Tekst og foto: Bjørn Hytjanstorp

24. juli skal tysk-norske Henry Wehder ut på sin lengste tur noensinne.

For de som kjenner Henry Wehder, eller vet hvem han er, sier ikke det rent lite. Sykepleieren fra Ebersbach i Sør-Tyskland har nemlig svært mange ultraløp på samvittigheten, ikke minst TransEurope FootRace i 2009 der han i løpet av 64 dager løp strekningen Bari - Nordkapp (4487 km). Denne gangen skal han overgå dette - og det kraftig.
 
Oppvokst bak jernteppet
Henry Wehder kom til Norge for 10 år siden med sin kone og datter.   Jeg vokste opp i den lille byen Ebersbach syd i Øst-Tyskland, rett ved grensen til gamle Tsjekkoslovakia. Det var tøffe tider for en liten gutt. Alt dere har lest og hørt om livet bak Jernteppet stemmer ganske godt, og vel så det, sier Wehder med en alvorlig mine.

I 2002 kom vi til Norge gjennom en rekrutteringspakke fra norske myndigheter mot utenlandsk helsepersonell. Vi fikk et obligatorisk Berlitz-språkkurs i norsk før vi dro, men jeg lærte lite av dette. Det som er viktig i forhold til å lære språket er å komme i kontakt med folk, selv om det til tider kan by på utfordringer når nordmenn bruker dialekter i dagligtalen, smiler 50-åringen som i løpet av de siste 10 årene har jobbet både i Nord-Norge, på Vestlandet, på Østlandet og nå driver privat.
 
Europa på langs, men først Skandinavia
Tirsdag 24. juli kl. 09.00 starter Henry Wehder på sitt livs lengste løpetur. Starten går fra Nordkapp-platået og Wehder gir seg ikke før han ankommer Gibraltar 90 dager senere. I løpet av tre måneder skal han tilbakelegge en distanse på 6500 km, og det uten en eneste hviledag.

Jeg har tenk å løpe to fulle maraton hver dag - en tidlig på dagen og en på ettermiddagen/kvelden. Det er min plan, smiler Wehder.

Å starte på Nordkapp er et bevist valg for 50-åringen som er bosatt på tjukkeste Toten.
Nordkapp var et helt bevisst valg. Så mye lenger nord er det ikke mulig å komme, i tilegg har jeg vært her før. Dette var nemlig endestasjonen da jeg i 2009 fullførte TransEurope FootRace. I løpet av de neste 26 dagene skal Wehder følge samme rute som han løp i 2009, men altså i motsatt retning.

Planen er å ankomme Gøteborg 17. august. Dagen etter er det overfart med båt til Frederikshavn i Danmark. Derfra er det bare en liten maraton før jeg når Skagen.
 
TransEurope FootRace 2012
Etter å ha tilbakelagt rundt 2300 km alene gjennom Norge og Sverige ankommer Henry Wehder Skagen dagen før starten går for årets utgave av TransEurope FootRace. Som offisiell deltaker i dette løpet skal jeg nemlig løpe videre fra Skagen til Gibraltar, men nå sammen med 54 eventyrlystne deltakere fra 10 ulike nasjoner.

Du løper Skandinavia på langs som oppvarming?
Slik kan en se på det ja, humrer Wehder. Men en motivasjon er jo at jeg i Skagen får møte gode venner og kjente. Det gleder jeg meg veldig til. På den måten blir det legendariske Adak i Sverige ett av høydepunktene mine underveis. Her har jeg nemlig vært flere ganger. Men det er klart at det kan bli tøft å løpe gjennom Finnmark og Nord-Sverige - særlig hvis været blir ille og myggen som herjer voldsomt der oppe begynner å drive meg til vanvidd.

Du mener du har en fordel av å ha løpt over 2300 km før starten i Skagen. Hvordan er det mulig?
Når jeg kommer til Skagen har jeg løpt kun en tredjedel av den totale distansen. Men når jeg skal fokusere på det psykologiske ser jeg for meg at jeg har en fordel i forhold til de øvrige deltakerne som starter i Skagen. Jeg har nemlig allerede tilbakelagt en tredjeldel, noe konkurentene mine først vil føle lang ned i Europa. I tillegg vil jeg komme halvveis mye tidligere enn dem. Er ikke det en kjempefordel mon tro, spør 50-åringen og ber om å bli trodd på den teorien.

For de som har drevet kondisjonsidrett kan nok skive under på at det hjelper på det mentale å vite at man har passert halvveis – så i teorien er nok det fleste enige med Hr. Wehder….
 
Support er viktig

Henry Wehder er naturlig nok opptatt av support.
Jeg har med meg kun én hjelper som i første omgang blir med til Skagen. Å legge i vei på noe slikt uten support er jo ganske utenkelig. Jeg har jo ikke planlagt å løpe med joggevogn, ler Wehder samtidig som han kommer med en liten bønn.

Hvis det er noen der ute som kunne tenke seg å bli med på et lite eventyr i perioden 24. juli til 21. oktober så ta kontakt. Alle bidrag er like viktige. Og mitt bidrag er å gi mine supportere gratis forpleining og overnatting i den store caravanen som følger meg. Det kan være at noen kanskje har anledning til å bli med som support en uke, eller bare noen dager. Eller kanskje noen har lyst til å løpe sammen med meg en dag eller gjerne flere. De som løper sammen med meg minst en maraton skal i hvert fall få en liten premie, lover Wehder og avslører at han skal lage diplomer som skal deles ut til alle som blir med på minst en maraton.

Ja, alle som løper sammen med meg minst en maraton skal få diplom. Og det er bare å følge med på hjemmesiden min for å finne ut hvor jeg er, avslutter Henry Wehder som altså i løpet av 90 dager skal tilbakelegge hele 6500 km!

Hjemmeside: http://henrywehder.com
Mobil: 46468485
E-post: henr-we@online.no

TransEurope FootRace: http://www.transeurope-footrace.org