Litt for lekker
Garmin har kommet med en ny GPS- og pulsklokke. Forerunner 405 har stort sett de samme funksjonene som 305-utgaven, men har et smekrere design og en annen betjeningsmåte. Om det dreier seg om et framskitt, kommer an på øynene som ser og fingrene som berører.

For mine øyne som ikke ser bedre enn at de foretrekker store tall, er det større skjermbildet til Forerunner 305 å foretrekke. Sjøl om 405-klokka nøyer seg med å vise tre felt samtidig, blir likevel to av de tre tallseriene klart mindre enn de fire tallseriene som 305 kan vise. Ett er å lese tall når klokka er i ro, men jo større farten blir, jo vanskeligere blir det å få med seg små tall.

Og for mine ikke helt iPhone-vante fingrer er det klart lettere å trykke på tradisjonelle knapper, som 305 har, enn på den berøringsringen som 405 er utstyrt med. Særlig når farten økes ut over vanlig rolig langturtempo, blir det vanskelig å bla i menyen. Heldigvis styres start-, stopp- og mellomtidsfunksjonen fremdeles med vanlige knapper. For å skifte mellom de fire skjermbildene (med tre felt hver) kan en enten trykke på ringen eller legge inn automatisk veksling.

Vanlig klokke

Forerunner 405 er med sine 62 gram 15 gram lettere enn 305. Den ligner mer på en vanlig klokke, og kan i motsetning til 305 også brukes som vanlig klokke da batteriet skal vare i 14 dager dersom GPS-en er slått av. Med GPS-en på varer batteriet i 8 timer som er 1 time kortere enn for 305. For å spare strøm går 405 automatisk over i klokkemodus etter ca. 5 minutter dersom du har stanset stoppeklokka. Det gjør at det ikke bare er å trykke på start og løpe videre om en har fått en stans i treningsturen. En må først hente fram stoppeklokka og gjerne vente noen sekunder på satellittene.

For den som trener én eller to ganger daglig, må Forerunner 405 lades opp annen- eller tredjehver dag. Og med 405 må du huske å lade klokka. Med 305 gikk det hel automatisk da ladinga skjedde samtidig med og i etterkant av øktoverføringa til PC-en via USB-porten. 405 overfører trådlåst til Garmin Training Center eller Garmin Connect. Via Training Center kan en også føre øktene videre til Sporttracks, som byr på utsøkte kart og omfattende analysemuligheter.

Med Forerunner 405 er du også mer avhengig av å få sendt økta til PC-en for å få sett hva du har gjort. Mens du i 305 kunne lese detaljert informasjon om puls direkte fra klokka, må du bruke PC-en for å få fram denne infoen med 405.

Nøyaktighet

Forerunner 405 har også noen fordeler sammenliknet med 305. Den får i snitt inn satellittene hakket raskere enn 305, og jeg har en følelse av at den er noe mer stabil i avstandsberegningen – sjøl om sluttresultatet fort kan bli det samme. Når jeg løper tre runder rundt Sognsvann med 405 er tendensen at rundene i litt større grad legger seg oppå hverandre (når jeg studerer kartet etterpå) enn det de gjør med 305. På gårsdagens Sognsvann Rundt Medsols viste den følgende km-lengde på de 3 x 3 + 0,258 kontrollmålte kilometerne:

999 m – 1,00 km – 972 m – 262 m = 3,23
990 m – 995 m – 1,01 km – 251 m = 3,24
973 m – 981 m – 986 m – 259 m = 3,20

3-runder'n som er kontrollmålt til 9,77 km, ble av 405 målt til 9,68 km. En må ta med i beregninga at løypa rundt Sognsvann ikke er særlig GPS-vennlig med ganske mange skarpe svinger og en god del vegetasjon. På rett fram-strekninger i åpent landskap vil avviket være mindre. Blant høyhus i byer eller i trange dalføre blir feilmarginen igjen større.

Utseendemessig vil også de fleste se på 405 som et framskritt. GPS-mottakeren ligger i overgangen mellom selve klokka og reima, og det gjør reima mindre fleksibel enn på klokker flest, inkludert Forerunner 305. Har du omkrets på armen som ikke avviker alt for mye fra en standard på 18 cm, vil den passe fint.

Antakelig vil det være lettere å like Forerunner 405 for den som ikke har hatt – og blitt begeistret for – Forerunner 305 på forhånd. Om en slipper å sammenligne, er det lett å bli fascinert over alle mulighetene 405 har. Pulsmåleren er stabil om den fuktes godt (for min del må såpe eller barberskum til). GPS-en faller aldri ut (med mindre en løper innendørs eller gjennom lange tunneler). Klokka har en finne tilbake-funksjon som kan være til god hjelp når en løper på ukjente trakter. Fot- og kadenssensor er tilleggsutstyr, og klokka vil også fungere fint for f.eks. langrenn og padling. Menyene er logisk oppbygd, men før en blir vant, kan det ta litt tid å finne fram i overflodet av funksjoner.

Målgruppe

Mens Forerunner 305 retter seg mot hardbarka treningsfreaker, appellerer 405 mer til den delen av mosjonsmarkedet som også vektlegger design. Hva en vil velge, har også en økonomisk side. 405 koster hos Løplabbet 3200 kroner (2720 kroner for Kondis-medlemmer), som er 600 kroner over prisen for 305.

Om en allerede har en 305, kan jeg ikke se noen grunn til å bytte. Men jeg er fullt innforstått med at andre kan se ting jeg har vondt for å se. Som for eksempel de minste talla på Garmin Forerunner 405 i 3.30-fart.

Runar Gilberg


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
Juni 2008
ÅRGANG
2008

KONDISARKIVET

oversikt over alle artikler siden juli 1998. Les smakebiter fra 2001 og alle senere
år.