De første årene fra 1977 var det Treungen IL, Bostrak IL og Kragerø IF som arrangerte skirennet. En voldsom dugnadsinnsats ble lagt ned for å klargjøre en trase som siden da har blitt mye brukt. Nå har Gautefall Biathlons venner tatt initiativ, og fått med seg Bostrak IL, Treungen IL og flere andre samarbeidspartnere. Selve turrennet er 15 eller 30 km, og det er også trimklasser uten tidtaking i ulike kategorier. Arenaen er det nye, flotte nasjonale skiskytteranlegget ved Gautefall Hotell, der driverne prøver nye måter for å få fart på drift og økonomi.

Gautefallrennet_fine_loeyper.jpg
Milevis med fine løyper på Gautefallheia, godt brukt av hyttefolk og fastboende hele sesongen. Foto Helge Reinholt

Ildsjelder og dugnad

For 20-30 år siden var Gautefallrennet og Gautefall Skifestival en årlig stor begivenhet. Det var også alpint, og skirenn for handikappede. Oddvar Brå, Cato Zahl Pedersen og andre kjendiser satte farge på arrangementene. Det ble jobbet godt og grundig i kulissene. Og nå som da  - det må ildsjeler, samarbeid og dugnadsinnsats til. Gautefallheia er kjent for sine buktende, vakre heier og flotte skispor. Gautefall Løypelag holder stadig løypene i heiene oppe, det har kommet mange nye hyttefelt i området de siste årene, og mange bruker biathlonanlegget, som har lys rundt løypa, som utgangspunkt for turer rundt i heia, og som trening på kveldstid.

ski-rekrutt.jpg
En liten skirekrutt prøver seg på biathlonanlegget på Gautefall,som er arena for nyåpninga av Gautefallrennet. Foto Elin Fjalestad

Erfaring

Gautefallrennet vil gå i den faste 14-kilometeren i heiene i både Drangedal og Nissedal kommune, en eller to ganger, med en sjarmørsløyfe på areanen. De aller minste går en kilometer rundt tjernet. Trimklassa kan også velge 5, 15 eller 30 km. Det blir 300 m2 kafeteriatelt, 1/3 premiering i turrennet, trekningspremier og overraskelser til barna. Løpet går  - tradisjonen tro  - i klassisk stil. Flere av funksjonærene fra 70, 80 og 90-tallet stiller også i år, så da mye erfaring er på plass. Så gjenstår det å se om tradisjonen fortsetter, og arrangørene er spente på antall deltagere. Et par hundre er helt greit dette «første» året. Da kommer «folkefest»-følelsen tilbake fra svunne tider…

medaljesamling_70_80_90.jpg
Imponerende medaljesamling fra 70-, 80- og 90-tallet, tilhørende Gro Bjørke Ingebretsen.

Gautefallheia_ved_Rosstjoenn.jpg
Gautefallheia ved Rosstjønn. Helge Reinholt

Fakta om Gautefallrennet

Løpets nettside: http://gautefallbiathlon.no/gautefallrennet_2015

Påmelding turrennet: https://www.deltager.no/emit/participant/arrangement.aspx?id=122688

Start turrennet: Kl. 11.30. Premieutdeling umiddelbart etter at turrennet er ferdig.

Kontaktperson: Tor Jørgen Melås, e-post tjm@drangedal.kommune.no , tlf 9926 5232

Arrangører og samarbeidspartnere: Gautefall Biathlons Venner, Bostrak IL, Treungen IL,, Kjosen IL, IL Tørn, Kroken IL, Drangedal IL, Røde Kors og Gautefall Løypelag.

Treungen_jubilleumsbok.jpg
Faksimile fra Treungen IL sin jubilleumsbok. På bildet intervjuer speaker Harald Valle Oddvar Brå og Bent Arve Brattås.