Imponerende om løpingens verdenshistorie
Thor Gotaas, som har elleve bokutgivelser bak seg, har med boka "Løping, en verdenshistorie" gjort en bragd som trygt kan sammenlignes med de store idrettsprestasjonene han forteller om.

I forordet skriver Gotaas at boken bærer preg av at den er skrevet av en europeer som ser verden fra Skandinavia. Det er uunngåelig, akkurat som at boken preges av forfatterens preferanser og fascinasjon når persongalleri og hendelser er valgt ut. Som tittelen antyder, Løping, en verdenshistorie, gir ikke boken seg ut for å være noe annet enn én versjon av verdenshistorien om løping, nemlig forfatterens.

Denne redeligheten fra forfatterens side går som en rød tråd gjennom hele boka og skaper tillit hos leseren.

Allerede innholdsfortegnelsen er imponerende!

Når man leser innholdsfortegnelsen, får man et inntrykk av hvor omfattende denne framstillingen av løpingens historie er. Man får også en liten anelse om hvor mye og grundig forskingsarbeid som ligger bak. Gotaas har lett fram og studert en utrolig mengde kilder og gjort et imponerende solid utvalg. Han hadde opprinnelig skrevet 700 sider, som etter sikkert mange og vanskelige overveielser er skåret ned til 367. For meg var det en stor skuffelse å bla om til side 368 og oppdage at det ikke var mer! Det vil si det følger 30 sider med litteraturhenvisninger og noter. Denne mengden av dokumentasjon styrker selvsagt også bokas troverdighet.

I tillegg har han snakket med en rekke mennesker, ikke minst i Storbritannia, hvor han blant annet hadde mange og lange samtaler med den tidligere toppsprinteren Peter Radford, som har gitt ham mye verdifull informasjon.

La meg nevne noen av kapitlene, bare for å gi et lite inntrykk av mangfoldet i boka:
”Løping - en menneskelig uregenskap”, ”Elefantløp og kinesiske eventyr”, ”Vedding, klokker og sopelimer”, ”Bøffelhjerte til frokost”, ”Ekstra lange løp som nasjonsbygging”, ”Tvilsommer raseteorier”, ”I statens tjeneste”, ”Drømmemila”, ”Maratondamene”, ”Stjerner, business og doping”, ”Løpe med Zen”, ”Løpesteget ut av fattigdom"…

Løping som yrke

Internasjonale og nasjonale toppløpere i dag er med meget få unntak profesjonelle. De har løpingen som yrke over kortere eller lengre tid av sitt liv. Men dette er ikke noe nytt. Tvert imot, løping som yrke (for menn) har vært kjent siden oldtiden.

I det gamle Hellas hadde man profesjonelle løpere som ble brukt som budbringere av både stater, byer og velstående private. Den mest kjente var Feidippides som løp fra slagmarken ved Marathon til Aten i år 490 f.Kr. med budskapet om at atenerne hadde beseiret den persiske invasjonshæren og så falt død om på trappen foran byens rådhus. Alt dette ifølge en utrolig seiglivet myte som det ikke finnes noen historisk dokumentasjon for. Derimot synes det historisk dokumentert (Herodot) at den samme Feidippides før slaget løp 25 mil fra Aten til Sparta med bønn om hjelp.

Det store og mektige Inkariket i Sør-Amerika hadde også profesjonelle løpere, ansatt av staten for å bringe nyheter til og fra Inkaen. Det var dødsstraff for å hindre en budbringer i å komme fram.

Også de gamle kineserne og indianerstammer i Nord-Amerika brukte spesialtrente løpere som budbringere. Forfatteren gir mange levende skildringer av hvordan disse løperne ble herdet og trent, ikke bare fysisk, men ikke minst mentalt, for å tåle langvarige og tøffe utfordringer. De måtte ofte klare seg i dagevis med den maten de greide å finne, og de var ofte nødt til å løpe om natten for ikke å bli oppdaget av fiender.

Løping i kultur- og religionshistorisk perspektiv

”Da Melkeveien oppsto, ble den laget som en løpebane – derfor løp apasjene hver høst.”

For Gotaas er ikke løpingens historie først og fremst en beretning om rekorder og mesterskap, eller stadig nye treningsmetoder, selv om dette også er viet stor plass. Han setter løpingen inn i et kultur- og religionshistorisk perspektiv og viser hvordan mennesker i ulike kulturer og med forskjellige religioner opp gjennom historien har hatt løping som en fast og viktig bestanddel av sine liv.

Hos mange folkeslag har løping inngått i deres religiøse ritualer, og i mange stammer og etniske grupper var løping et viktig element i oppdragelsen for å gjøre først og fremst guttene, selvsagt, sterke, utholdende og i stand til å møte voksenlivets mange og tøffe utfordringer, ikke minst som krigere. Det å vinne en løpskonkurranse ga status og bidro ofte til å styrke en ung manns aksjer på ekteskapsmarkedet. Det kunne også styrke hans muligheter til å oppnå innflytelsesrike posisjoner i samfunnet. Løperne hadde et meget ansvarsfullt og til dels farefullt yrke, som også ga respekt og status i samfunnet

Ble den første ”drømmemila” løpt i 1770?

I avsnittet ”Fakta eller oppspinn?” refererer Gotaas til professor Peter Radford som mener å ha belegg for å hevde at en gateselger ved navn James Parrott i London løp en engelsk mile på under fire minutter den 9. mai 1770, for å vinne et veddemål om 15 guineas mot 5 guineas.

Radford har flere lignende godbiter å by på, og Gotaas serverer dem på en måte som gjør at leseren ikke uten videre avfeier dem som fantasier, men virkelig begynner å reflektere over om det faktisk ikke kan være hold i påstandene.

Gotaas trekker her inn hvordan folk levde og arbeidet på den tiden, ikke minst på landsbygda hvor hardt fysisk arbeid hørte til dagens orden. Og løping ga den gangen, som nå, muligheter for en del til å tjene til dels gode penger.

Også kvinner fikk løpe langt

Det er meget interessant å lese at kvinnene på mange måter faktisk hadde større muligheter til å delta i lange løp på f.eks. 17- og 1800-tallet enn de hadde fram til 1970-årene. I boka fortelles det om kvinner som kunne løpe opp til rundt 140-150 km på et døgn, for å tjene penger. Å se unge jenter og kvinner løpe 200 og 400 meter var ganske vanlig i datidens England. Motivasjonen var som regel tanken på premiene som kunne være både klær og penger.

En annen form for løping forfatteren skriver om, er nakenløping, som var både utbredt og populært i flere land i Europa i middelalderen, ja faktisk fram til 1700-tallet. Og det gjaldt både menn og kvinner. Dette forekom først og fremst i England og Italia, og det interessante er at kirken stort sett aksepterte det.

Løping i moderne tid

Når Gotaas skriver om løpingens historie fra det 20. århundre, vil nok mange av leserne – i likhet med undertegnede – føle seg mer på ”hjemmebane”. Dette har vi både lest og hørt mye om. Den moderne idrettens og løpingens oppkomst er grundig beskrevet i et verdensperspektiv. Det samme gjelder også framveksten av joggebølgen.

Forfatteren tar også opp en del emner vi kanskje ikke kjenner så godt til. Ikke minst gjelder vel dette det han skriver om afrikanske løpere. Han legger ikke skjul på hvordan mange av dem ble utnyttet av smarte "managere" fra USA og Europa, og hvordan noen av dem ikke greide omstillingen fra et fattig liv på hjemstedet til et liv på stadig reisefot fra det ene stevnet til det andre, med litt for mye penger og altfor mye alkohol. Men Gotaas nøyer seg med å beskrive afrikanernes triumfer og nederlag, han dømmer ingen. Som ellers i boka, preges framstillingen av forfatterens varme og evne til å forstå.

I kapitlene om doping legger ikke Gotaas fingrene i mellom, og det tjener til hans ære at han ikke, som enkelte har for vane å gjøre, beskylder noen for å være verre enn andre.

En norsk forfatter som skriver om løping, kan selvsagt ikke unnlate å nevne Grete Waitz og Ingrid Kristiansen og deres betydning for utviklingen av langdistanseløping for kvinner. Den store beundringen og respekten han viser i forhold til Grete, deles uforbeholdent av anmelderen av denne boka.

Høydepunkter i boka

Det er umulig å si hva som er bokas høydepunkt(er). Hele boka er et eneste stort høydepunkt. Men det er klart at det han skriver om Grete Waitz, og om Henry Rono og en del av de andre kenyanske løperne, gjør et sterkt inntrykk.

Boka "Løping, en verdenshistorie" er ikke bare for løpere og andre som er interessert i løping. Også mennesker som er opptatt av kulturhistorie, religion og samfunnsspørsmål, vil finne atskillig interessant stoff i boka. Løpeturen får ny og utvidet mening etter å ha lest boka. Den bør derfor selvsagt ha sin plass i bokhylla til alle som er interessert i løping.

Thor Gotaas har den egenskapen at han forener en enorm kunnskapsmengde med en sjelden evne til å gjøre framstillingen levende. I tillegg til all den spennende informasjonen boka byr på, er dette rett og slett god, meget god litteratur.

Per Lind

Medlemspris: 330 kr (inkludert porto)
Bokhandelpris: 379 kr

Boka kan bestilles fra Kondis-kontoret. Send en e-post til Kondis med din bestilling.

Bli medlem! Les en rekke andre bokomtaler og produktomtaler. Få 9 feite Kondisnumre hvert år!
Les om alle medlemsfordeler og tegn abonnement!
NOVEMBER 2008
ÅRGANG
2008

KONDISARKIVET
oversikt over alle artikler siden juli 1998. Les smakebiter fra 2001 og alle senere år.