Aktive føtter trenger omsorg
Du som trener, vet hva føttene kan utrette for deg, så med takknemlighet og riktig stell vil du dra maksimalt ut av dem. Her er noen generelle tips om pleie og fottøy samt litt om de aller vanligste problemene du kan støte på.

Av Anne M. Bøyum, autorisert fotterapeut

Til føtter som dusjer ofte, trengs mild såpe og tørk. Her slurves det mye! I fuktig miljø trives soppsporer og vortevirus, og disse bosetter seg gjerne mellom tær som ikke er tørket skikkelig. Derfor; vær ekstremt nøye når du tørker føttene, særlig mellom tærne. Smør gjerne med en egnet fotkrem (unntatt mellom tærne), kle på dem rene sokker i et fuktabsorberende materiale og putt dem i tørre sko. Slik kan du forebygge ubehageligheter og problemer som trenger behandling.

Sko

Det finnes et stort utvalg av gode sko på markedet. Be om hjelp til å finne riktig sko til din fot, ditt bruksområde og underlag. Blir speilkasse/tredemølle brukt i butikken, kan du regne med at hjelpen er god. Om skoene klemmer eller ”butter”, ikke kjøp dem. Fottøy skal passe helt og være behagelige fra første stund. Å ”gå inn” nye sko er ikke å anbefale; de vil uansett gi deg problemer!

Trener du daglig, bør du ha to par til samme formål, for skoene bør være helt tørre før du tar dem på igjen. Ta ut såler, tørk og bytt!

Hard hud

Hard hud på hæler og forfot er et vanlig problem på aktive føtter. Årsakene kan være flere, men under løping belastes hælene med flere ganger kroppsvekten når de treffer bakken. Huden beskytter knoklene under ved å legge ekstra hud der belastningen er størst. Slik oppstår ”hudkaker” som blir tykkere og tykkere. Hælene blir da smertefulle og ofte dannes sprekker i huden.

For å unngå sår og sprekker bør du passe på at huden ikke blir for tykk. Sørg for god støtdemping fra sko og såler og bruk eventuelt en sandpapirfil av og til. Mye filing stimulerer imidlertid huden til å produsere mer hud, så dette bør ikke overdrives.

Siden hard hud er kroppens forsvarsmekanisme mot skader på underliggende vev, knokler og ledd, kan det at du er mye plaget av hard hud, være et tegn på at du utsetter føttene dine for feilbelastninger. Det bør tas på alvor.

Stortå

Stortåa er den du sparker fra med. Pass på at den kan beveges opp og ned inni skoen. Det skal være plass til to fingre på høykant på stortåplassen. Løpere, og særlig skiløpere, er utsatt for problemer med stortåen (støt framover). Sørg også for riktig klipp av neglen slik at den ikke gror ned i kantene og skaper infeksjon. Klipp neglen rett over og ikke for kort, og avrund hjørnene!

Komplisert og enkelt

Å gi føttene litt ekstra oppmerksomhet er både velfortjent og økonomisk. En fot inneholder 26 knokler, 33 ledd og 18 muskler. Alt dette skal jobbe sammen for å gi deg nytte og glede, og i utgangspunktet skal føttene være smertefrie. Hvis du får smerter eller ubehag, enten det gjelder skjevheter, plattfot, hud- eller negleproblemer, kan en autorisert fotterapeut hjelpe deg med dette. Terapeuten kan også sjekke tilstanden i gang-/løpemønstret ditt, diagnostisere feilstillinger som kan gi symptomer i knær, hofter og rygg. Vedkommende vil også kunne foreslå forebyggende øvelser og gi veiledning i riktig egenpleie og behandling av allerede oppståtte problemer som sopp, vorter, torner, tykke negler, hard hud, sprekker, bare for å nevne noe.

Til slutt vil jeg bare ønske Kondis-leserne og deres undersåtter en sprek og lykkelig sommer, og minne om at mishandlede føtter kan gi dere en grusom hevn!



Gode råd til egenpleie

Tørk føttene godt etter dusj og bad. Bruk fottøy og sokker av materialer som absorberer og transporterer bort fuktighet. Smør føttene med en egnet fotkrem. Klipp neglen riktig og fil bort hjørner for å unngå sår på tærne ved siden av.



Feil eller fakta om fothelse

1. Hovne, røde tær, og smerter rundt tåneglen er tegn på inngrodd tånegl
Fakta: Tånegler skal ikke være smertefulle. Hevelser rundt neglen er ofte tegn på at huden har en betennelse.

2. Tånegler skal rundes av i kantene under klipping
Feil: Hjørnene skal være synlige etter klipping. De fleste inngrodde negler skyldes at neglen er klippet feil.

3. Kvinner lider oftere av fotplager enn menn
Fakta: Studier viser at kvinner lider fire ganger mer av fotplager enn menn. Plagene skyldes som oftest fottøyet.

4. Sko må gås inn for å bli behagelige
Feil: En sko som er riktig tilpasset din fot, skal være komfortabel fra starten av. En sko som er ukomfortabel under prøving i butikken, vil mest sannsynlig forårsake smerter under bruk, og kan i verste fall skade føttene dine.

5. Fotsmerter er helt naturlig, og alle må regne med å oppleve dem av og til
Feil: Fotsmerter er ikke naturlig og bør undersøkes dersom de er kraftige, eller vedvarende

6. Føttene kan produsere opp til en stor kopp med fotsvette i løpet av en dag
Fakta: Føttene har ca. 250.000 svettekjertler som kan produsere så mye som 2,5 dl svette i løpet av en dag.

Kilde: FIP (Féderation Internationale Des Podologues)



Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
Juni 2008
ÅRGANG
2008

KONDISARKIVET

oversikt over alle artikler siden juli 1998. Les smakebiter fra 2001 og alle senere
år.