Både 15 og 32 km stod på programmet da den sjette utgaven av Lofoten Skyrace ble arrangert lørdag. Det populære løpet ble arrangert for første gang i 2019. Da som et testløp med 150 påmeldte løpere. Løpet er kjent for sine spektakulære løperuter gjennom Lofotens naturskjønne landskap og har raskt blitt en favoritt blant skyrunnere fra hele Norge, og også tiltrukket seg internasjonal oppmerksomhet. Med teknisk krevende terreng og fantastisk utsikt, tiltrekker løpet seg både profesjonelle atleter og entusiastiske mosjonister.

Den krevende løypa ble ekstra krevende i år på grunn av mye regn og gjørme.

start-32km-charity.jpgDet var regn og surt vær i årets utgave av Lofoten Skyrace. (Foto: Nok Sandholm / løpets facebookside)

Ny seier til Therese Johaug

Den lengste løypa i Lofoten Skyrace er på 32 km og inkluderer to fjellkryssinger. Høyeste topp er Matmora med sine 788 m.o.h. og totalt har løpet 1650 høydemeter.

For to år siden stilte Therese Johaug til start i langløypa på 32 km. Hun vant løpet. Denne bragden gjentok hun i år da hun kom i mål på tiden 3:40:42. På andreplass kom Tuva Toftdahl Staver med 3:50:26, mens tredjeplassen gikk til Eva Simonsen på 3:56:05.

Herreklassen på 32 km ble vunnet av Jo Forseth Indgaard på 3:03:42 foran Hallvard Schjølberg på 3:04:36 og Eirik Solvang på 3:07:50.

Se resultater lenger nede i artikkelen.

Skiløper Simen Østensen kom på 4. plass i den 32 km lange løypa. (Foto: Nok Sandholm / løpets facebookside)

Haga og Robsahm vant "kortløypa"

Anders Haga, som for to år siden vant langløypa på 32 km, stilte denne gangen til start, og vant, "kortløypa" på 15 km som inkluderer 800 høydemeter. Men med vinnertiden 1:28:31 var han ikke mange sekundene foran Henning Mæhle som kom i mål på 1:28:47. Tredjeplassen gikk til Oliver Plassen-Brandvol på 1:32:43.

Vinner blant kvinnene på 15 km var Ida Amelie Robsahm på 1:37:11 foran Johanna Gelfgren på 1:38:05 og Mirjam Saarheim på 1:41:11.

Ingen løyperekorder

I 2022 satte Johaug løyperekord ved å løpe på 3:14:27. At hun i år var ca. 25 minutter bak denne rekorden sier nok mer om hvor krevende forholdene var enn om hennes form for tiden. Også løyperekordene i de øvrige klassene/distansene fikk stå urørt.

Gjeldende løyperekorder

Herrer 32 km: 2:45:22 – Anders Haga (2022)
Kvinner 32 km: 3:14:27 – Therese Johaug (2022)
Herrer 15 km: 1:26:24 – Marius Pytten (2020)
Kvinner 15 km: 1:43:47 – Sylvia Nordskar (2023)

Fulltegnet

Årets løp hadde vært fullbooket siden november i fjor. Totalt, inkludert både tur- og konkurranseklassene, var det 816 som fullførte 32 km, mens det var 427 som fullførte 15 km. Dette gir totalt 1243 fullførende deltakere i årets løp.

Påmelding for neste års løp åpner i september.

vita-og-wanda-mashadi.jpgKjendistvillingene Vita og Wanda Mashadi deltok begge på 32 km. De løp sammen og kom i mål på rundt 6,5 timer. (Foto: Nok Sandholm / løpets facebookside)

10 Magnus Lian AARRESTAD Stirsdag Gronntreningslag 3:23:41.0

Lofoten Skyrace er kjent for sine spektakulære løperuter gjennom Lofotens naturskjønne landskap. (Foto: Nok Sandholm / løpets facebookside)