Sju tusen på sju fjell
Det er ikke bare fotball og festspill som får folk i Bergen til å gå mann av huse. 7916 mennesker stilte siste søndag i mai opp i 7-fjellsturen. Mandagen etterpå gikk de på jobb med støle lår.

Av Lars Gilberg

Det er mye berg i Bergen. Naturlig nok, ettersom Vestlandets hovedstad blir kalt «byen mellom de syv fjell».

Mens høyfjellsklatrere jakter på «Seven Summits», den høyeste toppen på hvert av verdens kontinenter, kan bergenserne samle de sju referansepunktene i sin horisont på en eneste dag.
Veldig mange velger å gjøre det samtidig.

Søndag ble den gamle deltakerrekorden nesten fordoblet. Derfor ble det stedvis temmelig trangt i løypa. Spesielt på Ulriken, turens høyeste fjell.

– Jeg merket lite til den ampre stemningen som enkelte klaget over. Om man må stå litt i kø, betyr ikke så mye. Selv synes jeg det er moro med alt folket. Det blir mange hyggelige kommentarer og småprat mens man går, sier Egil Kirkevik (40).

Den Oslo-baserte bergenseren gikk søndag 7-fjellsturen for niende gang. Han debuterte bare ni år gammel i 1977. Da gikk han sammen med faren sin. Den gang var Askøy-fjellet med, og det var før øya fikk broforbindelse med fastlandet. Deltakerne måtte følgelig ta båt over sundet.

– Den gang kunne man virkelig snakke om trengsel. Det var vill kamp om å komme seg med i båten, minnes Kirkevik.

Fjellmote

Selv er han en dyktig fjellklatrer, i tillegg til å ha god kondisjon fra skiløping. Begge deler kommer godt med i de bratte fjellsidene i 7-fjellsturen. Rutinerte Kirkevik startet allerede klokken seks om morgenen, for å slippe det meste av køen. Og han var i mål etter sju timer.

– Dette er det desidert beste været vi noen gang har hatt. Det var tørt og godt feste der det var bratt, og det har mye å si både for tiden og for å unngå skader, sier Kirkevik, som flerret av seg T-skjorta allerede da stigningen opp til Løvstakken startet.

– Vet du ka, eg hadde ikkje fotografen i tankene da skjorta forsvant, bedyrer han.

Arrangøren gikk for øvrig tom for T-skjorter i målområdet. De hadde ikke forestilt seg at så mange ville stille opp, og hadde bare produsert 5500 skjorter.

– Vi er nesten målløse. Vi hadde aldri trodd det skulle bli så mange, sier Einar Johan Grieg i Bergen Turlag.

– Det er blitt en trend å gå i fjellet. Det ser vi på motbakkebølgen som går rundt hele Norge, mener Kirkevik.

Teite spørsmål

Kongen av norsk motbakkeløping, Jon Tvedt, var også med i 7-fjellsturen søndag. Ikke overraskende satte han ny uoffisiell løyperekord. Til tross for store utfordringer med å komme forbi folk løp «Tvedten» inn til utrolige 3.41. Tidtaking må man sørge for selv i 7-fjellsturen, om man er interessert i det.

Imponerte gjorde også Hans Jacob Berntsen, som fullførte turen for 44. gang. Kun én deltaker har gjort turen flere ganger enn hele Bergens mosjonsløpsgeneral.

Berntsen gledet seg over de mange unge jentene og guttene som ikke lot seg avskrekke av de lange bakkene på turen. Av dem som deltok i kortvarianten 4-fjellsturen, var over halvparten under 16 år.

Flere hundre unger under ti år gjennomførte turen. En liten gutt som kom til toppen av Løvstakken og rakte fram klippekortet sitt til vakten, ble spurt:

– Hvor gammel er du da?
– Elleve, svarte gutten, nesten litt overbærende.
– Kommer mamma eller pappa da?
– Jeg går med lillebroren min.

For en tilfeldig tilhører var underteksten lett å forstå: Hvor teite spørsmål kan egentlig disse gamle folkene få seg til å stille?

Bare fem fjell?

Et par østlendinger ble også overhørt da de snakket om at de følte seg litt snytt søndag. De påpekte at dette strengt tatt bare er en 5-fjellstur. Etter Ulriken kommer bare ett fjell, sa de, nemlig Rundemanen. Fløyen er bare skulderen av Rundemanen, og ikke noe selvstendig fjell. Og Sandviksfjellet er en klippepost på vei ned fra Rundemanen.

Kanskje Bergen heretter må kalle seg «byen mellom de fem fjell»?

Et eventyr var det uansett. Egil Kirkevik beskriver turen som en happening med god stemning og mye naturopplevelse. Men han innrømmer at han var så sliten at han var kvalm etterpå. Og mandag hadde han så vondt på framsiden av lårene at han hadde problemer med å gå ned trapper.

– Skal du være med neste år?

– Å ja! Jeg kommer til å gå 7-fjellsturen så lenge jeg kan, såframt jeg har helse til det. Og sannsynligheten for at jeg har helse til det, øker jo ved at jeg går 7-fjellsturen, mener den spreke 40-åringen.


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
Juni 2008
ÅRGANG
2008

KONDISARKIVET

oversikt over alle artikler siden juli 1998. Les smakebiter fra 2001 og alle senere
år.