Forrige uke skrev Bjørn Johannessen  om forskjellige treningsformer for å få trent også når du har dårlig med tid. Han kalte det Tidsklemmetrening.

Fra å jobbe i skauen til å sitte på kontorstol 
Treningsformene Bjørn skrev om handlet om treninger du gjør når du skal trene. Men det har også blitt viktigere og viktigere hva du gjør med kroppen når du ikke er på trening. 
Det er mange tiår siden  langrennsløperne fikk masse "gratis" trening på jobben fordi de var skogsarbeidere.

Flere og flere har stillesittende jobber og etterhvert som en blir eldre føles det mer og mer som en belastning.  "Stillesitting er like farlig som å røyka" sto det om i Aftenbladet i fjor vinter.  
Nå treffer jo ikke det så mye kondis sine lesere, vi er som regel oppe av sittestillinga mange timer i uka. 

Du blir stiv som en krakk av å sitte på stol
Men for oss gjelder allikevel at all sittestilling ikke hjelper oss i forhold til å være i god form og ha en sterk kropp. Når du reiser deg opp etter å ha sittet flere timer foran PC-skjermen er du ikke akkurat mjuk, de fleste opplever at de er skikkelig stive og støle. 
Sjøl gjør jeg gjerne litt husarbeid først for å løsne på stive muskler før jeg tar en treningstur.

Hvor ille det virkelig kan bli
Før flatskjermene kom hadde jeg en 24-tommers som veide et "tonn". Sjøl med stort skrivebord på hjemmekontoret måtte jeg plassere den på hjørnet av bordet og jeg ble sittende å se på skjermen med vridd nakke.
Etter noen år var det så ille at jeg nesten ikke kunne snu hodet til venstre i det hele tatt når jeg var ute å kjørte bil. 

Tøy og tren på kontoret
På  det nye Kondiskontoret har vi heldigvis skrivebord som kan senkes og heves og det hjelper bra. Det blir gjerne å stte om morgenen og så stå noen timer litt ut på dagen. Ettersom jeg jobber en del hjemme har jeg nå alvorlig planer om å kjøpe meg et heve/senke skrivebord, sjøl om jeg har et flott stort skrivebord. 

I vinter fant jeg noen videosnutter med øvelser til musikk som en kunne gjøre ved skrivebordet. En stund var jeg flink å gjorde det en gang i timen. Det virket definitivt.
Øvelsene gikk mye på skuldrene  men også på armer, rygg og ben.

Videosnutter med treningsøvelser en kan gjøre på kontoret 
Idrettsforsker Leif Tjelta, som vil være velkjent for Kondismedlemmene etter mange treningsartikler i Kondisbladet, viser øvelser du kan gjøre på kontoret i flere videosnutter. 
På Atftenbladet har han 11 øvelser, hvorav noen er varianter av den samme øvelsen. Tar du deg en øvelse i timen kan du holde deg atskillige mykere gjennom arbeidsdagen og i tillegg kan du bli litt sterkere. 

Styrkeøvelser å gjøre på kontoret