Jermstad var en lovende skiløper på 90-tallet og oppnådde flere gode resultater både nasjonalt og internasjonalt, likevel bestemte han seg for å legge skiene på hylla ved tusenårsskifte. Men etter noen litt roligere år, begynte han på igjen med mer spesifikk trening i 2006, og det med stor suksess. Da ikke som heltidsutøver, men som en ivrig ”supermosjonist”.

Selv om Frode kanskje er mest kjent for sine prestasjoner i langrennssporet, hevder han seg i dag like godt på sykkelen som med ski under beina. Han har en sterk motor og holder seg i god from hele året. I sommer var han blant annet med og tok en imponerende seier i Den Store Styrkeprøven med CK Victoria. Noen dager tidligere tok han også gull i NM Terreng Rundbane på Kristiansten Festning. I tilegg tok han en sterk seier i årets utgave av Pilgrimsrittet litt senere på sommeren.

Gode minner
Han vokste opp på en gård i Skogn, den lille Nord-Trønderske bygda som etter hvert har blitt kjent for flere sterke idrettsprestasjoner. Hjemme hos Frode var fysisk aktivitet en selvfølge. – Vi var aktive hele dagen, om vinteren ble det mye skigåing og på sommeren ble det både mye sykling og løping. Etter hvert ble det naturlig å begynne med organisert idrett, og jeg ble da medlem i skigruppa og friidrettsgruppa i Skogn, forteller Jermstad.

Med sin aktive oppvekst og sitt sterke konkurranseinstinkt, hadde han et glimrende utgangspunkt for å oppnå gode resultater på idrettsarenaen. I ungdomsårene var Frode en svært allsidig gutt. – Jeg var med på både fotball, håndball, skihopp, langrenn, friidrett og orientering. Det var først da jeg flyttet til Steinkjer for å begynne på skigymnaset, jeg begynte å spesialisere meg mer mot en idrett, nemmelig langrenn. Og med ski på beina gjorde han det etter vært svært bra, noe som resulterte i en plass på juniorlandslaget og videre på rekruttlandslaget i 5 år.

Tiden på landslaget er noen av de årene Frode husker aller best fra sin idrettskarriere. – Jeg hadde fem utrolig fine år på landslaget i den beste tiden for norsk langrenn, og har følt meg utrolig privilegert som har fått den muligheten, forteller Jermstad. Han husker spesielt godt det gode samholdet på samlingene, og da særlig på høydesamlingene. – Her kunne vi ligge opp til 3 uker sammen, og ikke en dag var kjedelig. Masse moro med en fantastisk gjeng. Denne tiden sitter igjen som en veldig flott og spesiell tid, det vil den nok alltid gjøre, mimrer Frode.

Hva er din største opplevelse som idrettsutøver? Hvilke prestasjoner setter du høyest av dem du har oppnådd?
– Jeg har vært heldig som har fått vært med på så mye og fått så mange gode minner. Fra min juniorkarriere husker jeg best fra da jeg fikk sølv i junior VM stafett, det var en utrolig gøy opplevelse. I tilegg fikk jeg med meg en junior NM tittel på 15km skøyting i løpet av juniortiden. Som senior fikk jeg være med å vinne stafettgull i NM med gode skikompiser fra Strindheim Ski. Det var stort. Jeg var også med på Norges førstelag i to verdenscup stafetter, noe som resulterte i to pallplasser. I tilegg hadde jeg også flere individuelle starter i verdenscupen, og her sitter 15 kilometer skøyting i Nove Mesto igjen som den aller fineste opplevelsen.

Treninga
I dag har Frode en helt annen hverdag enn i sine yngre dager, da ting ble lagt til rette for at han skulle kunne trene og restituere seg best mulig. Med både fulltidsjobb og familie, har han mer enn nok å fylle dagene med. Likevel klarer han å holde seg på et imponerende høyt nivå. Han setter mange hardt satsende unge og lovende løpere på plass, både på trening og i konkurranser.

Hvordan legger du opp dagene for å få tid og overskudd til å trene så mye, samtidig som du har både jobb og familie?
– Har etter hvert blitt veldig god til å planlegge dagene. Jeg setter alltid opp en plan for uka som kommer, hvor både jobb, familiære gjøremål og trening inngår. Dette har blitt en nødvendighet, da særlig ettersom jeg har en reisende jobb. Prøver også å få til en periodisering av treningen, slik at jeg har uker der jeg får trent mer og ”ofrer” andre ting, for så å trene mindre uka etter for å ”ta igjen” det forsømte både på jobb og privat.

Når starter du oppkjøringa til skisesongen? Bruker du rulleskiene om sommeren, eller er det kun sykling som gjelder da?
– Jeg har nok blitt en typisk Birkebeiner, som satser på å sykle mye på sommeren og så starter opp med skitreninga etter siste sykkelritt. I år fikk jeg faktisk gått litt mer på rulleski enn tidligere år, og håper dette gir meg en lettere overgang til ski. Jeg bruker å kompensere lite rulleskitrening på sommeren med å alltid ha med staver på løpeturene utover høsten. Dette for å få inn bevegelsen i klassisk, og samtidig kunne ta igjen noe av den tapte overkroppsstyrken.

Konkurranser og forberedelser
Hvordan legger du opp sesongen? Hvilke renn har du tenkt å delta i, og hva er sesongens høydepunkt/mål?
I år er Vasaloppet mål nummer 1 for meg, og da blir treningen og konkurransene i forkant lagt opp mot dette. Bruker for øvrig lokale turrenn i Trøndelag som gode gjennomkjøringer, samt at jeg deltar på bedriftskarusellen hver onsdag. Dette gir god fartstrening. Marcialonga blir også et mål på veien til Vasaloppet, der får man en god pekepinne på hvordan man ligger an, påpeker Jermstad. Som avslutning på skisesongen går han Birkebeinerrennet, for å kunne skape seg et godt grunnlag for en sterk plassering i Birkebeinertrippelen.

Hvordan forbereder du deg til konkurransene? Har du noen spesielle rutiner?
- Jeg er glad i å trene, og for meg er rolige langturer veldig formoppbyggende. Men mot de viktigste konkurransene blir det litt kortere økter samt noen lette fartsøkter. Jeg tror og mener det at – har man ikke overskudd, klarer man ikke å prestere. Så inn mot de store målene mine er det aller viktigste å få opp overskuddet. Her kommer selvsagt også kosthold inn i bildet, jeg prøver alltid å ha gode fylte energilagre, samt væskebalansen inntakt, når jeg står på startstreken.

Det er dessverre ikke bestandig bare løperen oppå skiene som avgjør i langrenn, skiene i seg selv kan også være svært avgjørende for resultatet. Dette har vi sett flere ganger både i verdenscupen og i store mesterskap som VM og OL. Om skiene er elendige, hjelper det ikke om formen er god. Ski og utstyr er viktig å holde intakte, Frode forteller han bruker mye tid på å holde skiparken i orden. – Jeg setter inn skiene med glider etter hver tur. Dette letter jobben mye i forkant av rennene, hvor jeg da bare kan legge dagens glider istedenfor å måtte kjøre mange runder med metting av sålen osv. Da kan jeg heller bruke tiden før konkurranser til å lade opp og stille til start med masse overskudd, avslutter Jermstad, som nå gleder seg stort til å komme i gang med skisesongen.

Av: Ingrid Lorvik

Bli Kondismedlem! Les alle artikler i 9 kondisjonerte blader hvert år
KONDISbladet nr 8.
KONDIS-Årgang 2010
KONDISarkivet  (se oversikt over alt Kondis-innhold siden 1999, og les mange smakebiter)