Løpet går gjennom ørken med ekstrem varme , det varmeste i USA, og avslutter med å løpe opp  avsluttes ved 
 Whitney  Portal på 2548 meters høyde , som er et av de kaldeste stedene i USA på denne tiden.

 Løpet kan følges på nett time for time og oppdateringene de siste årene har fungert strålende. Løpet kan i tillegg følges både på Facebook og Twitter. Linker finnes på løpets hjemmeside. Løpets hjemmeside inneholder i tillegg et vell av informasjon både om løperne og tidligere løp. Her er det også masse løpsrapporter.

Det sies om årets felt at det er tidenes sterkeste. 45 av løperne har fullført løpet før og 42 er debutanter. De representerer 16 forskjellige land. I år er det ingen nordiske løpere som prøver seg. Hvert år dukker det opp debutanter som overrasker så vinneren er sjelden utpekt på forhånd.

Mennenes løyperekord ble satt av Valmir Nunes på 22:51:29 i 2007. Jamie Donaldson har damenes rekord på 26:51:33. Også i år kan vi forvente en vinnertid på 22-26 timer.

Flest løpere fullfører mellom 40-48 timer. Makstiden er 60 timer.

For de aller fleste løperne handler det om å fullføre.Plassering er for de fleste ikke så viktig i slike løp.

Både vinneren fra 2008 og 2009 deltar i år : Jorge Pacheco og Marcos Farinazzo. I tillegg kommer undertegnedes favoritt Zach Gingerich som tidligere i år har vunnet Arrowhead Ultra 135 som er et løp med ekstrem kulde. Gingerich har også løpt noen 50 milere i år som kan ta pusten fra de fleste. Han takler absolutt alle forhold. Gingerich ble nummer tre i 2009, men er sterkere i år.                                                                     

Damedeltagelsen i år er større enn tidligere. Jamie Donaldson er igjen storfavoritt. Hun vant i 2008 og 2009 og innehar løyperekorden..Pam Reed deltar også i år etter at hun hadde comeback og fikk en andreplass blant damene i fjor.

Det som er helt sikkert er at det også i år blir et spennende løp. Det er ikke sjelden at lederen av løpet har mer eller mindre kollapset etter 100 miles og blitt løpt fra. Løpet er sjelden avgjort før førstemann når Mount Whitney.

        

 

 

 

 

 

    Zach Gingerich