Det er onsdag kveld en kald uke tidlig i januar. Klokken er snart 20.00, og med minus 16 grader ute lurer jeg på om jeg er den eneste som vil møte opp på treningen i Frognerparken. Vi er noen som har vært inne på treningsgruppens blogg i løpet av dagen og avtalt å møte opp. Og ganske riktig – det er faktisk seks sjeler som trosser kulda og stiller!

 

 


Av Ellen Wold


Dagens opplegg blir litt justert, da ”runden vår” ikke er brøytet. Det er skispor i Frognerparken i vinter! Vi løper i stedet en 1000-metersrunde seks ganger rimelig sammenhengende. Etter en halvtime har vi fått nok av den kalde lufta, så vi avslutter dagens trening med et ”sees neste uke!”

 

Deltagerne på Siris Treningscamp møtes hver onsdag klokka 20.00 i Frognerparken. Vi løper intervaller, vanligvis 6 x 900 meter. Opplegget passer for løpere på alle nivåer da vi kan starte på ulike steder i runden – og ta snarveier slik at alle får pause ca. på likt. I sommersesongen er det også styrketrening etter løpeøkta.

 

Dette opplegget passer veldig bra for meg, som ellers løper mye alene. Intervalløktene kan det da være vanskelig å få gjennomført på en skikkelig måte. Vi har vært 10-15 personer på trening i høst, og det er en hyggelig og inspirerende gjeng å trene sammen med. Det er alle nivåer på løperne, også helt ”ferske” løpere er med, både menn og kvinner. Kjempebra!

 

Primus motor for dette glimrende opplegget er Siri Slotterøy Johnsen. Hun løper intervallene sammen med oss og kommer med oppmuntrende tilrop underveis. Vi presser oss gjerne litt ekstra med hennes hjelp.

 

Siri forteller selv på bloggen til treningscampen:

 

"Litt om bakgrunnen for Siris Treningscamp

 

Dette treningstilbudet kom i stand litt tilfeldig. Jeg har selv trent meg opp og tilbake i form etter fødsel, så gjennom meg selv og andre har jeg erfart hvor vanskelig og tidkrevende dette kan være. Jeg forstod etter hvert at det er et "stort marked av nybakte mødre" som trenger både et spark bak og litt hjelp til å komme i gang.

 

Treningscampen er for alle som trenger litt hjelp med treningen og noen å trene sammen med. Det hjelper på motivasjonen at man trener flere sammen, det er lettere å presse seg selv når andre puster en i nakken. Det er også lettere å komme seg ut når man har en fast avtale. De som har fulgt treningen mer eller mindre fast, rapporterer med et smil om munnen om forbedret styrke og kondisjon, og det kan jeg selvsagt bekrefte via mine observasjoner. Spesielt lett er det å se framgangen på løpingen.

 

Dere lurer kanskje på hvorfor jeg gjør dette, helt gratis? 
Jeg blir uendelig glad av å hjelpe andre med trening. Jeg vet hvor mye livsglede trening gir meg selv - og vil derfor gjerne smitte andre! 
Å se 15 jenter og gutter løpe så fort de kan, svikte i knærne når de er i "mål" og smile litt etterpå – det gjør meg så glad og varm langt inn i hjerterota! 
Å høre fra dere etterpå, at det var hardt, men likefullt morsomt og bra – det gir meg motivasjon til å sette av onsdagskveldene til dere! 
Å observere at dere bli i bedre form, avtaler løpeøkter utenom og spør om deltakelse i løp – d et er verdt mye det!!"
(Fra bloggen: http://treningscamp.blogspot.com/)

 

Siris tips til andre som vil starte treningsgrupper
”Jeg skal prøve å skissere hva jeg tror er viktig for å få i gang en slik gruppe, nevnt i uprioritert rekkefølge:

 • Fast sted og tidspunkt, helst ukentlig
 • Egnet sted, slik at nivåforskjeller ikke blir en utfordring. Det vil si en runde som kan gjøres kortere og lengre etter de ulikes nivå slik det er på runden i parken
 • Pugg navn på deltakere. (Dette er vanskelig – jeg har hatt mer enn 60 stk. innom!)
 • Push med navn på økten, type "kom igjen Åse, hent ryggen foran".
 • Forutsigbarhet og ikke love mer enn man kan holde.
 • Alliere seg med minst en til, i fall man blir syk etc.
 • Nettside/Blogg til å informere eksisterende og nye deltakere.
 • Mål: Få flere til å melde seg på lokalt løp – noe å trene mot. (Jeg har fått deltakerne til å melde seg på med klubbnavn "Treningscamp". Dette for å synliggjøre både campen og nivået på enkeltutøvere, og forhåpentligvis vil det ikke skremme, men lokke nye.)
 • Ønske nye velkommen når de kommer. Jeg har av og til gitt dem faddere blant de eksisterende.
 • Viktig å formidle at det ikke er en "lukket gruppe" venner og bekjente, men at gruppen består av noen som kjenner hverandre og mange som ikke kjenner noen av de andre
 • Bilder!”


Parksprinten

Et annet av Siris glimrende tiltak er Parksprinten, et løp som går i Frognerparken den første søndagen i måneden gjennom vintersesongen. Starten er klokka 12.00, og vi kan løpe 1,2 eller 3 runder à 1000 meter. Det er egen barnevognklasse, tilbud om barnepass og god premiering. Oppmøte er i nordenden av Frognerparken, og det er gratis start for de som har sesongbrikke fra Sognsvann Rundt Medsols. Se mer info på: http://parksprint.blogspot.com

 

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr 1.
KONDIS-Årgang 2010
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)