Om vi søker etter ”Trønnes” i resultatlista fra årets utgave av Grenserittet får vi opp fem treff - hvorav tre klasseseire, en 3. plass og en 4. plass. Noe tilsvarende vil vi også finne i f.eks. Birkebeinerarrangementene. Det er en aktiv og allsidig idrettsfamilie vi har med å gjøre.

Av Bjørn Johannessen

- Tvillingbrødrene Olav og Erik Trønnes (52) har skøytebakgrunn fra oppveksten i Lom, men har de siste ti årene vært mest ivrig på sykkel og setter her sitt preg på toppen av resultatlistene. De siste årene har også Olavs tre døtre Hanne (30), Tone (27) og Mari (23) fulgt etter i sykkelsporet, og gjør det (minst) like godt som sin far og onkel.

– Vi har også en syv år yngre bror, og to av ungene hans har også begynt med sykling nå. De er begge i tenårene, så det er flere Trønnes på gang, smiler Olav.

Hele familien Trønnes er dermed sterkt delaktige i syklingens verden.

-­ Kona mi har ikke blitt hektet på konkurransesyklingen, men hun har en racersykkel som hun bruker for å holde seg i form. Og selv om hun ikke konkurrerer selv, så pleier hun å være med oss andre familiemedlemmene rundt på konkurranser. Hun er veldig god å ha med som støtteapparat, og det er fint å ha en slik felles interesse som familien kan samles om, forteller Olav Trønnes.

Aktive skøyteløpere
Sammen med tvillingbroren Erik og deres syv år yngre bror Tor vokste Olav opp i Lom.

– Foreldrene våre var aktive mennesker, men først og fremst innen friluftsliv. De ga oss den viktige støtten som vi ungene trengte i våre idrettslige aktiviteter. På den tiden var det skøyter som var den store idretten, og faren vår var en av primus motorene innen skøytemiljøet i Lom. Vi brødrene holdt derfor på med skøyter i tenårene, og gjorde det egentlig ganske bra. Tor ble blant annet landsmester og hadde norgesrekord for 12-åringer på den tiden. I tillegg til skøyter spedde vi på med litt langrenn i perioder der skøyteforholdene i Lom var dårlige, forklarer Olav Trønnes.

Dessverre døde faren deres tidlig, og skøytemiljøet i Lom ble da mer eller mindre borte.

– Yngste broren min, som bare var 15 år da faren vår døde, ga seg da med skøyter, men tvillingbroren min og jeg fortsatte opp i junior og litt over i senioralder også. Vi deltok både i landskamper og norgesmesterskap, forteller Olav.

Karrieren til Olav Trønnes som skøyteløper ble imidlertid slutt i begynnelsen av senioralder mens han var student i Oslo. Studieperioden var fra 1979 til 1984, og hans to eldste døtre kom også til verden mens han og kona bodde i Oslo. Etter Oslo-oppholdet flyttet de til Ålesund, og deretter videre til Otta hvor de nå er bosatt.

- Etter at jeg ga meg med skøyter ble det hovedsakelig løping jeg bedrev, uten at jeg var så veldig aktiv på konkurransefronten der. Men jeg deltok i noen stafetter og småløp, og løp blant annet Holmenkollstafetten for Lom hvert år fra jeg var junior og til godt opp i 40-årene, forklarer Olav.

Men det var først i 1999 at sykkelen kom inn i bildet.

– Jeg fikk lyst til å prøve meg på Birkebeinertrippelen, og fant derfor fram skiene mine igjen og begynte å konkurrere. Løpe hadde jeg gjort hele tiden, så den disiplinen skulle gå greit, men sykling hadde jeg ikke drevet med tidligere. Så 1999 var året jeg begynte å konkurrere på sykkel, beretter Olav Trønnes.

Alvorlig kneskade
Debuten i Birkebeinertrippelen må sies å ha vært vellykket. Og det ga mersmak. Olav Trønnes klarte merket med god margin i både rittet, løpet og rennet og ble dermed Superbirkebeiner. Superbirkebeiner ble han også videre hvert år fram til og med 2007.

- ­ I 2007 ødela jeg kneet mitt på all utforløpingen i Birkebeinerløpet. Jeg kom meg i mål, men måtte operere senere samme år. Jeg hadde tidligere vært meniskoperert, men denne gangen var det langt mer alvorlig. Brusken i lårbeinet hadde sprukket. Så siden den gang har jeg ikke vært i stand til å løpe noe. Derfor har det de siste årene bare blitt sykkel og ski på meg, og ingen Birkebeinertrippel, forklarer Olav.

I løpet av høsten vurderer han ny operasjon, for selv om kneet fungerer til sykling og skigåing, er det langt fra bra.

- Jeg har en del smerter underveis også på ski og sykkel, men aller mest savner jeg det å kunne fungere litt bedre i hverdagen. Jeg halter og har problemer med å gå. Jeg har for eksempel ikke kunnet gått på jaktturer etter at jeg ødela kneet. Jeg savner også løpingen, for det er en veldig enkel og effektiv form for kondisjonstrening. Men legene har egentlig avskrevet at jeg skal kunne løpe igjen. Alt i alt er jeg likevel glad jeg kan holde på slik jeg gjør tross skaden. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort om jeg ble så dårlig i kneet at jeg ikke kunne drevet med noen form for kondisjonstrening, sier Olav Trønnes.

Vintertriathlon
Erik Trønnes hadde en lignende idrettslig karriere som sin tvillingbror Olav, men startet med Birkebeinertrippelen noen år senere. Til gjengjeld har Erik gjort det godt innen vintertriathlon, og sist vinter vant han blant annet aldersklassen sin i både NM, EM og VM.

Olavs eldste datter, Hanne, har også gjort det svært så bra innen vintertriathlon. Sist vinter vant hun NM, tok EM-sølv individuelt og gull på stafetten, og ble nummer fire individuelt i VM og var med på stafettlaget som tok VM-sølv.

-­ Da jeg var yngre var det spesielt håndball jeg drev med, og jeg spilte håndball aktivt i 12 år. Først i Ålesund og deretter på Otta. Men da jeg flyttet hjemmefra i 1999 ble det slutt på organisert trening. Jeg begynte å springe isteden, forklarer Hanne Trønnes om sin idrettslige start.

Etter hvert fikk hun en del problemer med kneet, og fant ut at hun isteden skulle begynne med aerobic på Friskis & Svettis.

-­ Men etter hvert ble jeg litt lei, for jeg er ikke så veldig god når det gjelder koordinasjon av armer og bein. Jeg fikk lyst til å prøve meg på spinning isteden, og etter hvert fikk jeg også forespørsel om jeg kunne tenke meg å være spinninginstruktør, forklarer Hanne som tok imot tilbudet og fremdeles er spinninginstruktør på Friskis & Svettis på Lillehammer.

Smittsomt
Av disiplinene ski, sykkel og løp er det i dag syklingen som har høyest prioritet hos familien Trønnes. Det er også der de gjør det best, og ingenting virker å være bedre enn om det i tillegg skal sykles i bratte motbakker. Trollstigrittet og Nibberittet i Geiranger står fast på konkurranseprogrammet, og det var også via sistnevnte ritt at Hanne Trønnes kom inn i konkurransesyklingen for første gang.

-­ I 2005 ble jeg med faren og onkelen min til Geiranger. De skulle sykle Nibberittet, og faren min mente at jeg burde prøve meg der neste år. Jeg hadde imidlertid ikke så mye tro på at jeg skulle klare å sykle opp alle de bratte motbakkene, men det endte med at jeg stod der på startstreken året etter, fortelle Hanne.

Og alle år siden debuten i 2006 har hun deltatt i Nibberittet. Godt har hun også gjort det, for med unntak av i fjor har hun vunnet alle gangene. I år satte hun at på til ny løyperekord.

Samme året, i 2006, debuterte Hanne Trønnes også i Birkebeinerrittet der hun tok en 4. plass i klassen. Året etter begynte også hennes to søstere med terrengsykling.

Vi har alle tre kommet med som en konsekvens av at faren og onkelen vår begynte å sykle, så det har vært smittsomt, ler Hanne Trønnes. Siden har det ballet på seg, og i fjor vant Hanne også Birkebeinertrippene sammenlagt.

-­ Jeg hadde egentlig ikke tenkt å løpe Birkebeinerløpet i fjor, for jeg følte at jeg ikke hadde trent nok løping til å delta. Men så fikk jeg vite at jeg ledet sammendraget etter rennet og rittet, og bestemte meg for å prøve meg på løpet også, forklarer Hanne Trønnes.

Fjorårets deltagelse i Birkebeinerløpet ga henne en 5. plass i aldersklassen og altså totalseier i Birkebeinertrippelen - uavhengig av aldersklasse.

Av ski, sykkel og løp er det syklingen jeg liker absolutt best, men om vinteren blir det mest skitrening. Jeg sykler ikke så mye utendørs om vinteren, men som spinninginstruktør får jeg jo holdt sykkelformen ved like likevel. Løpingen holder jeg også brukbart ved like gjennom vinteren, men det blir svært lite løping når våren kommer og jeg finner fram sykkelen. Da blir det sykkelritt så å si hver eneste helg fra 1. mai og fram til Birkebeinerrittet, forklarer Hanne.

Uten program
Hanne Trønnes bor nå på Lillehammer og er barneskolelærer, og den lange sommerferien kommer godt med for en aktiv syklist.

-­ Lang sommerferie, midt i den mest hektiske konkurransesesongen, passer meg fint. Dessuten har jeg 80 prosent stilling, og den ekstra fridagen i uka kommer også godt med mellom alle treningsøktene og andre aktiviteter, forklarer hun.

Men verken hun eller faren kan helt gjøre rede for hvor mye de egentlig trener.

- Selv om vi prøver å ha litt struktur på treningene, så følger vi ikke noe fast treningsprogram. Vi trener heller etter følelsen og lytter til kroppen, innleder Olav.

Men de er ute omtrent hver dag, og far Olav trener sammen med døtrene sine så ofte anledningen byr seg.

-­ Jeg jobber som advokat i selvstendig praksis, og med hektiske og lange dager er det fint å komme seg ut på trening etter jobb. Jeg er ute stort sett hver dag, men det hender jeg har noen dager der jeg rett og slett ikke får tid eller føler jeg har behov for en ekstra hviledag, forklarer Olav.

Eldste datter Hanne trener etter de samme prinsippene som faren, men legger inn noen ekstra hviledager i konkurransesesongen for å samle overskudd.

-­ Med årene har jeg dessuten blitt flinkere til å variere treningene og skille mellom rolige og harde økter. Tidligere gikk det litt for fort også på de rolige turene. Jeg bruker heller ikke oppsatte intervalløkter, men en form for naturlig intervall der jeg for eksempel kjører hardt i motbakkene, forklarer Hanne.

Framgang har hun hatt hvert år siden hun begynte å sykle, og det har gitt inspirasjon til å fortsette.

- Det har gått kjempebra hele veien, så jeg vil fortsette å konkurrere så lenge jeg synes det er gøy. Og trening vil jeg for bestandig holde på med. Det har blitt en livsstil der hele familien er med, avslutter Hanne Trønnes. 


Olav Trønnes

Alder: 52 år
Bosted: Otta
Familie: Gift. Tre barn: Hanne (30 år), Tone (27 år) og Mari (23 år).
Yrke: Advokat i selvstendig praksis
Klubb: Ottadalen SK

Utvalgte meritter:
1. plass i aldersklassen i Grenserittet 2010
1. plass i aldersklassen i Birkebeinerrittet 2008
Klasseseier i Nibberittet de seks siste år.
Superbirkebeiner 8 ganger

Hanne Trønnes
Alder: 30 år
Bosted: Lillehammer
Yrke: Lærer på barneskole
Klubb: Ottadalen SK

Utvalgte meritter:
2. plass totalt i Grenserittet 2010
3. plass totalt i Birkebeinerrittet 2010
Gull NM vintertriathlon 2010
Sølv EM vintertriathlon 2010
4. plass VM vintertriathlon 2010
Seier Birkebeinertrippelen 2009
Løyperekord og seier i Nibberittet 2010


Familien Trønnes: Far Olav Trønnes (tv), tvillingbror Erik Trønnes og tre døtre. Hanne foran, Mari (tv) og Tone (th). (Foto: Kondis/Kjell Vigestad)



Fakta om Grenserittet 2010
- 80 km terrengritt fra Strømstad til Halden
- Ble arrangert lørdag 7. august
- Årets arrangement var det 12. i rekken
- Prøveår i 1998 med 114 fullførende
- I år var det totalt 6430 som fullførte, hvorav 968 kvinner og 5462 menn
- Matthias Wengelin, Sverige vant med spurtseier på 2.25.07
- Beste kvinne var Heidi Sandstø, Follo på 2.38.01

 

Deltakerutvikling

År

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Kvinner

 

30

57

71

91

128

174

201

289

493

615

697

968

Menn

 

460

656

784

921

1203

1585

1771

2110

2955

3763

4132

5462

Mosjon

 

44

86

67

98

102

151

214

266

-

-

-

-

Totalt

114

534

799

922

1110

1433

1910

2186

2665

3448

4378

4829

6430