fredag 11.11.2016
Tid Varsel Temp. Nedbør    Vind
kl 1–6 Lettskyet -1° 0 mm Lett bris, 4 m/s fra nordLett bris, 4 m/s fra nord
kl 6–12 Klarvær -2° 0 mm Svak vind, 3 m/s fra nordSvak vind, 3 m/s fra nord
kl 12–18 Klarvær 0 mm Svak vind, 2 m/s fra nord-nordvestSvak vind, 2 m/s fra nord-nordvest
kl 18–24 Delvis skyet 0 mm Svak vind, 3 m/s fra nordvestSvak vind, 3 m/s fra nordvest

I morgen, lørdag 12.11.2016
Tid Varsel Temp. Nedbør   Vind
kl 0–6 Skyet 0 mm Svak vind, 2 m/s fra nordvestSvak vind, 2 m/s fra nordvest
kl 6–12 Skyet 0 mm Svak vind, 3 m/s fra sør-sørvestSvak vind, 3 m/s fra sør-sørvest
kl 12–18 Skyet 0 – 0,1 mm Laber bris, 7 m/s fra sør-sørvestLaber bris, 7 m/s fra sør-sørvest

Program for mesterskapet

10:00             Junior women, 4.5 km
10:35             Junior men, 6.0 km
11:10             Senior women, 7.5 km
11:50             Senior men, 9 km

Løypa er 1480 meter lang med sammenlagt ca. 20 høydemeter per runde. Damer junior løper tre runder, menn junior fire, kvinner senior fem og menn senior løper seks runder.

Her kan du løpe en runde rundt løypa sammen med løpere fra Kristiansand Løpeklubb

Arrangementet går av stabelen på Gimlemoen ved Gimlehallen - se kart

Arrangementets nettside hvor resultater blir lagt ut

Norge stiller med få deltakere

Reglene sier at hver nasjon kan stille med inntil 8 herrer senior hvorav 4 teller i lagkonkurransen. Det gjør også Norge i år. I de andre tre klassene kan hver nasjon stille med 7 deltakere hvorav de tre beste teller. Norge kunne med andre stilt med 29 deltakere. Kun 16 er tatt ut. Det jobbes med en tredje deltaker i klasse kvinner senior, slik at Norge kan delta i lagkonkurransen også for kvinner senior, men foreløpig er det bare to navn på plass. (Oppdatert: Lene Selen fra Strindheim blir tredje norske kvinne på seniorlaget.)

Forøvrig stiller Danmark med 24 deltakere, Sverige med 21 og Finland med 14 løpere. Det er lange tradisjoner for at vertslandet stiller med tilnærmet full kvote med løpere. At Norge nå stiller med bare 16 løpere er et signal fra den nye toppidrettssjefen i Friidrettsforbundet, Håvard Tjørhom. I et intervju med han i Aftenposten i dag er overskriften: "Den nye sjefen spisser tøft."

Tjørhom begrunner det dels med økonomi, men i et nordisk mesterskap koster ikke flere deltakere særlig mye for forbundet. Der er det en egenandel på kr 2000 for hver av løperne, og med deltakere kun fra Sør-Norge, blir det et billig mesterskap for friidrettsforbundet. Åtte løpere kommer fra Stavanger, Haugesund, Stord, Bergen (3), Trondheim og Namsos og åtte fra de sørlige delene av Østlandet.

For arrangøren Kristiansand Løpeklubb var det en skuffelse at Norge bare stiller med 16 løpere. Og dessverre er det ingen fra Sørlandet. Hans Kristian Fløystad er født i Grimstad, så han får være hjemmehåpet denne gangen. Kristiansand Løpeklubbs Kristian Tjørnhom har hatt en god sesong med 30.20 på mila i Sentrumsløpet og viste også god form med 30.25 i Hytteplanmila, men det holdt ikke til en plass blant de åtte seniorene som ble tatt ut. Det forteller litt om bredden på herresida i norsk langdistanse. Men 21 år gamle Kristian var neppe langt unna en plass på laget.

For mange av løperne er nordisk mesterskap i terrengløp deres første møte med et internasjonalt mesterskap. Det betyr inspirasjon til å satse videre og er en nyttig erfaring for seinere mesterskap.

Fra Göteborg i fjor:
Hans Kristian Fløystad (th) spurter inn som beste norske i menn senior til en femteplass såvidt bak Solomon Napoleon, som tok fjerdelassen. Hans Kristian vant nordisk mesterskap i Finland i 2014 og stiller også i Kristiansand på lørdag.  (Foto: Kjell Vigestad)

Favoritter

Danmarks stortalent Anna Emilie Møller er meldt på både i seniorklassen og juniorklassen, men løper trolig bare i en av dem. Løper hun i juniorklassen så blir det trolig både dansk gull individuelt og dansk laggull. Men hun vil også være en av de to største favoritten om hun stiller i seniorklassen, så valget er ikke lett. Løper hun begge løpene, så får hun 50-55 minutters pause fra juniorløpet før det er seniordamenes tur å løpe tre kilometer lengre.

Er den norske gullalderen over?

Årets nordisk mesterskap er det 20. i rekken. I det første i Finland i 1997 gikk det ikke så bra med en 10. plass for menn senior som det beste. Men på Ålgård i Norge året etter gikk det bedre. Etter 19 mesterskap topper Norge statistikken med hele 51 gullmedaljer godt foran Sverige.

Antall gullmedaljer
.
Nordisk mesterskap i terrengløp etter 19 nordiske mesterskap (per 2015)

Nasjon Menn Menn Kvinner Kvinner Menn Menn Kvinner Kvinner Totalt
  Sr. ind. Sr. lag Sr. ind. Sr. lag Jr. ind. Jr. lag Jr. ind. Jr. lag antall gull
Norge 4 4 10 8 10 7 6 2 51
Sverige 4 11 2 6 5 7 2 4 41
Finland 4 1 4 3 3 2 10 11 38
Danmark 7 3 3 2 1 3 1 2 22

Men i fjor gikk det ikke like bra. Vi ble reddet av flott løping av juniorene for menn. 15 år gamle Jakob Ingebrigsen vant foran Stian Aarvik med Sigurd Skjeseth på fjerdeplass. Det ga også et suverent laggull. Men så var det stort sett det Norge fikk med seg av medaljer. Riktignok ble det også to bronser for lag, men siden bronse for lag også betyr nest siste plass, så er det ikke så mye å heise flagget for.

Nå vi ser på plassifferne i lagkonkurransen, så ble Norge også nr. 3 slått med ett poeng av danskene. Vi kan slå fast at det ikke var Norges år i fjor.

Slik gikk det i nordisk mesterskap i Göteborg i fjor

Nasjon Menn Menn Kvinner Kvinner Menn Menn Kvinner Kvinner Totalt Totalt Plass-
  Sr. ind. Sr. lag Sr. ind. Sr. lag Jr. ind. Jr. lag Jr. ind. Jr. lag antall medaljer antall gull siffer lag
Sverige gull+br. gull bronse sølv bronse bronse     7 2 80
Danmark sølv sølv sølv bronse   sølv sølv gull 7 1 95
Norge   bronse     gull+sølv gull   bronse 5 2 96
Finland     gull gull     gull+br. sølv 5 3 140++

Startliste for nordisk mesterskap i terrengløp i Kristiansand 12. november 2016

Totalt antall deltakere: 75 pluss 9 løpere som stiller utenfor konkurranse.