Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2013
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)   

Lekker, men mangelfull sportsklokke fra TomTom
TomTom orienterer seg mot sportsmarkedet
Kan det meste, men får det ikke fram

TomToms nye og lekre sportsklokke har en usedvanlig kjapp og nøyaktig GPS-funksjon, men på andre områder strekker den ikke helt til.

 


Av Runar Gilberg

Det er for så vidt ikke overraskende at TomTom er god på GPS. Det nederlandske firmaet har vært ledende på navigasjonsutstyr for biler i en årrekke. Nå vil de også forsøke seg på sportssegmentet og lanserer både løpe- og multisportklokke.


Nike-likheter

Det vil si de har så vidt prøvd seg før, i og med at TomTom stod for GPS-biten da Nike for to år siden lanserte sin GPS-klokke. Nå går de solo, men svært mye i Nike-klokka er gjenkjennelig i TomToms egne utgaver, som består av ei løpeklokke og to litt forskjellige multisportklokker. Vi har testa den billigste multisportklokka.

 

I likhet med Nike-klokka er også TomToms egne klokker først og fremst mynta på de som ikke bryr seg om å ha ei alt for avansert og kostbar klokke. I både løpe- og multisportutgaven får du målt grunnleggende ting som avstand, fart, snittfart, mellomtider, pulsnivå og kaloriforbruk. Du kan også konkurrere med en grafisk motstander eller se om du er i ferd med å nå treningsmålene dine.

 

Klokkene har GPS-basert høydemåler, men høyden over havet vises ikke på skjermen. Du kan få fram høydekurven først når du i etterkant har lasta økta over til PC-en. Unntaket er den mest avansert utgaven av multisportklokka som har barometrisk høydemåler og angir høyde underveis.

 

Manglende funksjonalitet

På skjermen bestemmer du hvilke to ting som skal vises fast med liten tallstørrelse øverst, og så kan du bla fram og tilbake for den tredje visningen som vises med svært store tall. Her burde etter min mening forskjellen i størrelse mellom de små og de store tallene vært en god del mindre.

Mellomtidsfunksjonen er både tungvint og mangelfull. I løpemodus er ”tidsbasert autolap” standard, noe få jeg kjenner bruker, og vil en ha autolap på avstand (f.eks. for hver km) eller ta manuelle mellomtider, må en skru på det foran hver økt. Temmelig upraktisk er det også at det ikke er mulig å legge inn en manuell mellomtid sjøl om autolap-funksjonen er på.

 

Her er Garmin-systemet der ”siste beskjed gjelder inntil ny blir gitt” klart å foretrekke. Der kan en også kombinere autolap og manuell mellomtid, noe som fungerer helt fint om en for eksempel har på autolapping for hver km, men underveis ønsker å legge inn intervaller som er kortere enn 1 km.

Irriterende er det også at når jeg tar mellomtid med TomTom-klokka, så kommer det jeg ikke trenger å se – nummeret på runden – opp med stort tall, mens det jeg trenger å se – farten jeg har holdt på runden – kommer opp med små tall. Det virker svært lite gjennomtenkt.

Noe bedre blir det ikke av at mellomtidsfunksjonen bare viser fart, definert som km/t når jeg sykler og min/km når jeg løper. Tida jeg har brukt på runden kommer ikke fram, og ved intervalltrening er det tross alt den du er mest interessert i å vite. Til sammenligning kan jeg med mange av Garmin-klokkene få vite både tida, farten og lengden på siste runden jeg har kneppet av.

 

Mellomtid lages ved å trykke på selve skjermen, og ved løping i halvkraftig regn var nedbøren i stand til å utløse mellomtider jeg ikke hadde bedt om.

Også i antall funksjoner og mulighetene til sjøl å plassere dem i displayet, kommer TomToms klokker klart til kort sammenlikna med de mer avanserte Garmin-klokkene. Her er det tungvint å få se det en måtte ønske å se underveis, og historikken i klokka viser for eksempel verken mellomtider eller pulsopplysninger.



Unøyaktig armsensor
Men det finnes noe TomToms klokke kan som ikke Garmin-klokkene kan: Den kan ved hjelp av armbevegelsen måle avstand innedørs uten hjelp av fotsensor. I hvert fall er det det som hevdes.

I praksis går det ikke like bra. Ukalibrert målte den 1000 m på Woodway-mølla i 6.00-fart til å være 1,14 km, noe som tilsvarer 5.15-fart. Etter en 1000 m på 5.26 kalibrerte jeg klokka, og nå målte den neste 1000 m (som gikk i 5.00-fart) til å være 1,01 km (dvs. 4.57-fart).

Basert på møllekalibreringen løp jeg en 1000 m på bane i 5.09-fart, og klokka viste 1,03 km (5.01-fart). For å sjekke hvor bra målinga fungerte i ulike hastigheter løp jeg en rolig runde og en raskere runde, til sammen 800 m. Klokka viste 0,77 km, men den trodde at den rolige førsterunden (2.08) var 0,42 km og at den noe raskere andrerunden (1.39) var bare 0,35 km.

 

For å dobbelsjekke om det ble mye feil når løpsfarten bevega seg bort fra kalibreringsfarten, løp jeg to 100 metre, den ene på 21 sekunder (3.30-fart) og den andre på 18 sekunder (3.00-fart). TomTom-klokka kalkulerte den første 100 meteren til å være 0,06 km (5.50-fart) og den andre 0,07 (4.17-fart).


Å fortelle meg at jeg løper i nærmere 6 minutt på kilometeren, når jeg i virkeligheten holder 3.30-fart kan ikke kalles annet enn direkte feil. Her må en tydeligvis kalibrere i den farten en har tenkt å holde, og da er det ikke lenger klokka som forteller meg hvor fort jeg løper, men jeg som må fortelle klokka hvor fort den har bevega seg.  

 

Tilbehør og nettanalyse
Pulsbeltet er enkelt å pare med klokka og ser ut til å fungere helt som det skal. Klokka har ikke støtte for ANT+-tilbehør, og det gjør at den ikke er kompatibel med en del pulsbelter eller wattmålere.


Svømmefunksjonen har jeg ikke testa. Den er avhengig av at en svømmer krål og at en vet hvor langt det bassenget en svømmer i, er.

 


Nøyaktighet
TomTom-klokkas store force – og der den kommer bedre ut enn de Garmin-klokkene jeg har testa og brukt (305 og 310XT) – er GPS-funksjonen. TomTom-klokka får i snitt inn satellittene raskere, og nøyaktigheten ser også ut til å være flere par hakk bedre. Sjøl når jeg starter i sentrum med relativt høye hus på begge sider av gata, viser kartet at GPS-sporet legger seg der jeg har løpt eller sykla. Til sammenligning blir førstekilometeren med Garmin-klokkene vanligvis nokså krokete, uten at det hele skyldes vingling fra undertegnedes.

Også når jeg løper flere runder i den samme intervallløypa, er jeg imponert over hvor nøyaktig sporene fra TomTom-klokka legger seg oppå hverandre. To runder rundt friidrettsbanen ble begge målt til 0,41 km, som er bedre enn det Garmin-klokka klarer. Slik sett er dette den klart beste GPS-klokka jeg noen gang har brukt.  

 

Utseende
På plussida kommer det også at den er lett, bare 52 gram. Det er 6 gram lettere en Polars GPS-klokke og ca. 20 gram mindre Garmin-klokkene.

Hva som er fint og ikke fint, kan diskuteres, men mange vil nok mene at TomToms klokker har en lekker design. Reima er lett utbyttbar siden selve klokka med et lite trykk kan fjernes fra reima. Det gjør ikke bare at en lett kan skifte farge og stil på klokka, men det løser også problemet en har når ikkebyttbare reimer ryker.

Ulempen her kan være at klokka for lett kan skli ut av reima og falle på gulvet når en ikke har den på armen.

 

Treningsdagbok

TomTom har laga sin egen nettbaserte treningsdagbok, MySport. Den er svært mangelfull, men er lovt å bli utvikla etter hvert. Heldigvis gjør det ikke så mye at treningsdagboka er dårlig, da filene fra TomTom-klokka kan lagres i de fleste filformater. Dermed fungerte det greit å laste dataene inn den treningsdagboka jeg bruker (Sprortstracks). Ja, så rause har TomTom vært at det heller ikke er noe problem å importere øktene inn i hovedkonkurrentens nettløsning, Garmin Connect.

Det at en ikke trenger å skifte treningsdagbok sjøl om en skifter klokke, er et stort pluss, og det øker nok sjansen for at også en del etablerte GPS-brukere vil velge TomTom.

Men det er nok første og fremst hos de ikke-etablerte en finner TomToms største målgruppe: De som vil ha ei nokså enkel klokke med pent design.

 

Sjøl er jeg best fornøyd med TomTom-klokka når jeg er ferdig med økta og har fått de nøyaktige sporene over på PC-en. Underveis blir mulighetene til å holde meg informert litt for tungvinte eller mangelfulle.

Datamaskin er ikke nødvendig bare for å analysere øktene, men det er også eneste måte du får lada klokka på. For at klokka skal finne satellittene kjapt, må du også hente ned satellittinfo via datamaskin maksimalt tre døgn før du skal bruke den.

 

 

Pluss

Tynn og lett – kan fint brukes som hverdagsklokka

Får som oftest inn satellittene fort

Nøyaktige GPS-målinger – også ved oppstart i gater med høye hus

Viser tilnærma korrekt (om enn 5-6 sekund forsinka) fart i nuet (noe ingen annen GPS-klokka jeg har prøvd har gjort)

Tynn og lett til GPS-klokke å være (12 mm / 52 gram)

Lett utskiftbar reim

Lades enkelt via USB-bort samtidig med at økter overføres til datamaskinen

Dataene kan lagres i ulike format og lett hentes inn i f.eks. Garmin Connect eller Sporttracks

 

 

Minus

De små talla er unødvendig små – og det store unødvendig stort

Mellomtidsfunksjonen er mangelfull og tungvint

Historikken i klokka viser verken mellomtider eller puls

Bare den dyreste klokka har høydemåler

Unøyaktig distansemåling innendørs

Ingen GPS-basert svømmefunksjon, så den fungerer bare i oppmålte basseng

Må starte på nytt når en skifter gren i triatlonkonkurranser

TomToms treningsdagbok er svært mangelfull (men det gjør lite så lenge dataene lett kan lastes inn i andre program)

Relativt kort batterilevetid (10 timer), men brukere har opplevd at den har fasa ut før 8 timer er gått med både GPS- og pulsfunksjonen i bruk

 

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 10 kondisjonerte blader hvert år.
KONDISbladet nr.7
KONDIS-Årgang 2013
KONDISarkivet (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)