Viking Challenge regnes som et av Norges mest spektakulære motbakkeløp, opp til det ikoniske turmålet Gaustatoppen i Telemark. Den sveitsiske duoen Fabian Hertner og Sara Lüscher hadde lagt inn en treningsuke i Norge som en del av oppkjøringen til VM i orientering. De stakk like godt av med seieren i eliteklassene og kunne pynte på kontoen med 10 000 kroner hver. Tross våt trasé grunnet sen snøsmelting og flytting av målgangen ned fra Gaustahytta til Tuddalstippen, la det ingen demper på prestasjoner og stemning blant de påmeldte. 

– Dette var en fantastisk opplevelse og litt av et unikt løpskonsept med en utrolig stemning, uttalte de to sveitsiske vinnerne samstemt.

Fabian Hertner tilbakela de 1507 høydemeterne og 12,2 km på knallsterke 1.33.33. Bak fulgte Antonio Martínezpérez fra Halden SK på 1.41.07. Tredje raskeste til topps var junioren Kristoffer Bryhn fra Team Drammen på tiden 1.45.06, mens Eirik Mysen fra Strindheim IL kompletterte pallen i seniorklassen med 1.45.35.

I dameklassen ble det altså sveitsisk knock-out-seier til Sara Lüscher på tiden 1.51.03, foran svenske Yoie Bohlin på 2.05.59 og Ingrid Ukkelberg på 2.21.34.

Løypeendring og mye snø
Løpsleder Camilla Mørstad var strålende fornøyd med arrangementet, til tross for de store snømengdene i fjellet har skapt utfordringer.
– Det var helt umulig å ha målgangen på Gaustahytta, slik vi hadde i fjor og som Norseman-deltakerer er vant til. Det var rett og slett for mye snø og for liten plass til å ta i mot slitne deltakere. Derfor flyttet vi mål 30 høydemeter ned til Tuddalstippen, utenfor Gaustabanens toppstasjon. Helt frem til uken før løpet var det usikkert om den korte løypen opp fra Svineroe var snøfri nok til å gi deltakerne en god opplevelse, men den siste uken sørget for godvær og tørrere forhold, fortalte Mørstad.

Nytt av året var start fra Rjukan Stadion, som innebærer at den lange løypa nå måler 12,2 km og stiger 1507 høydemeter. Arrangøren har deltakerbegrensning og vil åpne for påmelding til 2016 over sommeren. Viking Challenge er et Kondis kvalitetsløp og arrangeres av skoprodusenten Viking Footwear og Rjukan IL.

KOMPLETTE RESULTATER

Arrangementets hjemmeside


Hertner_Luscher_vinnere.jpg
O-løperne Sara Lüscher og Fabian Hertner vant årets utgave av Viking Challenge på Rjukan. (Alle foto: Endre Løvaas, Starcom)

start.jpg
Starten på Viking Challenge var i år lagt til Rjukan Stadion. Det var i år 437 som fullførte.

maalgang.jpg
Ommund Hansen var en av 147 som fullførte "kortløypa". 

maalgang2.jpg
Dag-Erling Hjelseth mot mål. 

gaustatoppen.jpg
På grunn av sen vår var det mye snø i fjellet i år.