Namdalsjenta Marte Elden er et stort utholdenhetstalent og har en kondis få kan matche. Hun beskriver seg selv som viljesterk, utholdende og perfeksjonistisk, tre egenskaper som kommer godt med om man ønsker å bli best.


Av Ingrid Lorvik


Som tenåring var hun en av landets mest lovende talenter på friidrettsbanen. Hun var suveren i sin aldersklasse og ble kåret som årets norske juniorløper og vant gullskoen tre år på rad fra 2001. Hun oppnådde som 15- og 16-åring tider på mellom- og langdistanse som er blant de beste i sin årsklasse gjennom tidene. Mange så nok ei ny løpestjerne i den lille jenta, men Marte valgte å legge piggskoene på hylla til fordel for skisatsing.

- Hva var grunnen til at du valgte å satse på langrenn i stedet for løpinga?

- Jeg var vel egentlig et større talent i løping enn i langrenn, men på friidrettsbanen hadde jeg etter hvert liten konkurranse blant mine jevnaldringer. Langrenn var i så måte mer utfordrende for meg. En annen viktig årsak til at jeg valgte langrenn, var at jeg begynte å slite en del med skader, og langrenn er mer skånsomt på denne måten, forteller Marte.

Etter flere år med skader har Marte blitt flink til å trene variert, og er vant til å ta i bruk alternative treningsmetoder. Spesielt om sommeren og høsten har hun vært mye plaget av skader, noe som har hindret henne i å kunne delta i flere løpskonkurranser.

I sommer gikk det imidlertid bra helt fram til midten av august, og Marte fikk blant annet med seg et løp i norgescupen i motbakkeløp, Våttån Opp. Her viste hun at løpssteget fortsatt er på plass ved å ta en sterk andreplass, kun slått av en annen løpssterk skiløper, nemmelig Marthe Kristoffersen.

Mange skiløpere velger å bytte ut noen harde treningsøkter med løpekonkurranser i sesongoppkjøringa, både for å teste formen og får å få god konkurransetrening. Elden skulle gjerne deltatt i flere løpekonkurranser hun også.

- Min favorittøkt er løpeintervall, og hadde det ikke vært for alle skadene, skulle jeg gjerne deltatt i flere løp, sier hun.

Juniorverdensmester

Da Marte ble junior, gikk hun fra hjemkubben Namdalseid til Henning Skilag.

I Henning hadde de et mye større treningsmiljø. Jeg startet også på skigymnas ved Steinkjer videregående samme året. Der ble jeg en del av et stort og godt langrennsmiljø, og jeg fikk mange å matche meg mot på treningene, forteller Marte.

Som junior fikk hun etter hvert veldig gode resultater både i norgescupen og junior-NM. Martes sterke prestasjoner ble lagt merke til, og hun ble tatt opp på juniorlandslaget hvor hun var de to siste juniorsesongene. Hun fortsatte å imponere, og i sin første sesong på landslaget, slo hun til og tok gull under junior-VM i Rovaniemi. Marte gikk i tilegg en sterk etappe for Norge under stafetten, der det også ble gull. I junior-VM året etter ble det et nytt stafettgull på Elden og en sjetteplass som beste individuelle plassering.

Da Marte ble senior, valgte hun å flytte opp til den vakre skibygda Meråker.

I Meråker var det både et godt langrennsmiljø og gode treningsforhold, poengterer hun. Det er viktig å ha det rette miljøet rundt seg om man ønsker å utvikle seg, og i Meråker var det flere hardtsatsende langrennsløpere hun kunne trene med. Og etter sin imponerende avslutning på juniorkarrieren fikk hun også en velfortjent plass på elitelandslaget som førsteårssenior. Alt lå til rette for en fantastisk karriere.

- Hva husker du best fra de årene du var på landslaget?

- Da jeg tok gull i junior-VM i Rovaniemi, det var stort. Jeg husker også godt min første NM-medalje som senior – bronse på 10 km skøyting i Granåsen. Tiendeplassen i verdenscupen i Falun lever også friskt i minne. Der var jeg var med i medaljekampen helt til det gjenstod 2 km. Det var veldig artig, sier Elden.

Det er nettopp de gode minnene fra de beste konkurransene og følelsen av å lykkes, som gjør at Marte elsker livet som langrennsløper.

- Å kjenne at jeg er i form og at kroppen fungerer, er noe av det beste jeg vet. Ingen ting er bedre enn den følelsen du får etter å ha gjennomført et godt skirenn. Å lykkes med noe du har jobbet så hardt for, er bare vannvittig deilig, forteller hun.

Ulykkesfugl

Dessverre fikk Marte mange ufrivillige avbrekk fra langrennstreninga de årene hun var på elitelaget, og hun måtte stå over flere samlinger på grunn av skader. Det er fort gjort når man først får en skade så baller det på seg, da det ene ofte fører til det andre. Marte har slitt med flere forskjellige skader, og mange av dem har vært langvarige. På grunn av skadene har hun ikke fått trent optimalt og dermed ikke fått vist hva hun er god for i seniorsammenheng enda.

Selv om hun hadde flere sterke konkurranser de årene hun var på landslaget og viste at hun var i stand til å hevde seg i toppen når hun var i form, holdt det ikke. Da ledelsen bestemte seg for å redusere kvinnelandslaget fra ti til seks utøvere foran 09/10-sesongen, ble Marte vraket. Hun kom da inn på Team Trøndelag hvor hun har vært de to siste sesongene.

Heller ikke i år har den skadeforfulgte jenta sluppet unna problemer i sesongoppkjøringa.

- Selv om det gikk veldig bra i sommer og fram til midten av august, har jeg slitt en del med skader i høst. I år er det knærne jeg har hatt mest problemer med, men til tross for problematiske knær, har jeg likevel fått trent litt bedre i år enn i fjor. Jeg skulle nok gjerne hatt et enda bedre treningsgrunnlag, og jeg føler jeg fortsatt har mye å gå på treningsmessig på grunn av alle skadene. Men det bruker som regel å gå bedre når jeg får trent på snø, siden det er mer skånsomt, så jeg håper å få trent bra framover nå, forteller hun.

- Hva er målet for sesongen?

- Målet er å få gå flest mulig verdenscuprenn. Samtidig gleder jeg meg stort til NM på Steinkjer. Det skal bli gøy å gå på hjemmebane, smiler Marte.

Marte vet at det er viktig å vise seg fram fra frøste stavtak om hun skal få gå verdenscuprenn, spesielt nå som hun står utenfor landslaget. I åpninga på Beitostølen viste hun at kapasiteten er på plass med en imponerende fjerdeplass på 10 km klassisk, kun slått av Bjørgen, Johaug og Skofterud. Det er bestandig godt å få en god start på sesongen, og får hun trent enda bedre framover nå, blir hun nok å se høyt oppe også i verdenscupen utover vinteren.

Men selv om målet for sesongen først og fremst er å få muligheten til å vise seg fram i verdenscupen, har Marte et større drømmemål. Det er å få gå VM på hjemmebane. Kanskje kan utholdenhetstalentet endelig få sitt store gjennombrudd som senior. Kampen om plassene på VM-laget er tøff, men om treninga går som planlagt, og Marte klarer å holde seg skadefri, er det nok stor sjanse for at vi får se den lille Nord-Trøndelags-jenta sprette opp bakkene i Holmenkollen i slutten av februar. Vi ønsker henne lykke til – måtte det bli en fantastisk sesong!

 

Marte Elden

elden_marte___verdenscup Trondheim foto Arne Brunes

Alder: 24 år

Klubb: Henning Skilag

Meritter langrenn: 1. plass junior-VM 2005 (pursuit), 3. plass NM 2008 (10 km skøyting), 10. plass i WC i Falun 2008 (pursuit), 3.plass U23-VM 2009 (pursuit)

Perser løp: 9.35,71 på 3000 m, 4.25,06 på 1500 m, 2.06,77 på 800 m og 56,56 på 400 m

Beste konkurranseminne: Gull i jr.-VM på 10 km pursuit i Rovaniemi

Rutiner før renn: Spiser godt, tester ski og varmer godt opp

Forbilde: Bente Skari

-------------------------------------------------------------------------------------

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr.9
KONDIS-Årgang 2010
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)