Ålesund Nyttårsmaraton

Mørketidsløpet

Hele bloggposten
Test formen med vintermaraton

 

Ikke alle pakker vekk løpeskoene selv om kong vinter venter utenfor døra. For noen er det vintermaraton som gjelder.

Hva er det som får noen til å gampe langs veien i nesten to timer? Det er ikke lett å forstå, med mindre du er blant de som har blitt frelst av løping. For hvor kommer den fra, drivkraften som gjør at det for noen er helt naturlig å utfordre kroppen gang etter gang ved å løpe disse lange distansene? For de det gjelder er det lite som kan måle seg med lyden av føtter som taktfast treffer underlaget. Følelsen idet du oppnår den såkalte «runner’s high», der du føler du kan løpe for alltid – den er bare magisk. Så, hva kan en helfrelst løper foreta seg i vintersesongen? Her er noen ekstreme opplevelser å få med seg i Norge mens du venter på våren.

Full fart i mørketida

Uansett hvor i landet du skulle befinne deg, så er det mulig å finne et løp som ikke er for langt unna. Bor du i nord anbefales det å sjekke ut Midnight Sun Marathon i Tromsø sitt arrangement kalt Mørketidsløpet, som går av stabelen 4. januar i 2014. Her kan du velge mellom tre forskjellige distanser; SATS-Mørketidsstrim på 5 km, Mørketidsmila på 10 km og Polar Night Halfmarathon på 21 km. Dette er visstnok det største vinterløpet i Norge. Traseen går med start ikke så langt fra Radisson Blu Hotell, Tromsø i sentrum, langs kysten i retning flyplassen. Her snur du og løper tilbake. Med fakler lyses det vei gjennom vintermørket. Rundt deg glitrer det i en og annen snøkrystall, mens piggene knitrer mot snøen. En mer unik opplevelse finner du ikke. Er du heldig med forholdene kan det også hende du får se nordlyset underveis.

Løpet for personlig rekord

Klarer du ikke å vente til januar? Etter samme trasé som byens ordinære maraton, avholdes Ålesund Nyttårsmaraton 28.desember. Starten går fra Moa i Spjelkavika. Videre løper du langs Gamle Brusdalsvei, forbi Reiakvam, over gangbrua og ned igjen til Europaveien. Med forholdsvis flat og lettløpt trasé er vår-/sommerversjonen et sted mange setter ny personlig rekord. Har du ikke løpt vinterstid før, er dette altså et fint løp å starte med. Som på de fleste andre maraton kan du velge mellom halv- og vanlig. Uansett hva du velger, har du fortjent å slappe av etterpå. Bestill overnatting hos Radisson Blu Hotell, Ålesund i sentrum, så er det i hvert fall kort vei å gå til byens restauranter. Føret du løper på er som regel hardpakket snø, men i 2012 var det etter uværet Dagmar helt bart. Sjekk derfor værmeldingen før du velger løpssko.