Idrettsmannen, inspiratoren og idrettslederen
   
Foto: Kjell Vigestad

Jakob Kjersem, fra Tresfjord i Romsdal, har lagt igjen mange spor etter seg i idrettshistorien. At han startet opp Den Norske Maratonklubb i en periode hvor norsk langdistanseløping slet i motvind, var selvsagt av stor betydning. Mange norske friidrettsledere den gangen så helst at distanser utover 10.000 m ble strøket av programmet, og da spesielt maratondistansen.

Jakob Kjersem hadde mange jern i ilden. Han startet karrieren rett etter krigen som kappgjenger, og han fortsatte hele livet med arbeidet for å fremme interessen for turmarsjer. Han var aktiv skiløper med mange gode plasseringer. I 1962, samme året som han stiftet Den Norske Maratonklubb, vant han klassen sin i Birkebeinerrennet, og var blant de beste også totalt sett.

Men i første rekke var han langdistanseløper. Han representerte Norge i OL allerede som 22-åring i 1948 hvor han løp 10.000 m. I 1952 ble han nr. 24 på maraton i OL i Helsinki. I det løpet vant Emil Zatopek gull etter han tidligere i OL hadde vunnet både 5000 og 10000 m.

Jakob står med personlige rekorder som selv i dag vekker respekt: 14.31.0 på 5000 m og 30.13.8 på 10000 m. De er oppnådd i en tidsalder hvor Martin Stokken ble den fjerde i verden som løp under 30 minutter på 10.000.

Gjennom det meste av livet var Jakob bonde og journalist. Da han i 1992 sluttet som journalist i avisa Fylket i Molde, gledet han seg til å få tid til å hugge tømmer og til trene mer. Det året han fylte 70 år, satte han norsk aldersrekord på halvmaraton med 1.32.26. Den står fortsatt.

Jakob er ikke bare et viktig navn i norsk idrettshistorie. En av hans store interesser var nettopp idrettshistorie, og han har til langt opp i pensjonsalderen skrevet bøker om lokal idrettshistorie, blant annet om friidretten og skisporten i Møre og Romsdal. Når Thor Gotaas skulle skrive boka Løping - en verdenshistorie, som kom ut i vinter, tok han turen til Tresfjord for å møte Jakob Kjersem, som ble en viktig bidragsyter og var med på å lese igjennom manuskriptet.


 
Ingen kan løpe fra tiden
   
 

Når Jakob Kjersem skulle portretteres i lokale medier, så ble han framstilt som usedvanlig sprek selv lenge etter han var blitt pensjonist. Demokrit slo fast: Ingen kan løpe fra tiden.. I Knut Blomstrøms strek svarer Jakob på det: - men det er lov å prøve.. Jakob prøvde og klarte det lenge. Men i vår ble han rammet av en hjernesvulst, og tordag 11. juni var det slutt også for Jakob Kjersem.

Begravelsen vil finne sted onsdag 17. juni kl. 11 fra Tresfjord kirke.

Kondis takker Jakob Kjersem, denne allsidige idrettsmannen og idrettslederen, for hans virke for idrett generelt, og for kondisjonsidrett spesielt, gjennom et langt liv. Vi lyser fred over hans minne.


 
Jakob Kjersem under et NM på Trondheim Stadion
   
 

Les mer om Jakob Kjersem på Inge Asbjørn Haugens nettsider