I to år har danskene siktet seg inn på VM i halvmaraton. De startet de med en stor bruttotropp som skulle trene og konkurrere med tanke på best mulig innsats på hjemmebane lørdag 29. mars.Den har etter hvert blitt slanket og ved nyttår var 14 kandidater tilbake som kjempet  om fem plasser for menn og 5 for kvinner i den endelige troppen til VM..

Det har vært lange treninggsleirer og skikkelig oppfølging av løperne. I morgen ca. 14.00 for Christiansborgs slott midt i København ved vi om det er Norge eller Danamark som er best i Norden i halvmaratonløping.

Island stiller også lag, - både for menn og kvinner, men de er blant lagene som må kjempe om å unngå sisteplassen blant de 20 nasjonene som stiller lag for menn og ded 15 nasjonene for kvinner. Sverige stiller med to kvinner og en mann. Finnland med en kvinne og to menn.

Ingressbildet: Zersenay Tadese fra Eritrea er den store VM-kongen og har også verdensrekorden på halvmaraton med 58.23. Han vant VM i halvmaraton fire år på rad fra 2006 til 2009. I 2010 ble det kenyansk seier. Etter det går VM i halvmaraton hvert annet år. Tadese var tilbake i 2012 og vant sin femte VM-tittel og kommer til København som regjerende mester.

Les også:  326 norske klar for VM i halvmaraton  

Du kan følge VM i halvmaraton på NRK 1 lørdag fra kl. 12.30!

Les om Karoline Bjerkeli Grøvdals VM-forberedelser på hennes blogg


Tekst og foto: Kjell Vigestad 

Dansk_tropp_A20G2582.jpg
Norge skal slås: Her er ni av de 10 danskene som skal bli Nordens beste lag i VM, og da er det i første rekke Norge som skal slås både for kvinner og menn. Sverige eller Finland stiller kun med noen enkeltløpere og er dermed ikke med i lagkonkurransen.


Regnet etter perser er Norge hakket foran Sverige:

Damer:
Norges lag:         Personlig rekord:  Danmarks lag:          Personlig rekord:
Karoline B Grøvdal       1.09.41       Jess Draskau-Peterson       1.13.30
Veronika Blom            1.15.53       Anne-Mette Aagaård          1.15.41
Marthe K. Myhre          1.16.58       Anne Holm Baumeister        1.16.30

                                       Lovise L. Batting           1.17.50
                                       Simone Glad                 debutant


Herrer
Norges lag:         Personlig rekord:  Danmarks lag:          Personlig rekord:
Urige Buta                1.01.48      Henrik Them Andersen        1.04.11
Asbjørn E. Persen         1.04.25      Jesper Faurschou            1.04.34   
Øystein Sylta             1.04.43      This Nijhuis                1.05.24
                                       Lars Budolfsen              1.05.36
                                       Abdi Hamin Ulah             1.06.53


Det er sammenlagt tid for de tre beste fra hver nasjon som teller. Tilsynelatende bør Norge klare å slå Danmark både for damer og herrer. Men perser er en ting og dagens formofte noe annet. Tilsynelatende svakeste løper for Danmark er trolig Danmarks sterkeste kort. Somaliafødte Abdi, 21 år gammel, har blitt nordisk mester i terrengløp både i 2012 og 2013, og har potensial for en stor forbedring av persen.

Lamine_Diack_A20G2521.jpg
Friidrettspresidenten: Lamine Diack fra Senegal har ledet det internasjonale friidrettsforbundet siden 2001. Han runder snart 81 år og virket litt redusert. Han kom forøvrig med mange godord til danske friidrettsforbundet for et flott opplegg for mesterskapet.

Zernenay_Tadese_Valeria_Straneo_Wilson_Kiprop_Jess_Draskau-Petersson_A20G2568.jpg
VM-profiler: Fra venstre står Zersenay Tadese, verdensrekordholderen på halvmaraton. Så finner vi Valeria Straneo fra Italia som overraskende tok sølv på maratondistansen i VM i Moskva i fjor og som har løpt halvmaraton på 1.07.46. Nestemann er Wilson Kiprop, som ble verdensmester på halvmaraton i 2010. Så kommer Danmarks sterkeste kort, Tess Draskau-Petersson, som løp på 2,31.43 på maraton i OL i London i 2012. 

Wilson_Kipketer_Kajsa_Bergqvist_A20G2555.jpg
To friidrettsprofiler: Kajsa Bergqvist og Wilson Kipketer skal begge løpe VM-løpet som starter på samme startskudd som VM for menn kl. 12.55.

Både VM-vinner i høydehopp, Kajsa, og danske verdensrekordholder på 800 m, Wilson, har et par maratonløp bak seg og dermed omskolert til kondisjonsidrett. Wilson satser på å løpe godt under 1.30, mens Kajsa har ikke fått løpt på en stund på grunn av en skade, men vil når hun likevel står fremst i feltet og skal være "hare",  prøve å fullføre. 

Også Andreas Thorkildsen er ambassadør for det internasjonale friidrettsforbundet og var på plass på pressekonkurransen i dag. Han skal også stille som hare for VM-løpet, men ga klar beskjed om at han ikke aktet å løpet så mange meterne før han slipper resten av feltet foran seg og kommer seg ut på sidelinja.

Han sa at han hadde trent godt i vinter og var optimistisk med tanke på sesongen. Men han får ikke noe bilde på kondis.no så lenge hans innsats som "hare" ikke blir stort lenger enn et spydkasttilløp.

KnarvikMila på plass - som vanlig
Knarvikmila-stand_A20G2479.jpg
Norges representant: Startnummerutdelingen til VM-løpets 30.000 påmeldte har pågått helt siden tirsdag, og KnarvikMil-general Helge Brekke (t.v.) er på plass med flott stand og reklamevideo, - som eneste norske løpsarrangør.