Kjempeløp av Jon Harald Berge i Seoul forrige helg
Jon Harald Berge satte norsk rekord med 249,361 km og løp seg rett inn det internasjonale toppsjiktet på 24 timers. Hans 7. plass er også den beste plassering noensinne av en norsk herreløper i et internasjonalt mesterskap på distanser fra maraton og oppover.
En utrolig disiplinert idrettsutøver!
Da Jon Harald Berge avsluttet sitt strålende løp under VM 24 timers i Seoul den 18.-19. oktober, hadde han tilbakelagt 249,361 km, som ga ham en 7. plass. Han hadde altså ikke bare satt ny norsk rekord, men også levert den beste plassering noensinne av en norsk herreløper i et internasjonalt mesterskap på distanser fra maraton og oppover.
Det som kanskje imponerer mest ved Jon Haralds løp er hans utrolige disiplin. Han kjører sitt eget løp, og virker fullstendig uberørt av hva konkurrentene gjør.
Han faller aldri for fristelsen til å gi på litt ekstra i begynnelsen, når alt går så lett; dermed er han også i stand til å holde samme tempoet gjennom hele døgnet.

De 12 siste timene var bedre enn de 12 første!
Jon Harald hadde 124,7 km etter 12.10. Ettersom han løp over 10 km i timen under hele løpet, betyr det at han må ha hatt litt over 123 km det første halve døgnet, og altså ca 126 km de siste tolv timene. Det sier seg selv at det krever beinhard selvkontroll å holde igjen til å begynne med, og ikke la seg påvirke av at konkurrentene går hardere ut. Og de kreftene Jon Harald ikke svir av de første timene, er veldig gode å ha når det virkelig begynner å røyne på utover natten og morgenen.

En interessant sammenligning.
Det er artig å se på forholdet mellom Jon Harald og de to beste, Ryoichi Sekiya og Fabien Hoblea.
Etter 10,5 timer hadde Sekiya 125,6 og Jon Harald 107,1 km. Mao hadde Sekiya allerede tatt 18,5 km på Jon Harald, som da lå på en beskjeden 35. plass.
Etter 12.10 hadde Sekiya 145,9, Hoblea 138,5, og Jon Harald 124,7 km. Japaneren lå her 21,2 km foran vår mann, Hoblea 13,8 km foran.
Etter 16 timer var Sekiyas forsprang til Jon Harald økt til 24,9 km, mens franskmannens forsprang nå var 12,9 km. Jon Harald hadde avansert til 18. plass. Han lå altså ennå ganske beskjedent an.
Så begynner det å skje noe. På de neste syv timene, fram til 23 timer, økte Sekiya avstanden til Jon Harald med bare 1 km, mens Hoblea hadde økt med 5,6 km til 18,5 km. I disse timene var Hoblea den raskeste i feltet, mens Jon Harald holdt samme fart som storfavoritten, og nå hadde klatret til en sterk 9. plass. I realiteten løp Jon Harald fortere enn Sekiya de to-tre siste timene.
Den siste timen økte Jon Harald farten og løp 12 km. Det er meget sterkt, ikke minst tatt i betraktning at han hadde holdt jevnt god fart i 23 timer. Sekiya nøyde seg med 10 km, mens Hoblea løp 11,5 km.
Jon Harald endte opp med 249,361 km og 7. plass, og satte altså ny norsk rekord. Han slo den gamle rekorden til Jørgen Lien (241,801 km) fra nøyaktig 11 år siden med 7,5 km.

Eneste nordeurpeer blant de ti beste.
En kan merke seg at Jon Harald var den eneste nordeuropeeren blant de ti beste. Det er ingen tvil om at de klimatiske forholdene i Seoul, med høy temperatur og høy luftfuktighet, er vanskeligere å takle for løpere fra Nord-Europa enn for folk fra Sør-Europa og Asia.
Foran nordmannen på listen finner vi f.eks. to japanere, tre franskmenn og en russer. Nå må vi i all anstendighets navn nevne at løpere fra nettopp disse tre nasjonene stort sett dominerer resultatlistene uansett hvor og under hvilke forhold mesterskapene går. Ryoichi Sekiya tok f.eks. sin fjerde VM-tittel siden 2004. Det vitner om hvor sterk Jon Harald er også mentalt når han kan takle slike vanskelige forhold så godt at han setter ny personlig rekord.

God støtte og hjelp fra Berge senior.
Det hører med til historien at Jon Harald fikk utrolig god hjelp gjennom hele løpet av sin far, som var med som støtteapparat. Vanligvis er det Jon Haralds kone som har den jobben. Å ha slik hjelp og støtte betyr enormt mye i et så tøft løp som 24 timers.

En utøver som ikke bare kan bruke beina, men også hodet!
At Jon Harald ikke bare har det i beina, men også i hodet, viser den kjensgjerning at han nå ikke har planer om å løpe 24 timers før om et halvt års tid. Han mener at to 24 timers i løpet av en sesong er nok. Det er åpenbart også riktig, i alle fall dersom man ønsker å prestere på sitt beste!
Vi gratulerer både far og sønn med innsatsen i Seoul!