Heming Leira (54) har vært medlem av Kondis siden 1983 og startet i 1998 opp kondis.no. Før det hadde han jobbet 23 år i Postverket. Leira er initiativtaker til Sognsvann Rundt Medsols, Motbakkeløpene i Maridalsalpene og Øyakarusellen. Som løper har han notert resultater på alt fra 100 m til maraton hvor bestetiden er 2.34.24

 

Vignett-kondiskommentaren.jpg

Det løpes mer og mer oppover i fjellene og rundt i skogene, og sjøl løpene i byene skal inn i skauen slik som i Ecotrail.

Hva så med løping i de ekte urbane strøk? Hva med løpingen i gatene i byene?
Jeg har alltid likt å løpe i byen, beina mine er merka for livet av masse asfalt under skoa. Ja jeg dro gjerne med toget ut i skogen for å løpe hjem gjennom skauen. Det er flott med skauløping også. Vi i Oslo er veldig priviligert i så måte at vi kan gjøre begge deler.

Men byløping det er noe eget med det. Når folk er på utenlandsferier i mer-eller-mindre store byer da setter de som regel stor pris på byløpingens verdier. Ingen bedre måte å bli kjent i en ny by enn å løpe gatelangs.

Dette kan imidlertid også overføres til din egen by.
Hvor godt kjenner du byen din?

Neste gang du kikker på kartet på appen over løypa du har løpt, gå på nett å les opprinnelsen til gatenavnene, les historein om strøket/bydelen du har løpt igjennom.
Velg en annen løype enn du pleier, bor du i en stor nok by kan det hende du oppdager nye steder. Du kan bli turist i egen by. En dag kan du som jeg opplevde forleden; finne en “helrå motbakke” for bakketrening.

Tenk deg hvor mye mer du kan lære om din egen by etter 100 treningsturer i løpet av et år hvor du har lært om gatenavn, strøkshistorie og nye løyper. Ta med deg løpsvenner på nye løpstraseer.

Glem heller ikke å kikke litt opp og rundt. Har du sett så fine utsmykninger mange bygg har? Se på DEN funkisbyggningen!  Jøss den snarveien her har jeg aldri visst om!

Den aller beste tida for løping i gatene er akkurat den tida vi er i nå. Våren! Nå er det herlig å løpe på snøfrie fortau, gatene  feies og står rene og friske og ber om å bli løpt på. Straks kommer påsken og ingenting slår byløping i egen by bedre en det. Aldri er byen så rolig og fredelig, kommer sola kan du nyte god drikke på uterestaurantene etter løpeturen og du merker hvor avslappet folk er. Turtallet på alt og alle er mye, mye roligere.

Etter påsken står så en rekke klassiske byløp på terminlista. Fredrikstadløpet og Sentrumsløpet er to av dem. I fjor kom det nye Holmestrand Maraton inn i byen etter å ha ligget langt ut på landet de første årene.

Kom deg ut i gatene, det er DIN by og skjenk deg sjøl en tanke om hvor langt sivilisasjonen har kommet siden mennesket løp på savannene i Afrika for flere hundre tusen år siden.