Lars Erik Melde (83) fra Skjalg vant 16-årsklassen med 25 sekunder. Hardest kamp fikk han fra Jo Forseth Indgaard fra Frol i 15-årsklassen som til slutt var bare to sekunder bak. Her nærmer de to seg mål i den 4 km lange løypa. (Foto: Bjørn Johannessen)
Vinnerne i ungdomsmesterskapet jenter klasse 16 og 15 år
Martine Krogsten fra Ski var best av 15-åringene mens Runa Skrove Falch (91) fra Verdal var raskest i 16-årsklassen. Tida til Skrove Falch var så bra at den ville holdt til bronseplass i juniorklassen, bak Karoline Bjerkeli Grøvdal og Silje Fjørtoft.
Gras, grus, sti, trapper, brustein, røtter, skrenter
Utfordringene var mange i NM-løypene. Her danser Runa Skrove Falch elegant over et gjerde og ned en skrent. Antakelig blir det ny Østfold-tur på Verdalsjenta andre helga i november. Da er det nordisk mesterskap i terrengløp i Fredrikstad. (Foto: Bjørn Johannessen)
Juniorgutta raser ut fra start
Sondre Nordstad Moen valgte å løpe i juniorklassen i stedet for 15-årsklassen, og allerede etter 50 m hadde han fått en brystkasses forsprang. Også Sindre Buraas (blå og gul drakt) hadde kneløft og fraskyv på plass. Som vi ser løp så å si ingen i piggsko på det tørre og relativt harde underlaget.
Tetduoen i fullt firsprang bakker ned og trapper opp
I historiske og fascinerende omgivelser snodde løypa seg opp på hauger og ned av fjell. Sondre og Sindre skifta på å dra underveis. Her er det yngstemann som fører an. (Foto: Bjørn Johannessen)
Litt lenger bak i juniorfeltet
Også bak tetduoen ble det løpt fort. Ikke minst overbeviste Lars Nesbø Bakke som tok en temmelig klar bronsemedalje. Her har han ennå følge av Petter Skinstad som endte på femteplass og fikk en fin formtest og gjennomkjøring før skisesongen. For Bakke var det framgang på en plass i forhold til kortløypemesterskapet i vår der han ble nummer fire.
Fjerdemann i feltet bedriver stilren trappespenst
Christian Søreng Bjørge endte som fjerdemann i juniorklassen. At det ikke ble medalje, skyldtes iallfall ikke at han ikke visste hvordan trappene skulle forseres. Kraftfullt, med tunga rett i munnen, tok Haugesunds-gutten seg opp til løypas høyeste punkt. (Foto: Bjørn Johannessen)
Startskuddet har gått - juniorjentene er i gang med sin 4-kilometer
Graset er grønt, temperaturen sommerlig og farten upåklagelig idet jentene i juniorklassen legger av gårde. Karoline Bjerkeli Grøvdal og Silje Fjørtoft har allerede inntatt posisjonene de skal forbli på gjennom resten av løpet.
Glødende innsats i den tøffe kampen om bronsemedaljen
Rut Appelkvist (til venstre) hadde dratt hele vegen for å riste av seg Miriam Berg Hovda, men Berg Hovda slapp ikke, og i spurten inn mot mål hadde Haugesundsjenta mest krefter igjen. Rut Appelkvist tok ut absolutt alt hun hadde av krefter og måtte legge seg nedpå en lang stund etter målgang. I NM kort løype i vår ble det sølv til Miriam og bronse til Rut. Sesongen har vært lang og innholdsrik.
Seniorgutta mottar edelt metall og røde roser
Anders Aukland (til høyre) har både gull og sølv fra NM terrengløp fra før. Nå ble det bronse på atleten som primært satser langrenn. Urige Buta (midten) tok sesongens andre NM-gull, en måned etter at han på en meget overbevisende måte vant halvmaraton-NM i Kodal. Øystein Sylta viste på nytt hvor stort register han har. Denne sesongen har han vært en dominerende løper i gateløp (seier i Sentrumsløpet), baneløp (sølv NM 3000 m hinder og bronse NM 5000 m), motbakkeløp (sølv i NM og 19. plass i VM) og terrengløp (gull i kort løype og sølv i lang løype).
Ingen ulempe med erfaring fra motbakkeløp
Tormod Tjørnhom (til høyre) vant bronse i NM motbakkeløp, og i den kuperte løypa i Halden fikk han også bruk for klatreegenskapene sine. Denne gange ble det femteplass på Tjalve-løperen. Terje Aggvin (195) ble nummer sju mens Håvard Fjærli (bak) brøt. Bjørn Eriksen (166) ble nest beste Halden- og o-løper på en niendeplass. Best av o-løperne var Mats Haldin på en sjetteplass, to minutter bak vinneren.
Kirsten Melkevik Otterbu i seiersintervju med speaker Petter Thoresen
Halden IL hadde hyra inn Petter Thoresen som speaker, og den tidligere o-kongen viste at han behersker mikrofon og snakketøy like godt som kart og kompass. Her er det Kirsten Melkevik Otterbu som forteller om gull-løpet sitt. (Foto: Bjørn Hammerseth)
Overraskende og flott tredjeplass til Vigdis Holst
På forhånd var det ikke så mange med som hadde gjetta bronse til Vigdis Holst. Men da en del andre bomma litt på både løpsopplegg og form, sikra GTI-jenta seg en velfortjent medalje. Her slåss hun opp den lengste bakken på underlag av hompete brustein dekt av tynne matter. (Foto: James Holtquist)
Kajsa Nilsson satsa friskt, men holdt ikke helt inn
Kajsa Nilsson løper for Halden og var på heimebane i festningsområdet. Jenta med medalje fra VM i sprintorientering åpna friskt, men så gikk det tyngre etter hvert. Hun ble til sist nummer seks, 3.18 bak Melkevik Otterbu. Jessica Gunnarsson som vi ser bakerst på dette bildet, ble nummer fire mens Hanne Lyngstad (midten) var av dem som brøt. (Foto: James Holtquist)
Tynn deltakelse, men en del sterke prestasjoner i veteranmesterskap
I veteranmesterskapet var deltakelsen så begrenset at bare én utøver ikke fikk medalje. Svært mange medaljer ble ikke delt ut da det mangla løpere. Men mange av de som var med løp fort, og Gunnar Gaulen (til høyre) som vant klasse 65-69 år, var absolutt en av dem. Sølvmedaljen gikk til en annen spreking, Petter Kildal. (Foto: Runar Gilberg)
Veterangull og fin femteplass totalt til Sharon "ultraløper" Broadwell
Sharon Broadwell gjorde et av sine beste løp for sesongen, bare seks dager etter 100 miles-løpet i Sverige sist helg. Hun hadde dagens femte beste tid og vant et klart gull i klasse 45-49 år. Spennende blir det å se hva hun får til i neste NM som er på maraton og går i Oslo neste helg. (Foto: James Holtquist)