har vært på Tingvoll asylmottak siden i november, og eritreeren venter på fast bosetting i Norge. Han håper å løpe godt på Oslo halvmaraton i september.

– Jeg prøvde på rekorden, men det ble for hardt. Men løypa var veldig fin, sier 37-åringen som også vant spurtprisen på 500 kroner. Han kom inn minuttet bak løyperekorden, og fikk tiden 39,47.

 

Solid damevinner 

Foran far og sønn Hjertvik, lå blant annet 27-åringen Maria Wenaas. Hun er ei fotballjente fra Trondheim som har spilt på Ranheim, men som den siste tiden har fått sansen for løping.

– Jeg har bare en fart, og var redd for at det var for kort, sier Maria.

Hun lå lenge på tredjeplass totalt, men midtveis løp hun forbi Ingvar Grønseth fra Bud. Maria var på feriebesøk i Bud, og syntes strekningen og løpet var flott.

– Jeg har flere maratonløp, og stiller opp på løp når det passer, sier Maria Wenaas som kom inn på 46,20, to minutter bak løyperekorden.

Hun fikk liten konkurranse i dameklassen, og hele fem minutter foran Hanne Mjøen Maridal fra Halsa.

– Ikke helt dagen min i dag. Varmen gjorde sitt også, innrømmer 16-åringen som kom inn på tiden 51,51.

Hun har i sommer vist gode tendenser, og ser fram til UM og Oslo halvmaraton. 

 

For varmt  

– Kveldende varme som gjorde meg kvalm, sier Marianne Smevåg Gundersen som heller ikke var fornøyd med løpingen.

– Alt for varmt, sa Norodds Geir Opaas.

Men for alle som tok turen på den 12,5 kilometer lange strekningen fra Kårvåg til Bryn uten å se så mye på klokka, ble det en av de vakreste i løpet av de 25 årene Atlanterhavsløpet har blitt arrangert.

Hele 210 tok turen uten tid, mens det var bare 185 som deltok totalt med konkurranseklassen i fjor. Nesten 60 nye navn som ikke har vært med før ble registrert. Det viser at både lokalbefolkning og tilreisende synes løpet er spennende.

Men løpsleder Sigmund Julshamn er usikker på om det blir flere år. Det er vanskelig å få med yngre folk som vil hjelpe til.

– Vi må ta en vurdering etterpå for å se hva vi gjør. Det var veldig positivt med mange i turklassen, men er usikker på hva som førte til en liten nedgang i løping på tid, sier Julshamn.