En strålende opplagt Ådne Svahn Dæhlin fra idrettsklubben Gular er i gang med de siste forberedelsene før EM-sirkuset tar til i den finske hovedstaden Helsinki.

Tidligere i vår, den 28. mai i Pfingstsportfest i Rehlingen i Tyskland, klarte Ådne kravet til å få løpe 800-meteren i EM med tiden 1.47.59.
- Ved å kvalifisere meg såpass tidlig før mesterskapet har jeg fått en god treningsperiode før EM og har kunnet konsentrere meg skikkelig, forteller Ådne til Kondis.

Det er fredagskveld og 13 dager igjen til Ådne skal i ilden. Han er nettopp ferdig med en totimers økt opp til Ulriken og innover vidden.
- En herlig tur som gjør godt i det fine været.
Undertegnede kan ikke se at han er berørt av turen innover byfjellene i det hele tatt. En avslappet og harmonisk Ådne forteller om siste forberedelser og trening før han drar på en liten samling i Oslo og deretter til Helsinki.

Sesongoppkjøringen startet noe hektisk med mye å gjøre. Medisinstudier og forskning på blant annet hjerteinfarkt tar mye av tiden til Ådne, som enda har noen år igjen med fordypning i faget. Men en 3 ukers treningsleir i påsken til Portugal med god grunnleggende trening, gjorde susen.
- Jeg fikk trent veldig godt og dermed et godt grunnlag og jeg fikk igjen overskuddet, sier Ådne.
- En del langkjøring ga meg kondisjonsgrunnlag. Fant en fin terrengrundløype som var lett kupert og passet meg utmerket. På treningsleiren ble det mye intervaller sammen med andre i kontrast til intervallene alene i vinter. Jeg startet sesongen tidlig med noen lokale løp på 400-meter for å komme meg fortest mulig i form.

- Siden jeg klarte EM-kravet tidlig ga det en god følelse og ingen stress rett før EM. Jeg kunne ta den ønskede ressursperioden med grunntrening uten å måtte tenke på flere kvalifiseringsløp. Jeg kunne kjøre styrke- og spensttrening helt fra grunnen av. 5-6 dager før EM blir det en skikkelig gjennomkjøring i et løp. Når det er 3-4 dager igjen så gjelder det å finne roen og ikke ha noen stressmomenter.
- Spise god mat, være uthvilt og gjøre hyggelige ting. Der er jeg fleksibel, så mye kan fungere.

Til daglig blir Ådne trent av tidligere langdistanseløper Paul Bruvik, som selv hadde 8.08,6 på 3000 m. Paul Bruvik som har vært i langdistansemiljøet i mer enn 40 år, hadde gateløp som spesialitet.


Tekst og foto : Jørgen Pettersen



Ådne bor på Landås noen få kilometer fra Bergen sentrum og like ved Ulriken. Her er han på vei opp til Montana og i bakgrunnen kan man se Landåshallen, som han bor rett ved siden av.

I vinter ble det mye intervall-løping innendørs i Walterhallen ved siden av Laksevåg sin idrettshall på grunn av det dårlige været. Ådne trener 6 ganger i uken en gang om dagen. Det er slik han løser det i kombinasjon med sine medisinstudier. Når det gjelder antall km og antall timer er det litt vanskelig å forklare siden mye av treningen er spenst og terping på teknikk enn bare å sanke kilometer for å bedre utholdenheten.



Årets mål er nådd med EM kravet på 800 meter med tiden 1.47.59.
- Jeg ser en mulighet til å gå videre i kvalifiseringen og få en god plassering i EM. 

NM i friidrett er selvfølgelig med i målsettingene senere i sommer. Prøve å komme med i internasjonale felt for å høyne nivået og gjøre en god figur og bedre tidene på 800 m.
- I fjor høst var jeg i meget god form på slutten av sesongen og fant ingen løp til meg i hele Europa. Litt absurd situasjon når du vil konkurere og føler deg i form.


Ådne Svahn Dæhlin, som idag løper for Gular, begynte som liten med friidrett i Bergens Turnforening. Det har også flere andre aktive i dagens Gular gjort. Bergens Turnforening sammens med Hovding fra Åsane og Strandebarm i Hardanger er som moderklubber for Gular og flere har tilknytning fra barneskolen ved Bergens Turnforening. Det kan skyldes noe av forklaringen til nettopp hvorfor Ådne og en del andre velger nettopp Gular.