Emelia Gorrecka er bare 20 år, men har vært Europas ledende juniorlangdistanseløper de seinere åra. Blant annet har hun to gull fra junior-EM i terrengløp og et gull fra 3000 m bane i junior-EM. I EM terrengløp sist høst fikk hun det ikke til og ble bare nummer 12 i U23-klassen.

Nå i helga fikk hun en gedigen revansje ved at hun bl.a. slo to tidligere europamestre i terrengløp, Fionnuala Britton og Gemma Steel. Sistnevnte tok EM-gull så seint som i desember. Britenes nye yndling hadde dagen da alt klaffa, og hun vant til slutt med 7 sekunder ned til irske Britton i den 6 km tøffe terrengløypa.

Gemma Steel måtte nøye seg med ellevteplass og hadde danske Sara Sig Møller på plassen foran seg. Europa vant lagkonkurransen for kvinner senior foran USA og Storbritannia.

3 GBR  81

Kvinnefeltet_03.jpgEn revasjesugen Emelia Gorecka knuste konkurrentene i Great Edinburgh XCountry. (Foto: arrangøren)

USA-dominans

I herreklassen var det de amerikanske løperne som virkelig overbeviste. Chris Derrick vant 8 kilometeren som var landskampdistansen, 2 sekunder foran landsmannen Jacob Riley. Britiske Jonathan Hay kom på tredje mens italienske Stefano La Rosa ble best på det europeiske laget med åttendeplass.

Bronsevinneren fra EM terrengløp, spanske Alemayehu Bezabeh måtte nøye seg med en beskjeden 20. plass. Europa ble da også klart sist, mens USA vant til tross for at flere av deres beste løpere målte krefter med de beste afrikanske løperne i det internasjonale løpet over 8 km. Vi skal komme tilbake til at amerikanerne klarte seg bra også der.

Herrer_8km.jpgChris Derrick og resten av det amerikanske laget viste styrke i Edinburgh. (Foto: arrangøren)

Herrelandskamp_06.jpgDet var en kjølig dag i Skottland, og sjøl om det var glimt av sol tidlig på dagen, skya det fort over og etter hvert var det snø i lufta. (Foto: arrangøren)

3 EUR  81

I landskampen inngikk også løp for juniorene, og her vant italienske Yemaneberhan Crippa, som i desember ble europamester i terrengløp, guttas oppgjør. Makena Morley fra USA vant jentenes løp med danske Anna Emilie Møller på tredjeplass. USA vant begge juniorlandskampene, og sammenlagt ble stillingen som følger:

Landskampen totalt
 1     USA     121
 2     EUR     189
 3     GBR     223

Nok en Heath-triumf

I det internasjonale herreløpet over 4 km møttes regjerende verdensmester i terrengløp, Japhet Korir, verdens klart beste 1500 m-løper, Asbel Kiprop, en rekke andre gode kenyanere samt en del av USAs og Europas beste.

Fjorårsvinner Garreth Heath fra USA viste seg igjen som den beste. Etter en sterk avslutning vant han med 8 sekunders margin til Japhet Korir og ytterligere 8 sekunder ned til landsmannen, Dathan Ritzenhein. Asbel Kiprop måtte nøye seg med fjerdeplass, mens britiske Tom Lancashire ble beste europeer på fjerdeplass.