De+tre+raskeste+i+showrittet+p%E5+Fredriksten+Festning.+Fra+venstre%3A+nr.+3+Martin+Bratland%2C+vinner+Emil+Lindgren+og+nr.+2+Jens+Westergren.+%28Foto%3A+Kjell+Vigestad%29
De tre raskeste i showrittet på Fredriksten Festning. Fra venstre: nr. 3 Martin Bratland, vinner Emil Lindgren og nr. 2 Jens Westergren. (Foto: Kjell Vigestad)

Spektakulær løype
Det+var+god+utsikt+over+Halden+sentrum+for+rytterne+der+de+syklet+langsmed+festnignsmurene+p%E5+Fredriksten.+%28Foto%3A+Kjell+Vigestad%29
Det var god utsikt over Halden sentrum for rytterne der de syklet langsmed festnignsmurene på Fredriksten. (Foto: Kjell Vigestad)
Rammene rundt et utfordrende og spektakulært terrengritt kan neppe bli bedre enn det Fredriksten Festning kunne by på torsdag ettermiddag. Og når værgudene så absolutt var på arrangørens side, var rittleder Kristin Fagereng strålende fornøyd.
– Alle våre forventninger og forhåpninger ble oppfylt. Vi hadde ingen hindringer eller ulykker underveis, og har bare fått positive tilbakemeldinger fra både deltagere og tilskuere. Dette ble et showritt som var utrolig flott å se på, mente Kristin Fagereng etter at alle deltagerne var vel i mål og premieseremonien unnagjort.

Publikum hadde benket seg på og langsmed murene på Festningen Festning da startskuddet gikk klokka seks. Publikum så ut til å stortrives i sola.

Runden som ble syklet var omtrent to kilometer lang og ble totalt syklet ti ganger. Grenserittgeneralen selv, Thor Fagereng, hadde sett ut løypa, og den var videre utarbeidet av Rune Høydal som har 11 verdenscupseire og deltatt i OL både i 1996 og 2000.

Omgivelsene og områdene i og rundt Fredriksten Festning har stort potensial som sykkelarena, og det har blitt ytret ønske om å arrangere MTB verdenscupritt på festningen.
– Festningen er optimal for verdenscup, og et MTB-ritt lagt til arenaen her er ikke utenkelig i framtiden, antydet Thor Fagereng.
OL-oppladning
Emil+Lindgren+fra+Team+Enervit+var+best+i+de+tekniske+partiene+og+vant+ca.+30+sekunder+foran+nr.+2+og+vant+kr+20.000+i+f%F8rstepremie.+%28Foto%3A+Kjell+Vigestad%29
Emil Lindgren fra Team Enervit var best i de tekniske partiene og vant ca. 30 sekunder foran nr. 2 og vant kr 20.000 i førstepremie. (Foto: Kjell Vigestad)
Totalt 18 inviterte deltagere stilte til start i gårsdagens showritt, og feltet bestod av noen av de beste MTB-syklistene i Norge, Sverige og Danmark. Forhåndsfavoritten, svenske Emil Lindgren, fikk tidlig ledelse til konkurrentene, og var oppi 20 sekunders ledelse på det meste. Selv om han tapte noe mot slutten, holdt han unna og kunne sykle inn som seierherre. De påfølgende plassene var det noe jevnere kamp om, og som nummer to kom svenske Jens Westergren. Beste norske rytter ble Martin Bratland på 3. plass.

Og rittets vinner, Lindgren, var godt fornøyd med både seieren, løypa og atmosfæren forøvrig.
– Jeg er for tiden midt i OL-oppladningen og følte jeg kjørte bra i dag. Dette var en fin og teknisk utfordrende løype med mye folk som så på. Seier er alltid seier, og jeg er godt fornøyd med å vinne. Ritt som dette er dessuten bra reklame for syklingen både i Norge og Sverige, mente Lindgren.

I morgen skal han selv delta i det atskillig lengre Grenserittet, og ambisjonene er ikke noe lavere der.
– Målsetningen min er å vinne Grenserittet, men det blir nok hard konkurranse, avsluttet Lindgren.

Og dermed gjenstår det bare å glede seg til lørdagens Grenseritt – enten man skal delta, eller nøyer seg med å være tilskuer.
Bildeserie

Mathias Wengelin. (Foto: Bjørn Johannessen)

Spektakulære hopp. (Foto: Kjell Vigestad)

Geir Lien. (Foto: Bjørn Johannessen)

Opp bratte bakker, her Steffan Repshus. (Foto: Kjell Vigestad)

Christian Poulsen. (Foto: Bjørn Johannessen)

Gjennom porten og inn i Fredriksten Festning. (Foto: Kjell Vigestad)

Emil Lindgren syklet alene i tet stort sett hele veien, og har også ambisjoner om å henge med i teten på Grenserittet. (Foto: Per Inge Østmoen)

Martin Bratland. (Foto: Bjørn Johannessen)

Jens Westergren, Sverige ble nummer to. (Foto: Per Inge Østmoen)

Martin Bratland, Team Etto Høydal to 3. plassen og ble beste nordmann. (Foto: Per Inge Østmoen)

Thomas Chr. Bonne, Danmark ble nr. 4 og beste danske. (Foto: Per Inge Østmoen)

Mattias Nilsson ble nummer 5. (Foto: Per Inge Østmoen)

Håkon Austad ble nummer 6. (Foto: Per Inge Østmoen)

Rune Høydal hadde selv vært med på å lage løypa. (Foto: Kjell Vigestad)

Lars Bleckur, IK Jarl. (Foto: Per Inge Østmoen)

Løypa gikk i publikumsvennlige omgivelser på Fredriksted Festning i Halden. (Foto: Kjell Vigestad)

Geir Lien kom litt nedpå resultatlista i showrennet, men har nok større ambisjoner i Grenserittet som han blant annet vant i 2005. (Foto: Per Inge Østmoen)

Feltet er samler på vei opp brusteinen og til løypas høyeste punkt. Totalt hadde løypa ca. 60 høydemeter for hver runde. (Foto: Kjell Vigestad)

Christian Poulsen fra Danmark. (Foto: Per Inge Østmoen)

Luftige svev. Til høyre ser vi sjefen for Grenserittet, Thor Fagereng, som kontrollerer at det hele går greit for seg. (Foto: Kjell Vigestad)

Even Thorstad, Nes CK. (Foto: Per Inge Østmoen)

Martin Bratland som ble nummer 3. (Foto: Kjell Vigestad)

Noen tok det mer forsiktig gjennom passasjen. (Foto: Kjell Vigestad)

Kristian Torgersen, Team Etto Høydal. (Foto: Per Inge Østmoen)

Idyll over "den hvite broa". (Foto: Kjell Vigestad)

Mathias Wengelin, Sverige. (Foto: Per Inge Østmoen)

Rune Høydahl. (Foto: Bjørn Johannessen)

Emil Lindgren. (Foto: Bjørn Johannessen)

Jens Westergren. (Foto: Bjørn Johannessen)

(Foto: Chalita Oonpang)

Thomas Chr. Bonne. (Foto: Chalita Oonpang)

Mattias Nilsson. (Foto: Chalita Oonpang)

Max Öste-Macdonald. (Foto: Chalita Oonpang)

Steffan Repshus. (Foto: Chalita Oonpang)

Kristian Torgersen. (Foto: Chalita Oonpang)

Mathias Wengelin. (Foto: Chalita Oonpang)

Dagens tre raskeste ryttere flankert av far og datter Fagereng. Både Kristin og Thor var fornøyde med gjennomføringen av showrittet. (Foto: Bjørn Johannessen)