Fire sunnmøringer dro sist helg over Nordsjøen til Wolverhampton for å se om de er tøffe karer. De deltok i Tough Guy hinderløp som blir arrangert i  Perton, Staffordshire, like ved Wolverhampton i England.

Arve Haugland og Martin Hauge-Nilsen har tidligere deltatt på flere hinderløp og er selv arrangør av Hinderløpet Over Stokk og Stein og ikke mist Nordens første hindermaraton som arrangeres på Sunnmøre lørdag 10. september i år. Den blir også arrangert av Over Stokk og Stein.

De to andre karene i reisefølget var Arild Foldal som har hinderløpet Over Stokk og Stein på merittlisten mens Terje Åmelfot ikke hadde erfaring fra hinderløp.

Valg av sko og bekledning
Etter en diskusjon om valg av sko gikk de fleste for Inov 8 Talon 212 terrengsko med ulikt valg av løpesokker. Fra neoprensokker for å bevare varmen til lette tynne sokker for å spare vekt. På overkroppen ble superundertøy og ulltrøyer valgt. På hodet buffer eller luer. Alle brukte hansker. To gikk for hansker uten fingrer.

Været og ulik taktikk på løpsdagen
På selve løpsdagen var vi heldige med været med opptil 10 grader ut på dagenog lettskyet. Det var en del vind som tidvis var kald. Vi stilte oss opp på startstreken med ulike taktikker. Arild hadde som mål å gjennomføre mens Martin og Terje ville løpe raskt, men være litt forsiktig med de farligste hindrene. Arves plan var å satse alt både på løpingen og alle hindrene og se hvor bra det ble.

Mange ulike og bra hinder
Vi var spente løypen og på hvilke hinder vi ville møte. Kanonen ble tent og startskuddet kom noe overraskende på de fleste. Ut fra start fikk Arve og Martin en god plassering blant de sju-åtte fremste. Det var et langt løpestrekk i starten.

Slalåmbakke
Spesielt en slalåmbakke var tung. Her løp mann opp og ned en bratt bakke rundt 15 ganger. Det måtte vi gjennom på hver av de tre rundene, så dette var nok det tyngste hinderet. Videre var det flere løpestrekk med mange vanngraver med gjørme og nett som vi måtte krype under.

Mye vann
Mange og lange vannhinder gjorde hele tiden sitt til at vi ble kjølt ned. Det lengste vannhinderet besto av over 200 meter med gange og løping med vann fra anklene opp til livet.

Klatrehinder
Etter dette begynte flere imponerende store klatrehindre. Disse var i ulike varianter og høyder. De største raget 13 meter over bakken med sikkerhetsnett under. Videre gikk ferden til utallige balansekunster hvor vi måtte svinge oss over til ulike platåer. Nå ventet det oss mange over-og-under-hinder og en haug av gjørmegroper som skulle forseres.

Torturkammer
Etter dette gikk veien til torturkammeret. Det var et mørkt, innebygd hinder hvor vi måtte gjennom mange rør og andre smale samt lave hinder.

Piggtråd
Piggtrådhinderet som ventet nå var det som skrubbet opp flest knær før vi løp over i flere hundre meter med sti som var fylt med faste og løse dekk.

Støt

Siste hinder før runding og mål kom det hinderet som var mest smertefullt. Man måtte krype og dra seg opp en bakke som var dekket av gummi. Ned fra lister hang det strømførende tråder. Mange fikk seg noen karameller her og enkelte ble slått i bakken så de rant ned til bunnen. Da var det bare å prøve igjen.

Arrangøren har virkelig bygget opp en stor og artig hinderbane med mange ulike hinder, all ære og skryt til Tough Guy.

For oss som løp halvmaraton ble det tre runder der første runden var 10,5 km og to runder av 5,3 km. Det var flest hinder i runden på 5,3 km.

Resultat
Martin Hauge-Nilsen (artikkelforfatteren) var uheldig og ramlet på et hinder etter ca 16 km og fikk seg en smell i siden. Han fortsatte likevel noen km etter smellen, men klarte ikke å fullføre 21 km på grunn av smertene etter fallet. Det var like greit siden han løp litt feil så GPS'en viste til slutt 19.3 km. Han ga beskjed til arrangøren at han måtte diskes.

Arve Haugland trodde han lå på andreplass, men når han kom i mål viste det eg at han vant løpet med 20 minutter ned til andreplass. Han som ledet halvmaratonen hadde brutt etter ca seks 6 km. Dagen ble helnorsk da Terje Åmelfot kom i mål til tredjeplass med tiden 3.20. Arild Foldal fullførte på 30. plass på tiden 4.03.

At løypa var krevende ser vi på gjennomføringsprosenten. 10 km og 21 km startet samtidig. Totalt var det 260 i startfeltet. 118 startet på halvmaraton hvor akkurat halvparten fullførte. Av de 142 som startet på 10 km var det 120 fullførte.

Hjemmesiden til Tough Guy.

Foto: Martin Hauge-Nilsen og Arve Haugland.

02.jpg
Dette hører med på et hinderløp.

03.jpg
Starten gått for de yngste i Tough Kids.

04.jpg
Tough Kids med Spidermann på plass.

05.jpg
Det nærmer seg oppstilling og start på 10 km og 21 km.

06.jpg
Arild Foldal, Terje Åmelfot, Arve Haugland og Martin Hauge-Nilsen. Foto tatt av en blid og behjelpelig dame.

Arve_Martin_Foto_Ian Melvin_G3N3SIS PHOTO.jpg
Martin og Arve. Foto: Ian Melvin http://g3n3sis.com

Arve_Foto_Ian Melvin_G3N3SIS PHOTO.jpg
Arve. Foto: Ian Melvin http://g3n3sis.com

07.jpg
Terje Åmelfot med fokus opp siste hinder på sin siste runde.

08.jpg
Arild Foldal.

09.jpg
Arild Foldal i mål.

10.jpg
Store områder med hinder.

11.jpg
Klatrehinder.

12.jpg
Klatring.

13.jpg
Mer klatring.

14.jpg
Dekk.

15.jpg
Klatring igjen

16.jpg
Krampe.

17.jpg
Laget bistår så godt de kan.

18.jpg
En ambulanse hører også med på et hinderløp.