Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2013
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)   

Anders Stenbrenden er en av de virkelige store supermosjonistene i Norge. Med full jobb som advokat i NHO vant han i år Birkebeinertrippelen i konkurranse med langrenns- og sykkelproffer.
 

Av Kenneth Harlem

Det viser at det er mulig å bli virkelig god med 6-12 timers trening per uke om man har vært heldig med det utdelte genetiske materialet og trener smart.

Bakgrunn og mål
Anders gikk aktivt langrenn til han var 13-14 år, men miljøet i Sande var såpass lite at det ikke fristet å fortsette. På videregående valgte han idrettslinje, men spilte mest fotball og trente ikke systematisk. Talentet for utholdenhet lå nok der, for han målte over 70 i maks O2 på idrettslinja uten å drive spesifikk utholdenhetstrening.

- Under studiet trente jeg lite, men jeg holdt meg vel i grei form, forteller Anders.

- Etter å ha løpt forholdsvis bra på Besserudetappen i Holmenkollstafetten i 2004 med minimalt grunnlag, bestemte jeg meg for å gå Birken på ski. Jeg kjøpte meg nye løpesko og traff tilfeldigvis en gammel kamerat i Spikersuppa da jeg pakket dem opp av esken. Han inviterte meg på tirsdagsintervall ved Sognsvann. Intervalltreningen har tradisjoner fra 1993, og flere av deltakerne er gode venner av meg nå, blant annet den argeste konkurrenten, Bjørn Robstad, som det er aller viktigst å slå.

Målene for sesongen var å bli topp tre i Birkebeinertrippelen totalt og å ta førsteplassen i Montebellotrippelen. Ambisjonen er videre å nærme seg de beste i langrenn og sykling med ytterligere noen minutter.
Birkebeinertrippelen vant han totalt i år, så det er ingen tvil om at formen har vært god denne sesongen.

Trener til og fra jobb
Som småbarnsfar (for 2- og 4-åring) og med en periodevis hektisk jobb foregår mye av treningen til eller fra jobb med diverse omveier innlagt. Anders følger ikke detaljerte planer og trener mye etter følelsen. De fleste turene på ski og sykkel blir på ca. 1,5 til 2 timer, og mange av dem foregår i tilnærmet konkurransefart. 

 

- Jeg trener mindre systematisk intervall enn tidligere, forteller han, men jeg prøer å ha minst en økt med løpeintervall i uka uavhengig av årstid, gjerne 4-5 x 6 minutter eller lignende. Jeg forsøker også å delta i en del kortere konkurranser som Salomon Trail Tour, Sognsvann Rundt Medsols, OBIK på langrenn, UB-cup på sykkel osv. Dette er glimrende hardtrening.

Ellers har jeg hovedfokus på den aktiviteten jeg skal konkurrere i, men holder de andre aktivitetene ved like. Om vinteren sykler jeg litt til og fra jobb og løper en gang i uka. I år begynte jeg også å gå på rulleski i vår, og jeg har vel i snitt fått til en økt i uka, forteller Anders.
 

Hovedtreningsprinsippet hans for treningen er enkelt: I grunntreningsfasene trener han så mye som mulig i den aktiviteten han skal konkurrere i. I snitt trener Anders ca. 8 timer per uke, men det varierer fra 6 til 12. Han trener dessuten gjennomgående mer sommer og vinter enn vår og høst. I jule-, påske- og sommerferien er det mer tid til trening og også mer overskudd. Han trener da så mye og hardt som kroppen og familien tåler (ca. 1,5 til 2 timer hver dag). De ukene han får trent lite, foregår mye av treningen i konkurransefart og før de store konkurransene forsøker han å spisse formen med noen knallharde økter og konkurranser før han slipper litt opp den siste uka.

 

Trening mot Montebelloløpet
Etter å ha prioritert sykkeltrening i perioden frem mot Birkebeinerrittet, rettes fokuset over mot løping. Montebellotrippelen i Sande i Vestfold er sesongens andre hovedmål for Anders. Der har han en klar ledelse før konkurransen avsluttes med Montebelloløpet 28. september. Dette medfører fire uker der løping blir prioritert i treningsarbeidet. Det er imidlertid ikke snakk om store endringer.  

- Forberedelsene mot Montebelloløpet består rett og slett av å løpe mer og sykle mindre, forteller Anders.

- Løpingen fremover nå består grovt sett av en hard distanseøkt, en intervalløkt (5 x ca. 5-6 min) og en rolig langtur på sti per uke.

Anders forsøker i tillegg å få til en sykkeltur og en til to rulleskiøkter (en intervall- og en staketur av litt lengde). Om det passer, kan gjerne noen av øktene byttes ut med konkurranser. Den andre uken i september løp han for eksempel tre runder (9,75 km) i Sognsvann Rundt Medsols onsdag og motbakkeløpet Lundehøgda Opp på Moelv på lørdag.

Anders Stenbrenden

 

Født:         3. mars 1975
Sivilstatus:    Gift, to barn

Bor:         Lofthus, Oslo
Høyde:     183
Klubb:    Ullevål Sykkelklubb / Kjelsås IL
Team:     Milslukern
Trener:     -
Hobbyer:     Sykkel, løp, langrenn
Utdanning:      Jurist

Jobb:         Advokat i NHO

 

Meritter

  • Langrenn:

    • Holmenkollmarsjen 2013, tid 2.43, 21. plass totalt, 11. min bak Eldar Rønning

    • Birkebeinerrennet 2013, tid 3.00, 67. plass totalt, 11. plass i klassen

    • Birkebeinerrennet 2012, tid 2.44, 125. plass totalt, 17. plass i klassen

  • Løp:

    • Birkebeinerløpet 2013, tid 1.15, 11. plass totalt, 4. plass i klassen

    • Birkebeinerløpet 2012, tid 1.17, 12. plass totalt, 1. plass i klassen

  • Sykkel:

    • Birkebeinerrittet 2013, tid 2.48,49, 33. plass totalt,

    • Birkebeinerrittet 2012, tid 2.51, 47. plass totalt, 7. plass i klassen

    • Birkebeinerrittet 2011, tid 2.59, 4. plass i klassen (startet i aldersklasse og fikk ikke plassering i elite).

  • Trippelkonkurranser:

    • Birkebeinertrippelen 2013, 1. plass totalt

    • Birkebeinertrippelen 2012, 3. plass totalt, 1. plass i klassen

    • Birkebeinertrippelen 2010, 5. plass totalt, 1. plass i klassen

    • Montebellotrippelen 2012, 2. plass totalt

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2013
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)