Etape Bornholm, som i år ble avviklet for 11. gang, har etablert seg som et spennende femdagersløp med stadig stigende popularitet. Arrangøren har satt et tak på maksimum 2200 deltagere, og løpet fulltegnes tidligere og tidligere for hvert år. De satser også på sterk elitedeltagelse og titulerer det som et åpent nordisk mesterskap.

Fra St. Olav til Bornholm
Bølers friidrettsgruppe stilte i ti år på rad lag i St. Olavsloppet. I 2008 klarte vi ikke å stille lag i den krevende stafetten over fire dager grunnet generasjonsskifte. Men som klubb savnet vi det sosiale fellesskapet på sommerturen mellom Trondheim og Østersund og vi ville gjerne finne et alternativ. I fjor dro fem fra Bøler til den idylliske danske øya i Østersjøen og deltok i Etape Bornholm.

Erfaringene var så gode at vi kom tilbake med en betydelig større tropp i år. Deltagelsen i løpsuken lar seg fint kombinere med en familieferie. Det var en viktig årsak til den store deltagelsen fra Bølers side. Seks av våre ti aktive voksne utøvere hadde med seg partnere og barn, og fire av barna deltok i barne- og ungdomsløpene, som går over tre dager. 

En maraton på 5 dager
De fem etappene utgjør til sammen en maraton. Løpene avvikles forskjellige steder på øya slik at omgivelser og underlag varierer fra dag til dag. Dette bidrar til at belastningen med å løpe fem løp på fem dager oppleves som helt overkommelig.

Det er to 10-kilometere og tre etapper på mellom 5.8 og 8.6 km. Løpene starter i halvåttetida om kvelden, Det gir rikelig anledning til å være turist og oppleve øya som feriegjest på dagtid. Bornholm, som har flest soltimer i hele Danmark, har flotte strender og er et eldorado for turer på sykkel og rulleski. Det er en flott ramme rundt alle løpene og TV2 på Bornholm sender direkte fra løpene hver kveld.

Åpningsløpet i Hasle var en rask 10-kilometer på asfalt og grus. Her var Bøler-troppen på hjemmebane siden vi var innkvartert i Hasle Feriepark hele uka. Friområdene lå rett ved leilighetene våre og dannet en trivelig og sosial ramme rundt det hele. Denne lille byen ligger på vestkysten av øya og er meget vakker med sine smale gater omgitt av velholdte hus og hager. Slike byer er mange av på Bornholm, som er et meget populært feriemål med en stor og velsmurt turistindustri.

Den mest spesielle konkurransen i Etape Bornholm er løpet på Dueodde på dag 2 som går langs en av Danmarks flotteste strender på sørspissen av øya. Vi løp helt nede ved sjøkanten før vi avsluttet i løs og finkornet sand opp og ned de danske klitter.
 
Tredje dagen bød på et tøft ”skovløp” i Almindingen, det flotte skogsområdet midt på øya. Det fjerde løpet gikk i idylliske omgivelser nær den gamle festningen Hammershus - Nord-Europas største slottsruin -helt i nordenden av øya. Også denne løypa er kupert, og den knalltøffe avslutningen opp til fyret er meget spesiell med entusiastiske tilskuere helt inntil løypa i reneste Tour de France-stil der den stiger som brattest opp mot Hammeren Fyr.

Så avsluttes det hele med en lettløpt 10-kilometer i ”hovedstaden” Rønnes som dels er gateløp og dels på grus i et parkområde. Etter løpet er det stor bankett med middag, premieutdeling og dans.

Bøler til topps
Bølers lag vant lagkonkurransen etter en spennende duell med danske Hvidovre, som ledet etter første dag. Det er 10 løpere på hvert lag og de åtte beste sammenlagt teller. Bølers - og Norges - raskeste løper ble Øystein Mørk, som oppnådde en sterk 11. plass sammenlagt. Hans ”maratontid” etter de fem løpene ble 2.20.11.

Nest best av de norske ble Tjalves Carl Fredrik Hagen (18 år) på 22. plass. To 47-åringer, Harald Ringen fra Oppegård og Bølers Hermann Bruun, hadde en hard tvekamp hele uka og mange tøffe dueller og ble nr. 31 og 32 blant over 900 menn som fullførte hele Etape Bornholm. Til slutt skilte det 21 sekunder mellom dem etter et sterkt løp av Harald den siste dagen i Rønne.
 
De hadde også en tøff duell med beste dame, danske Anne-Mette Aagard, som til slutt var et snaut minutt bak Hermann med 2.32.22. Aagaard demonstrerte også at det er mulig å løpe fort med meget kort steglengde, men desto høyere frekvens. Hun har deltatt i både EM og VM i maraton for Danmark og ble nr. 19 i EM i 2006 på 2.39.

Selv klarte jeg ikke å ta opp kampen mot disse i år. Mindre løping og tyngre kropp som følge av mer vekt på styrketrening og rulleski kan være en forklaring på dette. Det kan også tenkes at alderen har med saken å gjøre. I år rykket jeg opp i klasse 50-59 år og hadde fordelen av å være yngst i klassen. Dermed ble det en klar klasseseier til tross for at jeg ble utklasset av Hermann og Harald, som jeg inntil nylig har sett på som relativt jevnbyrdige.

En annen norsk klassevinner var Etape Bornholm-entusiasten Svein Sølvberg (62) fra Oppegård IL, som tok en suveren klassseier i klasse 60 år og eldre og vant klassen for tredje året på rad.

Forsidegutter
Aller mest imponerte de norske guttene i klasse 15-17 år med tre norske blant de fire beste sammenlagt. Det ble en suveren seier til Sander Sekkingstad Terum fra Aurland, som avsluttet med 33.56 på 10 km i Rønne. Han og Endre Aamodt, som ble nr. 3, kan du se bilde av på forsiden av Kondis i dette nummeret. 

Carl Fredrik Hagen og Harald Ringen bodde sammen med Bøler-løperne i Hasle og delte ferieleilighet med undertegnede. Vi hadde alle tre med rulleski, og det ble gjennomført flotte staketurer rundt i det Bornholmske landskapet på formiddagene. Treningsglade og allsidige Carl Fredrik hadde også med sin nye racersykkel som han også benyttet flittig. Han er omtrent like god i langrenn, løping og sykling, og vil i årene som kommer bli stadig hardere å bryne seg på i Birkebeinertrippelen. Han hadde god backing fra sin far Svein, som var med både som deltager, sjåfør og støtteapparat på Bornholm.

Det var 80 norske deltakere i årets Etape Bornholm, og etter arrangørlandet Danmark er det Norge som stiller flest deltagere.

Etape Bornholm er først og fremst en trivelig og folkelig massemønstring i idylliske omgivelser, som gjennomføres på en særdeles velsmurt og profesjonelt måte. Å sette av en sommeruke til en virkelig aktiv ferie på Bornholm kan anbefales for kondisjonsinteresserte i alle aldre og på ethvert nivå.

                                                                                                                                                                  Trond Olav Berg