MESTERM%D8TE%3A+Det+ble+dobbeltseier+til+orienteringssporten+i+%E5r.+Her+diskuterer+tidligere+verdensmester+Holger+Hott+%28t.v.%29+l%F8pet+med+regjerende+verdensmester+Baptiste+Rollier.
MESTERMØTE: Det ble dobbeltseier til orienteringssporten i år. Her diskuterer tidligere verdensmester Holger Hott (t.v.) løpet med regjerende verdensmester Baptiste Rollier.

Tekst og foto: Bjørn Vidar Lie

(BIRKELAND) "Gubben" trekker til seg stadig flere løpere fra hele Sørlandet. I år fullførte hele 434 en av de fire distansene. Suverent flest var det på herrenes 27-kilometer, hvor hele 294 løpere fullførte, ekstrembløyta til tross. Men om tittelen holder vann tør vi egentlig ikke garantere.

- Å, vi har nå avlyst Hønsehølen et par ganger tidligere au, sier sjefsgubbe Trygve Løland. Regnet som bøttet ned natta i forveien og halve løpet igjennom forvandlet nemlig stiene til bekker og bekkene til elver. Ved den beryktede Hønsehølen, drøyt ti kilometer ut i løypa, måtte traseen legges om, slik at løperne sparte 6-700 meter. Bekken var rett og slett for dyp til at arrangørene turte å slippe løperne over.

Tryna i myra

En som ikke så ut til å la seg stoppe av verken bekker eller elver, gjørme eller myrhøl var årets verdensmester i orientering, KOKs Baptiste Rollier. Etter en forsiktig start, debutant som han var i gubbesammenheng, benyttet han sjansen til å stikke i tet da klubbkamerat Holger Hott tryna i ei myr. Holger la seg på hjul, men over Svalandsheia måtte han slippe sveitseren.

- Jeg er egentlig ganske fornøyd, selv om jeg trodde jeg skulle klare å henge på. Men over heia gikk det for fort, jeg masa for mye med å holde tempoet og kjente at jeg måtte finne min egen rytme, forteller Holger, også han tidligere verdensmester. Da duoen nådde Rugsland hadde Rollier fått 20 sekunders forsprang. Derfra og inn økte han med drøyt ett minutt, slik at differansen var nøyaktig halvannet minutt i mål. Vinnertiden på 1.45.20 er mildt sagt imponerende, forholdene tatt i betraktning.

- Ja, jeg er veldig fornøyd, sier den sympatiske sveitseren. Ukjent med løypa turte han ikke å presse for mye før han nådde løypas høyeste punkt, Svalandstårnet. Men derfra og inn gikk det unna i en løypetrasé som falt i smak.

- Jeg likte meg i dag. Løypa passer o-løpere godt. Den er veldig variert, og det liker jeg, sier Rollier som kunne innkassere 4000 kroner for seieren.

Snaue halvtimen etter vinneren gikk nybakt sykkelsemiproff Åsmund Sivertsen i mål som arrangørklubbens bestemann på 2.14.13.

Bedre og bedre med årene

Fire "laken" kunne også vinneren av det rekordstore jentefeltet i langløypa føre inn på kontoen etter søndagens strabaser i birkenesmyrene. Hele 31 jenter stilte til start, noe som ville blitt regnet som utopi for bare få år siden. I fjorårsvinner Kjersti Karoline Danielsens fravær - hun benyttet helga til å løpe maraton på 2.36 i Frankfurt - var det duket for KIFs Solveig Pedersens femte seier i langløypa. Evigunge Solveig var egentlig aldri truet, selv om hun hadde selskap i fem-seks kilometer av toer Irene Arnevik (KOK) og treer Anne Kari Borgersen (KIF).

- Jeg er kjempefornøyd, strålte kristiansandsjenta etter å ha slått Arnevik med nesten fem og et halvt minutt. 2.13 ble sluttida.

- Dette ble en fin avslutning på en god sesong. Kroppen har vært fin i hele år, og det er jo gøy når en bare løper fortere og fortere, smiler Solveig som fylte 44 i september. Ikke uventet ble eksskiskytter Anna Helene Væting Hodne beste lokale dame i langløypa med en sjetteplass på tida 2.30.41.

Ny løyperekord?

Om det var mange jenter i langløypa var det enda flere i den korte (12 km). Hele 48 jenter la ut fra Svalandstårnet. Raskest av dem alle var 17 år gamle Anneke Hald Bjørgum fra KOK, som snek seg under timen med 18 sekunder. På andreplass kom Ingvild Sangesland fra Øvrebø med 1.01.33, mens halvveis lokale Linnea Colbjørnsen, gift med birkelandsgutten Sigve Colbjørnsen, kapret tredjeplassen med 1.08.28.

I herrenes juniorklasse sto Birkenes’ egen Andreas Mjåland for en av dagens beste lokale prestasjoner ved å ta andreplassen på sterke 1.05.56, bare overgått av Sørilds Hans Kristian Fløystad, som med 1.00.43 like godt gikk hen og senket Helge Dolsvågs 28 år gamle løyperekord med 48 sekunder. Så spørs det om rekorden godkjennes, ettersom løypa var noen hundre meter kortere i år.

Hjemmeseier i Minigubben

I Minigubben over fem kilometer ble det vist mengder av både innsatsvilje og idrettsglede. Noen av de yngste hadde følge av pappa hele veien. Det hadde verken Håkon Svaland (BIL) eller Eirik Udø Pedersen (KIF). Eirik tok teten fra start og forsøkte å knekke Håkon på de første par kilometerne. Det klarte han bare nesten, for da duoen kom ut på asfalten på Flakk "parkerte" Eirik mens Håkon fikk full valuta for intervalløktene i Svalandsheia. I mål skilte det 40 sekunder i svalenderens favør.

- Jeg hadde tenkt å gå for rekord i dag, men det skjønte jeg kom til å bli i tøffeste laget da jeg våkna og så været, sa Håkon, som gikk i mål på 18.41. Han var glad han hadde valgt 5-kilometeren framfor 15-kilometeren.

- Det hadde gått greit med femtenkilometeren også, men det hadde jeg måttet ta konsekvensen av i lang tid framover. Nå kan jeg kjøre opplegget mitt som planlagt hele neste uke også, sa skiskyttertalentet som sesongdebuterer med ski og børse på bursdagen sin, 5. desember, under juniorenes norgescupåpning på Lyngna.

Pølselunsj fram til jul

Med godt over 400 deltakere har Svalandsgubben gått fra å være en manndomsprøve for "særinger" med sans for selvpining til å bli en massemønstring for både eliteløpere og de ikke fullt så veltrente. Brødrene Gjøran og Preben Agerbo innrømmer glatt at de tilhører sistnevnte kategori. I fjor løp de på 4.23, da sammen med de to siste brødrene også. I år hadde Preben inngått et veddemål med arbeidskamerat Terje Imenes. Hvis Imenes slo ham med mer enn 12 og et halvt minutt skulle Agerbo spandere pølselunsj fram til jul. Nå kan Terje glede seg til pølse i lunsjen, for da Preben segnet utmattet over målstreken på fire timer blank hadde Terje stått og ventet i en time og ti minutter allerede.

- Men jeg slapp i hvert fall å betale ham fire og et halvt tusen, stønnet Preben etter målpassering.

- For det skulle han hatt hvis jeg brøyt!

Kondis.no-reportasje med resultater

Svalandsgubbens heimeside
OLD STAR
Arrangørklubbens Tor Helge Hodne leder et felt opp lia fra Flakk på en traktorvei forkledd som bekk. Tor Helge har vunnet juniorklassen en gang og langløypa to ganger tilbake på 80- og 90-tallet. Denne gangen nøyde han seg med å "rusle" rundt på tre og en halv time.
GUBBE- OG VERDENSMESTER
Ingen klarte å holde følge med årets verdensmester i orientering. På toppen av "Sarons Dal" er de fleste langt, langt nede i kjelleren. KOKs Baptiste Rollier, derimot, så ut som han nettopp hadde startet.
GUBBEDRONNINGA
KIFs Solveig Pedersen var strålende fornøyd med ny seier og sluttid på 2.13. 44-åringen blir bare bedre og bedre med årene.
JUNIORVINNEREN
Hans Kristian Fløystad fra Sørild la bak seg juniorenes 15-kilometer på rekordtid. Men det spørs om rekorden blir godkjent, ettersom løypa var noen hundre meter kortere enn vanlig.
BESTE JENTE
KOKs Anneke Hald Bjørgum snek seg under timen i damenes 12-kilometer og tok en klar seier.
MINIGUBBEVINNEREN
Håkon Svaland hadde egentlig tenkt å gå for løyperekorden, men slo det fra seg da han våknet til ruskevær.
VETERANSEIER
Solveig Pedersen (midten) tok sin femte seier i langløypa etter å ha utklasset Irene Arnevik (t.h.) og Anne Kari Borgersen.
RASKE GUTTER
Vinnetrioen i herrenes juniorløype har nettopp fått sine velfortjente gavesjekker fra Løplabbet. Fra venstre ser vi vinner Hans Kristian Fløystad (Sørild), toer Andreas Mjåland (Birkenes) og treer Tom Andreas Kallhovd (Otra).
MOR OG DATTER
Juliane og Marte Svaland nyter en kopp sportsdrikk etter å ha fullført 12-kilometeren. Juliane kunne innkassere 500 kroner fra mamma etter å ha vunnet veddemålet om hvem som ville krysse mållinjen først.
SJEFSGUBBENE
Initiativtakerne og arrangørene (sammen med Torfinn Løland) Trygve Løland (t.v.) og Kristian Svaland er de eneste som har løpt samtlige 36 utgaver av landet tøffeste terrengløp.
FORNØYD
Lillesanderen Notto Høiland hadde som mål å komme under 2.30. Med 2.23.38 var han godt fornøyd med løpet og sportsdrikken han fikk servert i målområdet av Dagmar Birkeland.
BLØTT
Det var ikke fisk å se, men ellers minnet løypetraseen opp fra Flakk mer på ei lita elv enn en traktorvei.