Torsdag morgen kl. 10.00 går startskuddet for årets VM i 24 timers. Det som tidligere ble kalt ”IAU World Challenge” er nå blitt godkjent av IAAF som World Championship. Norge har en større tropp en noen gang siden 2004, og vi har all grunn til å håpe på at våre utøvere kommer til å gjøre det bra.

Oppdatert onsdag kveld: Sharons kneskade (tro feil over en fartsdemper i Holmenkollstafetten)  gjør at hun ikke kan løpe, og dermed bare blir en del av støtteapparatet for de norske gutta. Veldig leit for Sharon som hadde gledet seg veldig mye til VM.

Løpets hjemmeside

Følg løpet her: Live Coverage

Nedenfor har lederen for Ultraløpsutvalget, Per Lind, vurdert mulighetene for de norske deltagerene i Brivé:

Jon Harald Berge
Jon Harald Berge (bildet til høyre) satser sterkt på å forbedre sin plassering fra VM i 2008, da han ble nr. 7. Og har han full klaff, kan det fort slå til. Vi skal kanskje heller ikke se bort fra at Rune Larssons nordiske rekord på 262,640 km, satt på banen i Hønefoss i 1986, kan komme på norske hender.

Gjermund Sørstad
Vi er også spente på hva Gjermund Sørstad kan klare. Han løp 226,920 km da han vant i Espoo i januar, men har åpenbart kapasitet til 15-20 km mer - på en god dag, og uten skadeproblemer.

De andre gutta
Per Audun Heskestad kan klare 225-230 km om alt klaffer. Petter Tubaas og Lars Chr. Dørum har begge gjort over 210 km, og kan sikkert gjøre det igjen. I aller siste liten ble Norges lag utvidet med førstereserven Joar Flynn Jensen - også han bør kunne klare over 200 km en gang til. Årsaken til dette siste startet med en misforståelse siden han figurerte på IAUs startliste, og fortsatte med at han overtok en ledig hotellplass etter en leder som ikke fikk reist.

Favorittene
Av de som står på startlisten har Jon Harald faktisk det femte beste resultatet de siste to sesongene, så en topplassering vil ikke komme som en overraskelse på noen. De største forhåndsfavorittene er annenmann fra VM i 2008, franske Fabien Hoblea med 267,074 km, og tredjemann fra samme VM, japanske Yuji Sakai, 264,389 km. Scott Jurek fra USA har ingen 24 timersresultat å vise til, men har andre resultater som gir ham kapasitet til å prestere over 250 km. Regjerende verdensmester, Henrik Olsson, har valgt å prioritere maraton i år, og kommer ikke til å forsvare tittelen.

I lagkonkurransen er Japan og Frankrike de sterkeste, i alle fall på papiret. Russland har også et godt lag; de tok sølv i fjor. Norge kan faktisk være en av outsiderne her, sammen med Tyskland, USA og Storbritannia.

De nordiske, det franske og laget fra USA har vi tidligere presentert på disse sidene.

Dameklassen
I dameklassen er de franske jentene soleklare favoritter, både individuelt og i lagkonkurransen. Det er vanskelig å se hvordan noen av konkurrentene skal kunne hamle opp med trioen Anne-Cecile Fontaine, Anne-Marie Vernet, og Brigitte Bec, som tok alle medaljene i 2008 og gull og sølv i 2009. Outsidere er Monica Casiraghi, bronse i fjor, tyske Julia Alter, britiske Sharon Gayter, som vant på Bislett i 2008, japanske K. Shirakawa og amerikanske Jamie Donaldson. Jamie Donaldson har hittil i år vist at hun er i sitt livs beste form.

Sharon Broadwell
Vår egen Sharon Broadwell tro feil og vred det ene kneet under Holmenkollstafetten på lørdag, og det er derfor nokså usikkert  hvordan det vil gå i Brive. Det ser i alle fall ut til å bli et uhyre spennende VM denne gangen. Vi ønsker våre løpere lykke til!