Nok et Barskingen-event er i historiebøkene. Nok en gang en blanding av sterke prestasjoner og stor idrettglede, hvor OCR-Norge møttes til dyst på Rakkestad flystripe.

Lørdag 27 mai var værgudene i knallhumør, ikke en sky å se på himmelen og varmen var mer enn en stakkars nordmann er vant med. Takk for gjørmebad som kunne kjøle ned deltakerne underveis i løypen!

Hinderløp er blitt ekstremt populært.  Barskingen er et bevis på dette; første året løpet ble arrangert i 2015, var det 133 deltakere, i fjor 500 og dette året 1111 deltakere.

Glede_og_samarbeid_er_viktig_paa_Barskingen_640._640x743.jpg
Glede og samarbeid er viktig på Barskingen. Fotograf: Magnus Ødegård, Arrangøren

På Barskingen kan en velge å løpe 5 km eller 8 km, som inkluderer over 40/50 forskjellige hindre, og som utfordrer deltagerne både mentalt og fysisk. Man kan enten løpe alene eller som lag.
Nytt av året var et eget eliteheat som konkurrerte om kvalifiseringsplass til EM, som går av stabelen siste uken i juni i Nederland. Mer om eliteheatet senere i artikkelen.

Arrangøren vil at deltagerne skal komme ut av sin egen komfortsone, teste seg selv og øke mestringsfølelsen. Det skal være en tur tilbake til barndommen med kryping, hopping, løfting, løping, klatring og åling. Barskingen skal være for alle, og først og fremst være gøy, sier arrangørene Matilde og Robert.

gra_elv_IMG_7746.jpg
Grå elv Fotograf:   Willy Larsen, Arrangøren

Løypen var utfordrende og tok oss inn i skogen, gjennom bekker, under og over hindre og gjennom MYE gjørme tross fint vær. Store, vinglete og ikke minst sørpete klatrehindre midt inni skogen. Virkelig utfordrende! Løypen var lagt opp slik at en var innom hovedområdet flere ganger. Dette er kjekt både for publikum og de som løper. Barskingen har virkelig vært flink til å utnytte omgivelsene. Der det ikke var søle, ble det laget gjørmetuneller. Og midt inni skogen et trekkspillband som spilte hele dagen for deltakerne. En kan ikke annet enn å smile.

Hopp_over_asfalt_IMG_7747.jpg
Luftig svev over asfalten.  Foto: Privat

Det skal også sendes en takk til funksjonærene i løypen. Sjelden har vel deltakerne møtt på så positive funksjonærer! Alle ble heiet frem gjennom hele løypen.  Og her skal en ikke glemme at en stor del av løperne var førstegangsdeltakere på et hinderløp. Det betyr mye for dem å få støtte gjennom løpet.

Man både startet og kom i mål ved flystripa.  Her pumpet DJ`en ut musikk og sørget for god stemning hele dagen. Det var flere ulike stands og mulighet for å kjøpe mat.
Parkering var bra tilrettelagt, det var skikkelige toalett (noe som ikke alltid er like vanlig på løp,) og dusjmuligheter. Det må sies at de som løp senere ut på dagen ikke var like heldige som de som ble spylt rene av brannslangen. Det var bare to hageslanger uten særlig med trykk i utenom brannbilen. Her ble det en del kø.

Ole_Haga_Jonas_Larsen_Terje Berntsen_.jpg
Ole Haga, Jonas Larsen og Terje Berntsen.  Foto: Privat

Jeg vil gjerne trekke frem en spesiell deltaker; Ole Haga. Ole har Downs syndrom og deltok på sitt første hinderløp. Han har holdt på med forberedelser og trening mot løpet siden januar i år. Han har trent tre ganger i uka på en hjemmelaget hinderløype som er laget til ham der han bor på Kløvningsten Servicebase. Og på lørdag var dagen endelig her. Ole gjennomførte løpet med god stil, og sier selv at det var gøy og moro. Men at løpet var slitsomt, og hele følelsesregisteret var representert - alt fra glede og latter til gråt og fortvilelse, da det sto på som verst med gjørme og sleipt underlag. Da hjalp det med støttende ord fra forbipasserende som sa han var tøff, for ikke å snakke om alle damene han sjarmerte i løypa. Ole hadde med seg familie og gode naboer som gjorde at han ga det lille ekstra mot slutten. Stolthet, utfordringer og mestring var sentrale faktorer, samt å komme seg ut av sin egen komfortsone, som er like gjeldene for oss alle. Gratulerer til Ole med vel gjennomført løp!

 

Eliteheat

Nytt av dette året var et eget eliteheat som konkurrerte om kvalifiseringsplass til EM, som går av stabelen siste uken i juni i Nederland. Reglene var klare, alle som løp elite skulle få utdelt nummervest og i tillegg et armbånd. Dette skulle man ha på seg på armen gjennom løypa. Underveis ville man som elitedeltager møte på 7 elitehindere. Disse måtte man klare for å beholde armbåndet. Det var ingen mulighet for straff på disse hindrene og klarte man ikke elitehindrene måtte man levere fra seg armbåndet til hinderfunksjonæren. Kom man seg i mål med armbåndet intakt, hadde man sjansen til både å vinne distansen 8 km og kvalifisere seg til EM. Topp 10 dame og herre ble kvalifisert seg til EM. 

Elitehinder var : Monkeybar, Ropeclimb, Inverted Walls (8 km), Irish Table, Stylter, Gjørme Sluket og Farm Ninja Challenge sitt hinder.
Kun 2 forsøk pr hinder!
For alle andre hindre måtte man ta 15 spensthopp som straff om man ikke klarte hinderet. Her beholdt man armbåndet. 

Barskingen valgte å gå utenom den vanlige måten med at eliten starter først og ha separate heat for damer og herrer. Istedenfor ble eliten sendt ut nesten helt på slutten av løpet. Med blandet dame og herreheat

Det var stor sjanse for at eliten ville møte både 5 km lag - 8 km lag, ute i løypen og at det ville bli kø. Siden det var beregnet god tid mellom puljene som ble sendt ut ble det ikke så mye kø som forventet, men litt kø ble det. De andre deltakerne i løypen var flinke og flyttet seg når eliten kom. Eliten kan ikke forvente at det ikke skal være noe kø, men det forventes at eliten løper ut først. Siden det var et kvalifiseringsløp til EM kunne det også vært mer teknisk vanskelige hinder.

Dessverre hadde arrangøren problemer med at elitevestene sto fast i sikkerhetskontrollen i England grunnet økt sikkerhetstiltak. Nødløsningen ble at eliten skulle løpe med en E i pannen slik at hindervaktene skulle se hvem som løp som elite. Dessverre ble denne E`en borte ganske fort etter møte med utallige gjørmehindre. Det var da igjen vanskelig å fange inn elitebåndet med målgang. Noen i eliten feltet løp også feil mellom 5 og 8 km-skillet. Alle elitedeltakerne fikk mail på lørdagskvelden, hvor de måtte dokumentere at de hadde løpt hele løypen og om de fortsatt hadde armbåndet ved målgang. Dette for å kvalitetssikre at resultatet -  og dermed også kvalifiseringen til EM - ble riktig.

Hvordan elitedeltakelse løses neste år, må tas opp til evaluering.

Det refereres til reglemanget om kvalifisering at det er de 10 beste herrer og damer i eliteklassene som kvalifiseres hvis og bare hvis det er flere enn 20 deltagere i klassen. For dameklassen var det bare 13 startende, og da er det 50% av disse som kvalifiseres. Det betyr at de 7 beste kvalifiseres til EM. I herreklassen var det over 20 startende, og da er det de 10 beste som kvalifiseres.

Det er forfriskende og se nye navn på resultatlistene, det er allerede mange gode løpere både på dame og herresiden. Men nå må eliten virkelig gi alt for å komme på pallen, da det er mange som kjemper om de gjeveste plasseringene.

 

Dusj_IMG_7743.jpg
Deilig med en dusj på en varm dag  Foto: Willy Larsen, Arrangøren

 

Resultater:
8 km Kvinner og herrer Elite

Resultatene for 5 og 8 km lag, og de individuele klassene er å finne på Barskingen.no

I_tau_over_vann_IMG_7740.jpg
Zipline over vann  Foto: Kenneth Baluba Sporsheim
 

Hinderoversikt: Amerikansk fotballag, flyvende dekk, krabbe under nett, inverted Walls, flammehavet, spyling av Rakkestad brannvesen, klatre over velkomstportalen, trang fødsel, motbakke, hoppe over nett, runballtårn 4 høyder, over og under stokker, andedammen, stokker, monsteret, rope Climb Fjellvegg, skråveggen, bukkene Bruse , gjørmenetting, triumfbuen, gjørme gapet, over og under stokker, millitærdekk i vei, gjørmevann med stokk dukke under, vollgraver, dekkhaug, rundballtårn 3 høyder, hoppe over rundballer, paradis hopp, zipline, monkeybar i 3 deler, Hoppe over rundballer, Bære stokk 10kg, Krype under strømgjerde, Hestehinder, over gjørmehaug i hestepadock, under strømgjerde, pull up dekk, bæring av stokk igjen, rusjebane portalen, stylter, hoppe tau, rope Climb, dragons back, rusjebane portalen, stor dumpe, gjørme Sluket, pinnoccio, løpe i bekk, rør, monsterbakken, liten dumpe, irish Table, ballanse forskjellige høyder, ballanse tre stokker, spiderweb, hoppeballe, inverted Walls med pinglesteg.

Tauklatring_640.jpg
Tauklatring  Foto: Christoffer Krook

At det er mye som skal organiseres når hele hinderløp-Norge kommer til Rakkestad er det ikke tvil om. Her skal arrangørene få mye ros. Alt var lagt til rette for at det skulle bli en fest, og det ble det - latter og smil blant både gjørmete og rene mennesker så langt øyet kunne se.

Kloeing_under_armen_IMG_7741.jpg
Sikter mot stjernene. Foto: Willy Larsen, Arrangøren

Barskingen, dere klarte det igjen! Et fantastisk løp, for alle og enhver!

Under_hjul_IMG_7744.jpg
Når det ikke går på skinner.... er det kjekt med et smil! Foto: Willy Larsen, Arrangøren