Det er langløypa, som i år var på 170 km og hadde 9600 høydemeter stigning/fall, som er det virkelige Ultra-Trail Mont Blanc. Den går rundt hele det veldige fjellmassivet, gjennom tre land, og det er her storparten av verdens aller beste terrengultraløpere møtes.

Det er også langløypa som har flest deltakere, og i år starta 2369 løpere - trass i kaldt høljregn ved start og værprognoser som fortalte om snø i de høyere partia av løypa. Til tross for at alle som starter må ha fullført krevende kvalifiseringsløp på forhånd, var det bare 1139 løpere  - 47,7 prosent - som klarte å ta seg til mål innafor maksimaltida på 46 timer. 

Bernt Bratsberg jubler etter å ha fullført Ultra-Trail Mont Blanc. (Foto: Sharon Broadwell)

Bernt Bratsberg, som i vår fullførte det nesten like lange Western States 100 miles på drøye 23 timer, brukte nå 40 timer og 44 minutter. Det holdt til en 507. plass totalt og en 55. plass i klassen. 

Ektefelle Sharon Broadwell forteller at Bernt hadde det tøft med et vondt kne og dårlig mage, men at målgangen og finisher-vesten var verdt alle plager underveis. I fjor var Bernt den første som ble stansa av arrangøren da de på grunn av uvær avbrøt CCC bare 17 km fra mål, og det gjorde det nok ekstra godt for Bernt å fullføre i år.

Islendingen Borkur Arnason som bor i Hammerfest løp meget bra og kom i mål på 35.22.57 og ble nummer 162. Oslo-bosatte Jin Cao stod av allerede etter ca. to mils løping. Han slet med næringsinntaket på grunn av kvalme, men deppa ikke over at det ikke gikk denne gangen.

- Det går fint, nå gleder jeg meg til Nordmarkstraver'n om ei uke, fortalte han da Kondis møtte han i Chamonix lørdag.

UTMB ble utsatt med 5 timer på grunn av kraftig nedbør, vind og kulde. Løypa ble også lagt om mot slutten slik at to fjelloverganger ble unngått. I stedet måtte løperne ned i en djup dal, og samla sett ble løypa fire km lenger og minst like bratt.

Herreklassen var mer spennende enn på mange år med fire løpere samla til omtrent tre fjerdedeler av løpet var unnagjort. Kilian Jornet var imidlertid den som hadde mest  å gå på og vant på 20.36.43, knappe 9 minutter foran sin spanske landsmann Iker Karrera.

 26/08/2011- Refuge Bertone (ITA)JORNET BURGADA	Kilian (SPA) et KARRERA ARANBURU Iker (SPA)© The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®-Pascal Tournaire
De to spanjolene, Kilian Jornet (til venstre) og Iker Karrera, holdt lenge følge i årets Ultra-Trail Mont Blanc. Til slutt sa den yngste takk for følget og løp fra med et lite ti-minutt. (Foto: Arrangøren)

UTMB - 170 km og 9600 høydemeter  
     
Menn    
1 JORNET BURGADA Kilian SE H  20:36:43
2 KARRERA ARANBURU Iker SE H  20:45:30
3 CHAIGNEAU Sebastien SE H  20:55:41
...    
162
507
ARNASON Borkur SE H
BRATSBERG Bernt V2 H
35:22:57
40:44:11
     
Kvinner    
1 HAWKER Elisabeth SE F  25:02:00
2 MARTINEZ URRUZOLA Néré SE F  27:55:34
3 PICEU AFRICA Darcy SE F  28:30:28


Alle resultater

Video fra UTMB som viser forholda ved Col de Seigne

Reportasje fra TDS

Reportasje fra CCC

26/08/2011-CHAMONIX (FRA)- Depart UTMB© The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®-Pascal Tournaire
Regnet hølja ned, men stemningen var stor blant både løpere og tilskuere da UTMB endelig kom av gårde klokka 23.30 fredag kveld. (Foto: Arrangøren) 

26/08/2011- Notre Dame de Belledone (FRA)© The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®-Pascal Tournaire
Trass i det ufyselige været var det mange som hadde tatt turen ut i natta for å følge løperne. Løperne fikk bruk for det det tøyet de er pålagt å ha med i sekken eller på kroppen. (Foto: Arrangøren)

26/08/2011- Refuge Bertone (ITA)© The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®-Pascal Tournaire
Liz Hawker fra Storbritannia er en ultraener som har vunnet både VM 100 km og Ultratrail Mont Blanc. Men det er i fjella hun føler seg aller mest heime, og nå vant hun UTMB for fjerde gang. (Foto: Arrangøren) 

26/08/2011-UTMB- Arete Mont Favre (ITA) - Jez BRAGG© The North Face® Ultra-Trail du Mont-Blanc®-Franck Oddoux
Jez Bragg, også  han fra Storbritannia vant i fjor, men i år fikk han det etter hvert tungt og var blant dem som ikke kom til mål. Noen fine naturopplevelser fikk han likevel med seg. (Foto: Arrangøren)


Til slutt var det Kilian Jornet som kunne motta folkets hyllest da han var tilbake i Chamonix etter over 20 timers løping. Etter tre seire er spanjolen blitt en meget populær mann, og det hjelper også godt at han har bosatt seg i Chamonix' naboby, Les Houches. (Foto: Arrangøren)


20 timer etter vinneren, men i god avstand fra maksimaltida, nærmet Bernt Bratsberg seg mål. Med vondt kne var stavene gode å ha ned de bratte og ulendte stiene. Det tar på å holde det det gående gjennom to netter og to dager uten søvn. Likevel står folk i kø for å delta, og det vil de nok også gjøre når Ultratrail Mont Blanc til neste år arrangeres for tiende gang. (Foto: Sharon Broadwell)