Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.5

KONDIS-Årgang 2013
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)  

Å bli foreldre er ikke slutten på en aktiv livsstil, men det medfører nødvendigvis noen endringer i hva man gjør og hvordan man er aktiv. Som med alt annet barnerelatert er det et stort utvalg av sportsvogner på markeder i alle prisklasser.

 

Av Erik Amit Nordlie

 

Etter timesvis med surfing på et utall diskusjonsfora satt jeg igjen med tre sportsvogner som virket høyaktuelle: Chariot CX2, Chariot Cougar 2 og Nordic Cab. Fordelene med disse tre er at de har plass til to barn og at de kan benyttes til flere typer aktiviteter som de fleste Kondis-lesere er interessert i: Sykkel, løp, ski og trilleturer.

 

Chariot er kanadisk og eies av Thule Group som ellers er kjent for sykkelstativer, skibokser og annet utstyr til biler. Chariot har syv forskjellige vogner for både ett og to barn, og vognene kan brukes til trilleturer, løp, sykkel og ski. Cougar og CX tilhører “sport-serien”. Prisene starter på 6.500 kr for Cougar 1-varianten, og Chariot tilbyr et stort utvalg av ekstrautstyr. Deler AS distribuerer Chariot i Norge, og Chariots produkter er tilgjengelig i de fleste sportsbutikker. Se www.deler.no for mer informasjon.

 

Nordic Cab AS er et norsk familieselskap basert i Oslo. De lager og selger én type multifunksjonell vogn, Nordic Cab, som har vært i konstant utvikling i over 20 år. Denne vognen passer til både ett og to barn og kan brukes til trilleturer, løp, sykkel og ski, i tillegg til at man kan la hunden trekke den. Prisene starter på 5.500 kr for sykkel-/barnevogn, og kan bygges ut for andre aktivitetsformer. Nordic Cab tilbyr også et stort utvalg av ekstrautstyr. Nordic Cab selges via nettbutikken på www.nordiccab.no og gjennom deres egen butikk på Frogner i Oslo.

 

Bakgrunn/metode for testing

Jeg har gjennom våren 2013 brukt samtlige tre vogner på sykkel- og løpeturer med min 1,5 år gamle datter, hovedsaklig på asfalt og noe grus. I tillegg er alle vognene blitt brukt på en del trilleturer. Jeg har ikke testet noen av vognene som vanlig barnevogn eller pulk, og jeg har heller ikke kunnet teste vognene intensivt over flere sesonger. Jeg kan dermed ikke uttale meg om holdbarheten annet enn at samtlige vogner fremstår som veldig solide og driftssikre, og tilbudet av brukte vogner på finn.no tilsier at de holder seg bra over tid.

 

Å sykle med vogn merkes godt; farten blir lavere, de letteste girene på sykkelen tas oftere i bruk, bremselengden blir litt lengre og sykkelen oppfører seg litt annerledes. Sykling med vogn er nok ikke egnet for intervalløkter eller høyintensitetstrening, men det bør jo heller ikke være fokus når neste generasjon introduseres til foreldrenes lidenskaper.

 

Å løpe og trille med vogn merkes også veldig godt; farten blir faktisk ikke så mye lavere, men pulsen går en del opp (kan skyldes at jeg ikke er en godt trent løper). Dessuten må armene brukes på en annen måte da man hele tiden må dytte vognen. Jeg opplevde sjeldent å måtte bruke bremsen på vognene mens jeg løp, men derimot satte jeg pris på bremsene da jeg trillet med vognene, spesielt i nedoverbakker.

 

Vognene er vurdert ut fra ni forskjellige kriterier: Sykkelvogn, løpevogn, trivsel, sikkerhet, kvalitetsfølelse, montering, oppbevaring, lastemuligheter/allsidighet og pris. På samtlige kriterier har jeg gitt vognene enten 1, 2 eller 3 poeng, der 3 er best. Merk at dersom en vogn har fått 1 poeng, så betyr det ikke at den er dårlig, men relativt til de to øvrige vognene kommer den dårligst ut. Alle kriterier er vektet likt.

 

Sykkelvogn

Samtlige tre vogner festes med tilnærmet samme anordninger til sykkelens bakgaffel, og de virker veldig godt sikret til sykkelen når de er i bruk. Du er avhengig av sykkelen for å bremse da det ikke er noen ekstra bremsemekanisme på vognen. Alle vognene ruller lett og fint, og alle inkluderer et varselflagg som bidrar til synlighet i trafikken. Nordic Cab virket å gi en litt røffere opplevelse enn Chariot-vognene på grunn av dårligere dempeegenskaper - verdt å merke seg dersom man tenker seg lengre turer på ulendt terreng. Man kan jo selvfølgelig kompensere med redusert lufttrykk i dekkene. Chariot-vognene oppfører seg identisk som sykkelvogner, og bladdempefunksjonen bidrar til en komfortabel opplevelse både for syklist og passasjerer. For syklister er CX2 og Cougar 2 for alle praktiske formål helt identiske, og de slår Nordic Cab på bedre dempefunksjon. 3 poeng til begge Chariot-vognene og 2 poeng til Nordic Cab.

 

Løpevogn

Nordic Cab har en loddrett bakside som gjør at man har lett for å sparke i ryggen på vognen når man løper, særlig om man har litt lange steg. Ellers har den nærmest trinnløs justering av håndtak samt en v-brems koblet til fremhjulet. Begge Chariot-vognene har en bakdel som er skrå, slik at man unngår å sparke i ryggen på vogna når man løper, og man kan i tillegg fjerne oppbevaringsrommet på ryggen for å gi mer beinplass. Dessuten bidra bladdemperne til mer komfort for alle. CX2 har et veldig godt håndtak med noen justeringsmuligheter, samt en suveren skivebrems på begge bakhjulene. Cougar 2 har et godt og bredt håndtak, men det kan ikke justeres. Det er mulig å sette på v-brems på fremhjulet (koster kr 1.100 ekstra). For løpere er CX2 den beste vognen på alle punkter. Cougar 2 slår Nordic Cab på skrå bakside og bedre demping, men Nordic Cab scorer på trinnløst håndtak og at brems er inkludert. 3 poeng til CX2, 2 poeng til Cougar 2, 1 poeng til Nordic Cab.

 

Trivsel for barn

Med Nordic Cab kan man justere vinkelen på seteryggene slik at det går an å ligge/sove, fjerne det ene setet (eller begge to) dersom man ønsker å bruke vogna for kun ett barn, justere beinlengden på setene, og vinduene foran og på sidene kan reguleres (helt tett eller vindu). Setene og beltene virker ikke å være riktig like behagelige som Chariots alternativer, og mangelen på god dempefunksjon bidrar nok til en røffere reise om man ferdes i ulendt terreng.

 

Chariot-vognene har begge den samme gode bladdempefunksjonen, men ingen av dem har mulighet for å justere på vinkelen på setene i vogna. Cougar 2 har tilsynelatende de beste setene og mest solide beltefestene, og man kan i tillegg variere mellom ett og to seter. Man kan velge mellom insektnetting eller vindustrekk foran, men på sidene er det kun vindustrekk uten mulighet for å justere - altså ikke riktig like fleksibelt som de øvrige to vognene.CX2 har ikke mulighet for å variere mellom ett og to seter, men setene virker å være veldig komfortable. Dessuten har CX2 mange flere tilpasningsmuligheter når det gjelder vindustrekk, insekttrekk eller å la det være helt åpent - både foran og på sidene. Det hendte at datteren min ville sove på turene, og hun sov like fint i Chariot-vognene (som har fast seterygg) som Nordic Cab (som har justerbar rygg) i relativt oppreist stilling, men behovet for å legge ned setene under søvn vil nok variere fra barn til barn. Alle har sine styrker og svakheter, og trivselsfaktoren er god i alle tre - 3 poeng til samtlige tre vogner.

 

Sikkerhet for barn

Samtlige tre vogner er laget uten giftige stoffer eller andre skadelige materialer. Sikkerhetsmessig har alle vognene fempunkts sikkerhetsbelter og barna sitter med et lavt tyngdepunkt som bidrar til å hindre velting. Samtlige vogner fungerer også som veltebur. Festemekanismen til sykkel er ganske lik på alle tre, og ved løp er bremsene velfungerende på alle tre selv om CX2 sin skivebrems naturlig nok er den hvasseste. Alle tre vognene møter kravene til ASTM (American Standard for Testing Materials), og begge produsentene kan naturlig nok dokumentere at barnas sikkerhet er ivaretatt så langt det lar seg gjøre. Uavgjort - 3 poeng til samtlige tre vogner.

 

Kvalitetsfølelse

Alle de tre vognene bærer preg av at det er noen som har tenkt mye på de små detaljene; alt fremstår som gjennomført på alle tre vognene. Når det er sagt, Chariots vogner, og særlig CX2, føles som produkter med høyere kvalitet i alle detaljene - og det skulle bare mangle, prisen tatt i betraktning. Begge produsentene følger regelverket med ett års garanti og fem års reklamasjon, og både Deler AS og Nordic Cab omtales som kjappe med service og reservedeler dersom det er nødvendig. CX2 er markedets toppmodell, og det merkes. Cougar 2 har mer til felles med storebroren CX2 enn Nordic Cab; sistnevnte leverer et solid, men lite ekstravagant produkt. Henholdsvis 3, 2 og 1 poeng.

 

Montering og demontering

For å bygge om vognene for de forskjellige bruksområdene må noen komponenter kobles av og på. Alle tre vognene er relativt like i dette henseendet, og ingen krever noen form for verktøy. CX2 og Cougar 2 er hakket mer idiotsikre, men det er marginale forskjeller. 3 poeng til begge Chariot-vognene, 2 poeng til Nordic Cab.

 

Oppbevaring og transport

Med hjulene på er alle tre vogner omtrent like brede (80-83 cm), og dermed ikke mulig å bare trille inn gjennom døra til boden/barnehagen/butikken osv. Hvis den skal inn gjennom en normal dør, så må man ta av hjulene først. Nordic Cab er noe enklere å oppbevare og transportere enn Chariot-vognene, som tar noe mer plass på grunn av at de er mer avlange. Nordic Cab tar 3 poeng, mens Chariot-vognene tar 2 poeng hver.

 

Lastemuligheter og allsidighet

Nordic Cab er designet for å kunne brukes som transportvogn i tillegg til barnevogn, og slår dermed Chariot-vognene på dette punktet. Nordic Cab tar 3 poeng, mens Chariot-vognene tar 2 poeng hver.

 

Pris

Det er vanskelig sammenlikne likt mot likt ettersom både Chariot og Nordic Cab selges i mange ulike kombinasjoner og kan suppleres med et hav av ekstrautstyr. En komplett vogn for trille-, jogge- og sykkelturer koster 6.190 kr for Nordic Cab, 11.090 kr for Cougar 2 og 12.890 kr for CX2. Pulk koster 2.990 kr for Nordic Cab, mens det koster 3.990 kr for Chariots vogner. Nordic Cab gir klart mest for pengene, men dersom økonomien tillater det er Cougar 2 og CX2 best for løpere og syklister. Henholdsvis 3, 2 og 1 poeng.

 

Totalvurdering

Nordic Cab er den mest allsidige og komplette vognen av de tre, mens Cougar 2 og CX2 henvender seg mer til de veldig aktive. Du velger Nordic Cab dersom økonomi er avgjørende og/eller du trenger en allsidig vogn uten at en bestemt aktivitet vil dominere. Du velger Cougar 2 dersom du har tenkt å bruke vognen mest til sykling, og har litt romsligere økonomi. Du velger CX2 dersom du skal bruke vognen til både sykling og løping, og økonomien tillater å oppgradere til “det lille ekstra”.

 

CX2 vinner med 23 av 30 poeng, mens Cougar 2 tar sølv med 22 poeng og Nordic Cab bronse med 21 av 27 poeng. Merk at dette forutsetter at alle kriterier er likt vektet - det er ikke nødvendigvis tilfelle for nettopp deg!

 

Produkt/prismatrise

Legg inn tilhørende bilder her

Chariot CX2

Chariot Cougar 2

Nordic Cab

Produktkombinasjon

Chariot CX2

Chariot Cougar 2

Nordic Cab

Vogn inkl kun sykkelutstyr

10.440 kr

8.040 kr

5.490 kr

(trilleutstyr inkludert)

Vogn inkl jogge-, sykkel- og trilleutstyr

12.890 kr (inkl bremser)

11.090 kr med brems

9.990 uten brems

6.190 kr (inkl bremser)

Pulk (ekstra)

+3.999 kr

+ 3.999 kr

+ 2.990 kr

Vekt (kg)

15,3

12,7

14,8

Lastekapasitet (kg)

45

45

50

Bredde inkl hjul (cm)

83

80

81

Volum i bruk (cm, B/H/L)

83 x 122 x 111 (1,12 m3)

80 x 118 x 107 (1,01 m3)

81 x 89 x 97 (0,7 m3)

Volum sammenslått (cm, B/H/L)

80x109x30 (0,26 m3)

80x107x27 (0,23 m3)

62x89x47 (0,26 m3)

Poengsum (av 27)

23

22

21

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.5

KONDIS-Årgang 2013
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)