Konkurransesko
Våren og sommeren er høysesong for konkurransesko. Den gode følelsen du kjenner når du får de lette skoa på beina er ubeskrivelig, og for de fleste er konkurransesesongen godt i gang allerede. Kondis har testet et variert utvalg av det som finnes på markedet innen konkurransesko.

Av Bjørn Johannessen

Grovt sett kan løpesko deles opp i tre kategorier: mengdetreningssko, lettvektssko og konkurransesko. Det finnes ikke noe absolutt skille mellom de tre kategoriene, de kan skli litt over i hverandre. Det som er med på å kategorisere dem er faktorer som støtdemping, stabilitet, vekt, slitestyrke og (den subjektive faktoren) løpsfølelse.

Konkurransesko kjennetegnes ved at de har lav vekt, begrenset støtdemping og lav profil i mellomsålen. Sistnevnte faktor gjør dessuten at skoene har liten stabilitet i form av pronasjonskontroll. Siden konkurranseskoene er gjort så lett som mulig er slitestyrken og holdbarheten redusert i forhold til en tyngre og mer robust sko. Til gjengjeld er den lette og gode løpsfølelsen i en konkurransesko på topp, men det krever tilvenning og opptrening dersom du ikke har brukt denne typen sko tidligere.

Tilvenning
Konkurransesko er først og fremst beregnet for lette og godt trente løpere, men ved tilvenning er det ingenting i veien for at du kan benytte konkurransesko selv om du ikke føler du passer helt inn under førstnevnte kategori løpere. Er du kun vant til å bruke mengdetreningssko, er det imidlertid lurt å gå veien om lette treningssko før du eventuelt prøver deg på konkurranseskoene. Og prøver du deg på konkurransesko for første gang, så unngå de aller letteste og mest ekstreme i starten.

Den lave profilen på mellomsålen til konkurranseskoene krever at du er sterk i leggene. Styrken i leggene kan trenes opp nettopp ved å løpe med konkurransesko, men da ved gradvis tilvenning og i små doser av gangen. Ha progresjon i tilvenningen, og benytt de i første omgang på korte treningsturer. Deretter kan de benyttes til kortere konkurranser.

For godt trente løpere kan imidlertid konkurransesko brukes både på trening og i konkurranser helt opp til maraton.

Vekt
Når det gjelder konkurransesko, så kan skoens vekt være en faktor av betydning. Vekt og løpsfølelse har en viss sammenheng, men det finnes også sko som føles lettere enn hva vekta viser nettopp fordi løpsfølelsen er veldig god. Og motsatt: ikke optimal løpsfølelse gjør at skoene føles tyngre enn hva de egentlig er.

Alle skoene vi har testet er veid på samme brevvekt, og alle i skostørrelse 42. Skoenes oppgitte vekt er i denne testen dermed direkte sammenlignbare og uavhengig av hva leverandøren har oppgitt i sine spesifikasjoner.

11 forskjellige
Kondis har testet 11 forskjellige konkurransesko. En konkurransesko har typisk en vekt rundt 200 til 240 gram, men det er som tidligere nevnt ingen absolutte grenser mellom konkurransesko og lette treningssko.

Vi har også testet noen såkalte superlette konkurransesko. Dette er ekstreme sko som har vekt godt under 200 gram, faktisk helt ned mot 100 gram. I tillegg til gateløp, kan de superlette skoene være et alternativ til piggsko for baneløping. Vektmessig er de faktisk lettere enn hva piggsko er.

Avslutningsvis har vi også testet to konkurransesko spesielt beregnet for terrengløping. Skoene er selvfølgelig lette, men har dessuten et grovere mønster i yttersålen for bedre grep i terrenget. Denne typen sko kan også være et godt alternativ for de etter hvert så populære motbakkeløpene.

En skoomtale vil alltid, i større eller mindre grad, gjenspeile testerens subjektive mening om skoen. En annen løper kan derfor sitte igjen med et annet inntrykk av samme sko. Siden vi alle har forskjellige føtter er det dessuten vanskelig å si noe konkret om skoens passform. Den må hver enkelt prøve seg fram til selv. Skotestene som her presenteres er basert på inntrykket etter noen mils løping. Slitestyrken, etter lang tids bruk, er ikke testet.

Og dermed gjenstår det bare å ønske lykke til med skovalget og årets konkurransesesong!
-------------------------------------------------------------
Bli medlem og les alle 11 tester!


Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
Juni 2008
ÅRGANG

2008

KONDISARKIVET

oversikt over alle artikler siden juli 1998. Les smakebiter fra 2001 og alle senere
år.