Kondis.no skrev før sommerferien om et forslag fra fylkesmannen som kan gjøre det svært vanskelig å arrangere o-løp, terrengløp og skirenn i fremtiden. Nå er høringsrunden over og de svært mange innspillene fra spesielt orienteringsmiljøet er ikke tatt hensyn til.

Fylkesmannen vil forby orientering og skispor i Oslomarka?

I dagens utgave av Aftenposten kan du lese følgende:

"- Vi blir overhodet ikke hørt. Bortsett fra at det i to av de foreslåtte reservatene åpnes for at det kan gjennomføres idrettsarrangement med opptil hundre deltagere uten at det skal søkes og godkjennes, kan jeg knapt se endringer, sier Børge Pedersen, som er leder for o-gruppen i landets største orienteringsklubb, Nydalens Skiklub.

Både han og klubbleder Anne Berit Eid er bekymret for konsekvensen hvis Fylkesmannen får gjennomslag for sitt forslag i direktorat og departement."

Aftenposten: Må søke om å få løpe i skogen

ny01.jpg

Arrangør fikk problemer 

Arrangøren av o-stafetten Night Hawk fikk problemmer med Fylkesmannen i våres, da de måtte sende inn søknad ifm stafetten, som ble arrangert fra Øvresetertjern i august. I dagens OsloBy (Aftenposten) kan du lese følgende:

"Da det viste seg at noen av løypene gikk innom friluftsområdet, måtte søknaden om å få arrangere løpet godkjennes av Fylkesmannen.

- Vi ble bedt om å revidere løypene slik at vi unngikk Frønsvollsmyrene, og dette tok vi til følge. Vi hadde en god dialog, og det virket som om vi ville få lov til å løpe gjennom friluftslivsområdet. I slutten av april oversendte vi eksakte postplasseringer. 

-  Vi fikk beskjed fra Fylkesmannen om at vår søknad måtte behandles strengere enn det tidligere var gitt inntrykk av. De måtte ha en ordentlig prosess, og sende spørsmålet om vi kunne løpe gjennom friluftslivsområdet og hvor våre poster kunne ligge, ut på høring til seks, syv etater og organisasjoner. Det tok et par uker. Bare Naturvernforbundet var negativt til løpet, sier Kristiansen, som da gikk inn i en slitsom og krevende periode med mye byråkratisk jobbing og mer enn hundre e-poster til mange involverte."

Oslo By: Måtte sende hundre e-poster for å arrangere o-løp

O-løp gjør minimalt med skader
I denne prosessen har Fylkesmannen ikke sett på det som er gjort av forskning på dette i våre naboland, Sverige og Finland. Her er det i forbindelse med storløpene O-Ringen med i underkant av 20.000 deltagere pr dag over 5 dager og Jukola med nærmere 15.000 løpere på start, gjort flere forskningsprosjekter. Her har det blitt konstatert at det av tråkk og andre spor etter o-løp var forsvunnet allerede et år etter løpene.
 

oringen03_wigemyr.jpg

I sommerens O-Ringen ble løp nr 3 med 18.000 løpere arrangert i et naturreservuar uten at det var store innvendinger fra lokale myndigheter. Skadene på terrenger var også minimale, noe som viser at orientering er skånsomt for miljøet.

Forskningsrapporter fra Sverige og Finland

Flere området på gang
Foreløpig er det 8 områder som foreslås vernet for bruk, men ytterligere 10 områder er på vent, blant annet Kobberhaugen og Glåmene i Nordmarka. Kanskje det blir vanskeligere å får gode skiløyper til Kikut i fremtiden?

Fylkesmannens planer

Bryter med markalovens intensjon
Det er også verdt å minne om hva som var intensjonen med Markaloven, som ble vedtatt for noen år siden:
"§ 1.Formål Formålet med loven er å fremme og tilrettelegge for friluftsliv, naturopplevelse og idrett. Loven skal sikre Markas grenser og bevare et rikt og variert landskap og natur- og kulturmiljø med kulturminner. Det skal samtidig tas hensyn til bærekraftig bruk til andre formål."
Markaloven

Aktivitet i marka har ikke vært til skade
Det bør også nevnes at orienteringsidretten har gode rutiner for "naturforvaltning". Det er alltid dialog med grunneier i forkant av arrangementer og NOF retningslinjer og konkurranseregler regulerer hvordan dette skal håndteres. Det blir ofte opprettet områder som det er forbudt å løpe gjennom, det være seg viltlommer og områder med sårbar natur. O-idretten har hatt løyper i skogen i over 60 år. Likevel har ikke skogen tatt skade av det. Skogen er faktisk i så god forfatning at Fylkesmannen finner at den er verneverdig.

Det er svært få orienteringsløp i Norge som har et deltagerantall på over 500 løpere. Det er heller ingen løp i Norge som er på størrelse med O-Ringen, O-Festivalen på Norefjell hadde ca 3 000 deltagere. Løp i Oslo-området går ofte i nærområder, som allerede er flittig brukt av turgåerer og andre markavenner. Her er deltagerantallet ofte på mellom 100-300 løpere, så her er det minimalt med belastning. O-løpere løper heller ikke i flokk over de samme områdene, men sprer seg ut i terrenget, så belastningen blir kun samlet ved postene.