Det+er+felles+start+for+alle+distanser+i+Mandalsmaraton.+Dermed+har+de+fleste+noen+%E5+l%F8pe+sammen+med+-+iallfall+til+vendepunkt.+
Det er felles start for alle distanser i Mandalsmaraton. Dermed har de fleste noen å løpe sammen med - iallfall til vendepunkt.
Det heller våte været både på løpsdagen og dagene i forveien må nok ta skylden for at det ble en liten nedgang i deltakelsen i forhold til i fjor. 122 fullførte i år mot 147 for et år siden.

- Det er særlig de lokale mosjonistene vi mister når været blir dårlig. De garva maratonløperne kommer uansett, forteller løpsleder Kalle Glomsaker.

I tillegg til de to løyperekordsetterne imponerte også 42 år gamle Helge Dolsvåg som løp 10 km på 32.40.

Alle resultater
Mål i sikte
Fridtjof+Nygaard+%28408%29+og+Thore+Kristensen+%28422%29+spurter+mot+m%E5l+p%E5+maraton.+Kristensen+vant+klasse+55-59+%E5r+p%E5+3.26.17.+
Fridtjof Nygaard (408) og Thore Kristensen (422) spurter mot mål på maraton. Kristensen vant klasse 55-59 år på 3.26.17.
En ekte milsluker
Arne+Pedersen+%28til+venstre%29+ble+medlem+i+Milslukerklubben+etter+at+han+passerte+500+km+i+Mandalsmaraton.+Her+f%E5r+han+statuett+og+gratulasjon+fra+l%F8psleder+Kalle+Glomsaker.+Til+neste+%E5r+vil+Arvid+Ljosdal+fra+Tonstad+bli+f%F8rste+medlem+i+1000+km-klubben+dersom+han+fullf%F8rer+minst+halvmaraton.%0D%0A
Arne Pedersen (til venstre) ble medlem i Milslukerklubben etter at han passerte 500 km i Mandalsmaraton. Her får han statuett og gratulasjon fra løpsleder Kalle Glomsaker. Til neste år vil Arvid Ljosdal fra Tonstad bli første medlem i 1000 km-klubben dersom han fullfører minst halvmaraton.
Flere bilder hos maraton.no
Einar Søndelands vurdering av Mandalsmaraton
Observasjoner gjort under Mandalsmaraton 19. september 2004

Møteplass

Turnhallen fungerer utmerket som "bli kjent med hverandre"-plass fra du parkerer ved ankomst til du drar hjem, hvis du i det hele tatt drar hjem etter et så gjennomarbeidet hyggelig opphold.

Maraton historikk gjennom 25 år
Langs hele den ene langveggen i hallen er det oppmontert på huntonittplater resultater og reportasjer fra nesten alle tidligere løp i Mandal. Å studere gamle dagers meritter er populært!

Detaljer
Den ene kortveggen fungerer som kjøkken. Nystekte vafler og kaffe selges for en rimelig penge. Bløtkake står i kjøleskapet. Kun de som har slitt lenge - maratonløperne - får bløtkake, men de får den til gjengjeld gratis.

I midten av lokalet er satt opp to langbord der deltakerne hygger seg før og etter løpet. På motsatt kortvegg er det et stort filmlerret hvor man kjører videoopptak fra årets løp, fra tidligere storløp og fra internasjonale løp f.eks. Berlin Marathon dit løpere fra Mandals-miljøet har reist med buss hvert år i over 20 år. På rulletekst kjøres i tillegg praktisk løpsinformasjon forut for start, f.eks. at premieutdelingen for 10 km og halvmaraton er fra kl. 1400.

Premieutdeling
Når vi vet hvor mye noen arrangører sliter med å bli av med premier, er det en fornøyelse å studere Kalle Glomsaker når han alene, med mikrofon i hånden, greier å tildele riktig premie og håndhilse premievinnerne i løpet av det kvarteret det er lite målpasseringer utenfor.

Minst hver tredje deltaker får premie. I konkurranseklassene premieres de tre beste i hver femårsklasse pluss kvinner og menn på 10 km og halvmaraton. Dette administrerer han tilsynelatende alene og alltid med et smil og humørfulle kommentarer samtidig som han fortløpende oppdaterer publikum og media ved målområdet utenfor.

Og ikke nok med det. Arne Pedersen ble medlem av Milslukerklubben etter at han passerte 500 km i Mandal Maraton, og dette ble behørig markert gjennom egen flott premie.

Løypa
Alle løp - 10 km, halv- og helmaraton - starter samtidig, i år søndag kl. 1200. Dermed får man en komprimert rask avvikling. Idet man passerer mål, er drikke å finne slått opp i krus som man beholder som deltakerpremie, og man kan få påfylt drikke etter behov.

Ute i løypa oppleves bare hyggelige hilsener fra dem som betjener stasjonene. 200 m før jeg selv kommer til mål, hører jeg mitt navn behørig nevnt av speaker: "Og så kommer - fra Stavanger - leder for Stavanger Maraton mot mål. Skal vi se, jo det ser ut som han har hatt det hyggelig på sin tur i løypa i dag."

Løypa er ellers blant de meget raske i Norge fordi retur for alle tre løp heller svakt nedoverbakke og er nærmest helt flat de siste kilometerne.

Resultatservice
Resultatservice er for mange det eneste viktige. Allerede tidlig søndag lå resultatene presentert på nett. I Tyskland sier man "Ordnung muss sein". Tydelig at Kalle Glomsaker og hans kompani i Mandal har vært ofte i Tyskland for å hente impulser!

Einar Søndeland