Undersøkelsen inkluderte 787 nasjonale løp som ble arrangert i Japan mellom 1. juli og 4. oktober i år. Over 570 000 løpere og over 100 000 funksjonærer ble undersøkt, og det viste seg at bare én av disse fikk konstatert Covid19 i løpet av de tre første ukene etter løpet de hadde vært med på.

Svenske Orienteringsmagasinet rapporterer om denne undersøkelsen, og de har også kontaktet statsepidemiolog Anders Tegnell som hadde følgende kommentar:

- Det er ikke så overraskende. Vi har alltid sagt at i utendørssport der en ikke er spesielt nær hverandre, så er det åpenbart veldig liten risiko.

Så kan en innvende at det ikke er mulig å overføre japanske forhold til verken svenske eller norske. Om noen, og i tilfelle hvor mange, som vil bli smitta etter et løpsarrangement, vil avhenge av en rekke forhold, for eksempel hvordan løpet arrangeres og hvor stor smitten er i de befolkningsgruppene løperne kommer fra. Så vidt vi vet er det ikke rapportert om smittespredning i norske eller svenske løp.

En av dem som mener at å møttes til utendørsidrett er lite risikabelt, er den svenske skilegenden, Thomas Wassberg. I et intervju med SVT uttaler han følgende: 

- Skisporten holder jo til utendørs, det er jo ingen smitterisiko da. Kanskje når man samles, men det går det jo å løse, sier han idet skisesongen normalt skulle ha kommet i gang. 

Litt mer utsatt enn de som driver idrett utendørs, er antakelig de om trener inne, og i noen kommuner med relativt høy smitte er både treningssentre, svømmebasseng og klatrehaller nå blitt stengt.

Lege og professor ved Universitetet i Oslo, Mette Kalager, er kritisk til dette, og skriver i en kronikk i Dagens Næringsliv at nedstengningen ikke er basert på kunnskap:

«Fordelene ved å trene er mange. Det ser ikke ut til at åpne treningssentrene øker forekomsten av korona i Norge, snarere tvert imot. Smitten på treningssentrene er lavere enn i samfunnet for øvrig, ifølge kunnskapen vi har om dette så langt.»

Hun viser videre til en rapport fra Folkehelsedirektoratet som konkluderer med at det ikke er noen økt smittefare for dem jobber ved treningssentrene. Intstuktører og personlige trenere blir i like stor grad smittet som befolkningen for øvrig.

Professor Mette Kalager avslutter kronikken sin på følgende vis:

«Helsedirektør Bjørn Guldvog etterlyste gode begrunnelser for ikke å stenge treningssentrene. Men er det ikke han som må komme med en begrunnelsen for å stenge?

Helsedirektoratet er en fagmyndighet. Hvilke faglige begrunnelser er det de kan fremlegge når de anbefaler å stenge treningssentrene?

De blir svar skyldig, men vi som liker å trene, må være hjemme.

Vi vet at trening styrker folkehelsen. Vi vet altså at det også er trygt å trene på treningssentrene. Vi må kunne forvente beslutninger basert på kunnskap.»

Helsedirektør Bjørn Guldvogs anbefaling stod å lese i VG 8. november der han uttalte: 

– Det å stenge, eller begrense aktiviteten i treningssentre, er noe vi anbefaler fra nasjonalt hold. Her har vi en forventning om at kommunene følger opp. Man kan gjøre forholdsmessige vurderinger også lokalt når det gjelder treningssentre. Det kan være Asker og Bærum sitter med andre opplysninger enn det vi har. Men begrunnelsen for ikke å følge denne anbefalingen bør være god, uttaler Guldvog til VG.

Kommuneoverlege i Nordre Follo, Kerstin Anine Johnsen Myhrvold, anbefaler nedstenging av treningssentrene i kommunen ut fra følgende resonnement: 

– Det er konkrete smittesituasjoner i treningssentre og idretten. Jeg forstår dette kan virke urimelig, men vi vet det skjer smittespredning på disse arenaene. Vi må prioritere. Jeg anbefaler en sosial nedstenging på linje med Oslo, uttaler Johsen Myhrvold til Oppegård Avis

Da mulighetene til å trene innendørs ble borte under nedstengningen i vår, så vi en oppblomstring av turgåing og annen trening ute. Da var kveldene lange og lyse, og slik sett er det nok vanskeligere for folk å komme i gang med alternative treningsmåter ute nå som høsten har fått overtaket med mørke, nedbør og gradvis kaldere vær. 

Alternativ trening kan gi framgang siden man ved variert trening holder seg lettere skadefri og kan trene mer. Gøy kan det også være, om man finner et treningsapparat man liker. (Foto: Runar Gilberg)
I mange kommuner står treningssentrene for tida helt tomme. (Foto: Runar Gilberg) 
 

Kondis trenger din støtte
Bli medlem eller støtt oss med en gave hvis du ønsker at Kondis skal fortsette å spre treningsglede, skrive reportasjer, lage terminlister, kontrollmåle løyper, føre statistikker osv. På grunn av koronakrisen har store deler av annonseinntektene våre falt bort, og vi er i enda større grad avhengig av medlemskap og støtte fra våre lesere.

Bli medlem og få mange medlemsfordeler!

Gi en gave:
Vårt kontonummer er: 1503.35.18541
Vipps: 125957