Elisabeth Sveum er Norges nye komet på terrengsykkel. I 2010 ble hun vinner av Norgescupen i rundbane. 

 

Av Jørgen Pettersen


22-åringen har også gjort seg bemerket med en oppsiktsvekkende 25. plass i verdenscupritt, og hun rykket i fjor 200 plasser frem på verdensrankingen, fra en 265. til 65. plass.

 

Jenta fra Gjøvik er en av få norske som satser på heltid som terrengsyklist, og hun har klare ambisjoner om å nå langt innenfor internasjonal terrengsykling. Elisabeth Sveum har en fortid fra skimiljøet der hun startet idrettskarrieren og la grunnlaget for sin gode kondisjon.

 

Men som 15-åring fikk hun sin første terrengsykkel fra sin far, og opplevelsene på den ga mersmak. Skiene ble etter hvert byttet ut, og terrengsykling ble idretten i hennes hjerte. Elisabeth kan huske at hun hadde mange interne konkurranser med sin pappa opp gjennom årene.

Hun beskriver seg selv som en blid og viljesterk toppidrettsutøver som er bevisst på både hva hun spiser og hvordan hun trener.

 

- Hvordan har sesongoppkjøringen vært?  

- Supert, alt har gått etter planen. Jeg dro rett til Alicante i november, og siden jeg kunne trene i sommertemperatur, fikk jeg en flying start på sesongen. Så var jeg tre uker på Gran Canaria i desember og nye tre uker i januar. Det har blitt mye mengdetrening, og jeg føler jeg har bygget en god base for en lang og hard sesong.



Basistrening

Elisabeth driver også basistrening for å styrke kjernemuskulaturen slik at den tåler belastningen.

 

- Jeg bruker en matte til å gjøre øvelser for mage og rygg. Kjører to serier, og det blir en hard økt med 550 repetisjoner fordelt på 14 forskjellige øvelser som utføres fortest mulig. Stabiliseringsøvelsene gjør jeg for å styrke kroppen.



 

- Hvordan trener du ellers?

- Vinterstid driver jeg grunntrening som består av rolige, lange turer på terrengsykkel, fortrinnsvis på landeveien. Jeg har også en intervalløkt i uken. Kjernemuskulaturen bygges utover hele vinteren. Sykkel- og styrketreningen kombineres med både joggeturer og lange skiturer.

Utover i sesongen blir det mindre mengde og mer intensiv trening med flere intervalløkter i uken. Når sykkelsesongen starter, blir det mindre mengde for å kunne hente seg inn igjen.

Jeg trener en del alene innimellom alle rittene, og midt i sesongen prøver jeg å få til en måned med bare trening. Den består av rolige, lange turer, og jeg styrker kjernemuskulaturen igjen.  
 

 

- Hvordan føler du 2010-sesongen ble i forhold til målsettinger og forhåpninger?

- Strålende, jeg nådde alle mål. Det første løpet mitt gikk imidlertid veldig tungt og trått. Men så løsnet det etter hvert, og jeg begynte å vinne ritt. Jeg ble vinner av norgescupen i rundbane terreng, og 25. plassen i eliteklassen i verdenscupløpet (Val di Sole) setter jeg høyt. Før sesongen var jeg ranket som nummer 265 i verden, og nå er jeg klatra 200 plasser til 65. plass. Det har gitt en god følelse og styrket selvtillit foran den nye sesongen. Det er godt å få bekreftet at alt som er nedlagt av trening og forberedelser har virket.

 


Rutiner før ritt

- Hvordan forbereder du deg til konkurranser?


- Jeg kjører intervaller tre dager før og en lettere økt dagen etter. Med én dag igjen blir det noen lettere fartsdrag. Jeg bruker samme taktikk og rutine for hvert løp. Ellers tenker jeg alltid på å drikke nok vann og spise riktig, næringsrik mat i tiden før løpet.
 

 

- Beste konkurranseminne?


- Lett, det er fra Val Di Sole og 25. plassen i verdenscupløpet. Alt stemte, jeg fløy opp bakkene og syklet side om side med verdenscupvinneren sammenlagt fra 2009, erindrer Elisabeth, og det lyser av øynene når hun forteller om dette øyeblikket.
  
 

- Har du noen favorittløp?

- Ikke noe spesielt, det er vel rundbane terrengsykling som er min typiske greie.
  

 

- Hva betyr Merida-laget for deg?

 

 

 

- Veldig mye, ikke minst at jeg får topp utstyr og kommer på lag med ryttere som er målbevisste og fokuserte på å nå sine mål. Merida er en god innfallsport og samarbeidspartner med tanke på å bli en internasjonal toppsyklist. Det har gått over all forventning med Merida, og jeg føler meg hjemme og stortrives.

 

 

Ivrig blogger

- Hva gjør du når du ikke trener eller konkurrerer?


- Jeg liker å holde på med webdesign, lage annonser og grafikk generelt. Jeg har egen hjemmeside og blogger mye om hverdagen min som terrengsyklist.

 

- Hva betyr hjemmesiden for deg?


- Den er meningsfull for meg og betyr mye. Jeg kommuniserer med omverdenen, og sponsorer og familie kan følge med meg. Det er etter hvert mange som følger meg. Bloggingen har gått veldig bra, og det er stort sett bare positivt med innlegg fra folk.

 

 

- Din samboer er samtidig manager, hvordan er det?


- For å lykkes som syklist bør du ha noen som støtter deg, og jeg opplever meg som heldig som har en mann som også er min manager. Han tar seg av praktiske gjøremål som sykkelmekaniske ting, bestilling av flyreiser og massasje.

 

- Hva prioriterer du bort fra å bli en god syklist?


- Tid med familie og venner – jeg er mye borte. Men jeg føler ikke at jeg mister noe i forhold til andre på min alder med hensyn til fester og hytteturer, for jeg får så mye igjen sosialt med den store sykkelfamilien.

 

 

- Hva ville du gjort om du ikke var syklist?


- Gått på ski, drevet ekstremsport, kjørt downhill.

 

 

Indre drivkraft


- Hva motiverer deg?


- Jeg har en indre drivkraft. Jeg har alltid likt å trene og følelsen av å lykkes – det å få til det perfekte løp og være i bevegelse.

 

 

- Kosthold: Hva spiser og drikker du?


- Vanlig norsk hjemmelaget mat med kjøtt, pasta, salat, havregrøt til frokost, mye vann og sportsdrikke når jeg trener.

 

 

- Talent kontra trening: Født sånn eller blitt sånn?


- Jeg er nok født sånn. Kan huske meg som liten, bare 2 år gammel og ville ikke ha hjelp i skiløypa, skulle klare ting helt selv. Jeg har alltid følt meg som en tøffing og vært god på tekniske utfordringer.

 

 

- Så til slutt, hva er dine mål for sesongen?


- Jeg vil være med å kjempe om en pallplass i U-23-klassen i verdenscupritt og ta medalje i VM og EM terreng rundbane. Jeg håper også å vinne enkeltløp og sammenlagt Bundesliga rundbane for U-23. Generelt ønsker jeg å være i toppen internasjonalt, og langsiktige mål er OL i 2016 og 2020, sier den ambisiøse jenta som også har en drøm om å kvalifisere seg til OL i London til neste år.  

 

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr.2
KONDIS-Årgang 2011
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)