Nytt i år i Fredrikstadmarka Rundt er:

Nordea´s Barneløp

6- 10 år 500m Startavgift kr. 20.-

Ungdomsløp

11- 16 år 1km Startavgift kr. 50.-

13- 18 år 3km Startavgift kr. 50.-

Fredrikstadmarka Rundt

Invitasjon

Samleside / Reportasjer med resultater fra tidligere år.

Forhåndspåmeldte

Fredrikstad Maraton

Invitasjon

Samleside / Reportasjer med resultater fra tidligere år.

 Forhåndspåmeldte

 

Fra starten på fjorårets Fredrikstad maraton. (Foto: Bjørn Johannessen)

Velkommen til Fredrikstadmarka Rundt og Fredrikstad Maraton

Hei, gamle og nye løpervenner!
 
Så er det igjen klart for 2 av løpssesongens høydepunkt: Fredrikstadmarka rundt og Fredrikstad maraton. Løpsinteressen er sterkt stigende, og i tillegg til de gamle traverne, håper vi å se mange nye fjes i de lettløpte og trivelige trasèene våre. I år har vi også tilbud til de yngste med barneløp samt 1 km og 3 km for ungdom.
 
Fredrikstadmarka rundt er en av de virkelige klassikerne blant norske skogsløp, og søndag 10. oktober arrangeres løpet for 37. gang. Løypa er 20 km, og går i sin helhet på sti eller grusvei i småkupert skogsterreng. Mange sterke løpere har vært med her opp gjennom årene, men Fredrikstadmarka rundt er nok først og fremst et breddearrangement. Løpet er kjent for hyggelig atmosfære og flott løpstrasè, og et greit gjennomført løp i disse omgivelsene er nok motivasjon god nok for mange. Men skulle du ønske noe ekstra å bryne deg på, er løyperekorden for herrer 1.07.08. Den tilhører Mats Haldin og er fra 2002. Jorunn Rekkedals rekord i dameklassen er fra 1994 og lyder på 1.16.17.
 
Lørdag 23. oktober ønskes du velkommen til den 10. utgaven av Fredrikstad maraton. Altså kan vi feire et aldri så lite jubileum. Løpet har egentlig en lengre tradisjon, men lå nede en periode på 1990-tallet. I 2001 gjenoppsto løpet i ny løpstrasè som fortsatt benyttes. Fredrikstad maraton løpes som 3 like runder à 14km, pluss 195m, for å få korrekt distanse. Drøyt halve trasèen har asfalt, resten er gode grusveier. Trasèen regnes som ganske lettløpt, og mange har oppnådd sine bestetider nettopp her. Mats Haldin har løyperekorden her også. Den satte han i 2006, og rekorden lyder på 2.36.53. Blant damene har Rigmor Arge så langt vært raskest med tida 3.13.23. Også denne rekorden er fra 2006. 
 
Her er en kort beskrivelse av trasèene:
 
 
Fredrikstadmarka rundt:
På grunn av anleggsarbeid i løpstrasèen, måtte vi i fjor gjøre et par mindre endringer på løypa. Ut fra start ble det løpt en sløyfe på 1170m før man kom inn i den originale trasèen. Dette skulle kompensere for en nødvendig forkorting mot slutten av løpet. Omleggingen gav lik distanse og tilsvarende terreng og underlag, så avviket i løpstid skulle være ubetydelig. Fjorårets resultater bekreftet dette. Endringene fungerte i tillegg så godt at vi har tenkt å gjøre dem permanente. Vi har snakket med mange av fjorårets deltagere, som også synes dette er en god idè.
 
Så derfor starter årets løp med en snartur i lysløypa mot Stjernehallen, før vi svinger nordover langs 2. dam i Bjørndalen, og inn i den originale trasèen ved Skytterhuset. Derfra følger vi lysløypa med lettløpt grusunderlag fram til passering 3 km. Her kommer vi inn på trasèen til det kjente karuselløpet Borredalen Rundt, og nå blir terrenget mer utfordrende. Ved ca 3,5 km stiger løypa markant, og underlaget blir mer teknisk krevende med røtter og flåfjell. Rett før passering 6 km får vi en kort strekning med skogsbilvei, før løypa igjen svinger ut i terrenget. Nå følger vi myke, nåledekte stier i flott skogsterreng fram til første drikkestasjon ved 10 km. Da er vi på løypas laveste punkt (30 moh), og her starter det eneste virkelig tunge partiet. Fram til 11,5 km stiger terrenget nesten uavbrutt, og mange har gått på en smell i disse kneikene. Men velberget oppe, kan vi nyte utsikten, vel vitende om at vi er på løypas høyeste punkt (115 moh), og har startet hjemturen. De neste 2,5 km følger vi åsene sydover mot Skihytta, hvor 2. drikkestasjon befinner seg. Nå er det 6 km igjen til mål, og hele denne strekningen går i lysløypa på lettløpt grusunderlag. Den som har gjemt unna litt krefter, kan få et skikkelig løft i løpet sitt de siste km’ene. Husk bare at vi nå skal krysse Bjørndalsveien ved Guttebakken, og ikke løpe ned rundt 3. dam som tidligere. Snart dukker igjen FIF-huset opp med målseil, markamerke, dusj og badstue, og kanskje litt smågodt fra vaffel- og pølsebua.
 
Barneløpet og ungdomsløypene går i nærområdet til FIF-huset, med samme startsted som Fredrikstadmarka Rundt.
 
Fredrikstad maraton:
Fredrikstad maraton løpes som 3 runder à 14 km. Starten er trukket 195m tilbake for å få korrekt distanse. Fra starten ved FIF-huset går det lett utfor den første km’en. Herfra løpes det på gang- og sykkelvei uten nevneverdige høydeforskjeller fram til 1. drikkestasjon ved Østfoldhallen, og videre langs Rolvsøyveien fram til Rolvsøy kirke. I det vi passerer 8 km, svinger vi inn langs Hatteveien med retning mot Marka. Nå følger et litt tyngre parti opp mot nye Rekustad skole. Her forlater vi asfalten og løper inn i skogen til andre drikkestasjon. Resten av løypa er lettløpt skogsbilvei gjennom Borredalen og Bjørndalen fram til passering/målgang ved FIF-huset.
 
Vi i Fredrikstad IF ønsker deltagerne lykke til, og vi håper dere får 2 flotte turer gjennom marka. Samtidig retter vi en takk til alle våre funksjonærer som stiller opp år etter år for å gjennomføre arrangementene.
 
 
Med hilsen arrangementskomitèen
 
Egil Holme